STRAŠAN ŠOK ZA PUTINA! NA KRIMU UNIŠTENA KOMPLETNA BATERIJA S-400: Nevidljiva raketa u arsenalu Ukrajine!

Autor: B.K./M.Đ.

Vesti

28.08.2023

05:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Kijevu tvrde da su uz pomoć saveznika napravili projektil neuhvatljiv za radare i PVO sisteme.

STRAŠAN ŠOK ZA PUTINA! NA KRIMU UNIŠTENA KOMPLETNA BATERIJA S-400: Nevidljiva raketa u arsenalu Ukrajine!

Foto: tanjug, profimedia, x

U ruskoj vojnoj bazi kod mesta Olenivka na severozapadu Krima uništena je kompletna baterija S-400. Udar ukrajinske rakete spržio je lansere, projektile i posadu PVO sistema koji je ponos oružanih snaga pod kontrolom Moskve.

Bio je ovo, kako prenose dobro obavešteni ruski vojni Telegram kanali, težak udarac za Kremlj i Vladimira Putina. Ne toliko zbog gubitka u vojnom smislu i poniženja, već, pre svega, zato što je sistem kojem je zadatak upravo da presreće neprijateljske projektile u vazduhu uništen raketom koju nije uspeo da detektuje.

A zašto nije? Po svemu sudeći, kažu izvori pomenutih Telegram kanala (a delimično potvrđuju i izjave kijevskih zvaničnika), zato što su Ukrajinci u posedu projektila nevidljivih za ruske radare i PVO sisteme, pa čak i moćni S-400. Tvrde da su ih sami proizveli, međutim, mnogo je izvesnije da im je isporučena zapadna (čitaj američka/britanska) tehnologija, zahvaljujući kojoj su njihove rakete neuhvatljive.

ŠTURI PODACI

Ono što se zvanično zna, a podaci su više nego šturi, posebno s ruske strane, jeste da se udar dogodio u sredu 23. avgusta. Korišćena je, kako je potvrdio sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksij Danilov, "nova potpuno moderna ukrajinska raketa".

- Raketa ukrajinske proizvodnje radila je besprekorno - rekao je on za ukrajinski državni radio.

Kijev independent dalje, pozivajući se na izvore iz vrha vlasti i ukrajinske vojske, pojašnjava:

- Eksplozija je uništila ruski PVO sistem S-400. Prema ukrajinskim obaveštajcima, uništen je ceo sistem, zajedno sa svim projektilima i ljudstvom. Dan nakon udara, ukrajinske snage iskrcale su se u Majak, pet kilometara od Olenivke, i simbolično podigle ukrajinsku zastavu u okviru zajedničke operacije mornarice i obaveštajnih jedinica. U blizini Majaka nalaze se radarska baza i baza radiotehničkih trupa Vazdušno - kosmičkih snaga Rusije.

Portparol obaveštajne službe Andrij Jusov rekao je ukrajinskim medijima da ne može da daje nikakve detaljne informacije o ove dve operacije.

U međuvremenu, aktiviranje nevidljivih projektila, kako ih već nezvanično zovu, povezano je s aktivnijim britanskim učešćem u vojnim operacijama u sklopu tekuće kontraofanzive.

Tako londonski Gardijan piše da je admiral Toni Radakin, načelnik britanskog štaba odbrane, stao na čelo zajedničkog tela koje planira, koordinira i usmerava akcije oružanih snaga Ukrajine, kojima komanduje general Valerij Zalužnji. Radakinove komande, kako navodi Gardijan, bespogovorno se slušaju u Kijevu.

- Valerij Zalužnji sastao se sredinom avgusta na tajnoj lokaciji na poljsko-ukrajinskoj granici s visokim vojnim osobljem NATO. Svojevrsni ratni savet je održan gotovo 500 kilometara od Kijeva i trajao je pet sati - navodi Gardijan.

NJUJORK TAJMS

Pored Zalužnjog i Radakina, sastanku je prisustvovao i glavnokomandujući snaga NATO u Evropi Kristofer Kavoli. Radakin je nekoliko dana kasnije postavio fotografiju sa sastanka i tako nezvanično potvrdio informacije da je preuzeo posebnu ulogu u strateškim ratnim akcijama Ukrajine.

Značaj koji je Radakin dobio Gardijan povezuje s činjenicom da u SAD ne žele da izgleda da su previše uključeni u rusko-ukrajinski rat, dok Velika Britanija očigledno nema taj problem. Ovo potvrđuje i Njujork tajms, precizirajući da se načelnik generalštaba vojske SAD Mark Mili uzdržava od posete Ukrajini, ne samo iz bezbednosnih razloga.

U sudaru aviona poginula tri pilota

Tri ukrajinska pilota su poginula nakon što su se dva trenažna aviona L-39 sudarila u vazduhu u centralnom delu te zemlje. Nesreća se dogodila u petak iznad Žitomirske oblasti, zapadno od Kijeva. Među nastradalima je i pilot poznat po nadimku Đus, koji je bio pripadnik 40. brigade taktičke avijacije i jedan od najeksponiranijih ukrajinskih letača, koji se često slikao i davao izjave.

I dron pogodio bazu na Krimu

Ukrajinci su u subotu Krim napali dronovima, a jedan od njih stigao je do cilja i pogodio bazu 126. ruske brigade obalske odbrane sa sedištem u gradu Perevaljnoje, udaljenom više od 200 kilometara od teritorije koja je pod kontrolom Kijeva.

- Dve osobe su poginule na poligonu, a jedna je prebačena u bolnicu u teškom stanju - napisao je jedan od korisnika Telegrama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading