STIŽE "OLUJA Z" - KRVAVIJA OD "VAGNERA": MOSKVA PRONAŠLA ZAMENU ZA PRIGOŽINOVE PLAĆENIKE

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pripadnici ove formacije se regrutuju iz redova osuđenika i dosad su se pokazali kao beskompromisni borci na frontu kod Bahmuta i Kupjanska.

STIŽE "OLUJA Z" - KRVAVIJA OD "VAGNERA": MOSKVA PRONAŠLA ZAMENU ZA PRIGOŽINOVE PLAĆENIKE

Foto: Tanjug/AP, printscreen

Ukrajinska kontraofanziva doživela je fijasko, a u Kijevu već strahuju od novog ruskog udara! Iako su pripadnici najubitačnije ruske jedinice "Vagner" uglavnom povučeni s fronta, u Kijevu strahuju od nove privatne oružane grupe "Oluja Z", za koju kažu da je još krvavija i brutalnija od Prigožinovih plaćenika.

- Jedinica "Oluja Z" je sačinjena uglavnom od osuđenih kriminalaca i poslata je na dve glavne linije fronta na istoku Ukrajine - izjavio je Serhij Čerevatij, portparol istočne grupe oružanih snaga Ukrajine.

On je dodao da je već sad samo na pravcu Liman-Kupjansk stacionirano 120.000 ruskih vojnika. Još 60.000 se nalazi kod Bahmuta, a o rezervama na tom delu fronta može samo da se nagađa. Prema Červatijevim rečima, najmoćnija ruska jedinica na istoku je "Oluja Z". Baš oko Kupjanska su se borci "Oluje Z" pokazali kao beskompromisni. Uspeli su potpuno da otupe napade Ukrajinaca, a potom i da ih potisnu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

U Kijevu su se nadali da će se ova ubitačna vojna formacija pridružiti Prigožinu u njegovoj pobuni i maršu na Moskvu, računajući da su neki od njih ranije bili pripadnici "Vagnera", ali od toga, na razočarenje ukrajinskog vojnog vrha, nije bilo ništa. Prema neimenovanim izvorima, oni su najzaslužniji i za zaustavljanje ofanzive Ukrajine na Bahmut, tako da je taj razoreni grad u potpunosti ostao u ruskim rukama. Njihovi pripadnici se nalaze u dve jedinice, i to u osmoj kombinovanoj gardijskoj brigadi i prvom armijskom korpusu.

Naime, Anton Geraščenko, savetnik u ministarstvu odbrane Ukrajine, dan nakon propale oružane pobune plaćenika iz "Vagnera", objavio je na Tviteru da su bivši robijaši iz "Oluje Z" podržali marš Prigožinovih trupa, a potom ga optužili da je on sam odustao od toga i pobegao nakon što je postigao dogovor s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

On je objavio i video-snimak na kom se vide vojnici "Oluje Z" koji stoje naoružani do zuba, dok jedan od njih Prigožina naziva pacovom.

- Cela "Oluja Z" bila je spremna da krene u akciju za tebe. A ti, pokazalo se, nisi muškarac. Pacov. Nema drugog imena za tebe - kazao je razočarani borac u video-snimku koji je putem društvenih mreža podelio Geraščenko.

Postojanje jedinica "Oluja Z" prvi put je otkriveno 6. aprila, kada su ukrajinske snage došle u posed dokumenata u kojima se detaljno opisuje njihovo regrutovanje i formacije.

Kako javljaju ukrajinski obaveštajni izvori, pripadnici "Oluje Z" jedinice se regrutuju iz ruskih zatvora. Ulaskom u ovu formaciju, osuđenici dobijaju smanjenje ili potpuno poništenje zatvorske kazne, dok im je zagarantovana mesečna zarada 2.200 dolara.

Prema nekim procenama, ovu jedinicu čini između 2.000 i 10.000 ljudi i, za razliku od "Vagnera", ne žale se na nedostatak municije i lošu ishranu. Ne pojavljuju se ni često u javnosti. Izuzimajući kritiku na račun Prigožina, praktično se nisu nijednom oglasili putem društvenih mreža. Njihovo prisustvo na frontu prvi put je primećeno na početku ukrajinske kontraofanzive i to na zaporoškom delu bojišta, a potom su prebacivani tamo gde su najintezivnije borbe. Interesantno je da, iako su uvek na prvim linijama, Ukrajinci nisu uspeli da zarobe nijednog pripadnika "Oluje Z".

Zelenski: Kontraofanziva propala jer je Zapad zakazao

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je u intervjuu za CNN rekao da je ukrajinsku kontraofanzivu usporila spremnost ruskih snaga, ali i kašnjenja isporuka oružja sa zapada.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski

- Spore isporuke oružja Ukrajini odložile su planiranu kontraofanzivu, omogućivši Rusiji da ojača svoju odbranu u okupiranim područjima, uključujući mine. Tamo je sve potpuno minirano - rekao je Zelenski.

Raketiran Lavov

Ruska raketa pogodila je juče stambenu zgradu u gradu Lavovu. Regionalni guverner Maksim Kozicki kazao je da je u gradu pogođen "objekat kritične infrastrukture", ali nije objasnio o čemu je reč.

- Neprijatelj je naše krajeve napao sa Crnog mora raketama kalibr. Oružane snage Ukrajine uništile su sedam projektila iznad Lavova. Potvrđena je smrt četiri osobe. Svi su bili u kućama u trenutku eksplozije. Ranjene su 34 osobe. Oštećeno je oko 30 kuća i više od 50 automobila - rekao je Kozicki.

Rusi najurili američke dronove u Siriji

Centralna komanda američkih vazduhoplovnih snaga objavila je snimak susreta na kojem se vidi ruski lovac su-35 kako se približava američkom dronu, a kasnije je prikazano nekoliko raketa koje su se kretale na putanji leta drona. General-potpukovnik Aleks Grinkevič, komandant američkih vazduhoplovnih snaga na Bliskom istoku, rekao je da su tri američke bespilotne letelice delovale iznad Sirije u misiji protiv pripadnika Islamske države kada su se tri ruska aviona približila dronovima. On je naveo da su se ruski avioni ponašali "neprofesionalno" dok su bili u interakciji s američkim dronovima i ocenio da te akcije ugrožavaju bezbednost i američkih i ruskih snaga.

PRIVATNE JEDINICE U OKVIRU RUSKE ARMIJE - IME VOĐA:
Centar R (Redut) Anatolij Karazij
Patriot Sergej Šojgu
Rusič Aleksej Milčakov
Kadirovci Ramzan Kadirov
Carski vukovi Dmitri Rogozin
Konvoj Sergej Aksjonov
Ruski imperijalni pokret Stanislav Vorobjov 

Prigožin napustio Belorusiju, u kući mu našli perike i malj

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je vođa grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin napustio zemlju i otišao u Sankt Peterburg. Interesantno je da su se juče pojavile i fotografije zaplenjenih stvari iz Prigožinovog doma u nekadašnjem Lenjingradu, među kojima su bile i neke čudne stvari. Pored zlatnih poluga i novca, nađene su brojne perike, malj i oružje.

Prema izveštaju ruske medijske kuće "Fontanka", Prigožin je viđen kako dolazi u zgradu ruske sigurnosne službe (FSB) još u utorak uveče.

- Nekoliko sati ranije službeno je pozvan da preuzme oružje zaplenjeno tokom pretresa, nakon što je prekinut pokušaj državnog udara. Pištolj glok, koji mu je navodno poklonio ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, puške i drugo oružje bili su među oružjem koje je vraćeno Prigožinu - piše "Fontanka".

Spekuliše se da je vođi "Vagnera" vraćen i novac koji mu je pronađen prilikom pretresa stana. Mediji su objavili nezvaničnu informaciju da mu je u stanu u Sankt Peterburgu pronađeno skoro 47 miliona dolara, koje je držao u kartonskim kutijama. Prigožin je tvrdio da je taj novac bio namenjen za plate njegovim borcima.

Lukašenko je rekao da Prigožinu u Rusiji ne preti nikakva opasnost i pored pobune koju je poveo iz Rostova pre dve nedelje.

- Ako mislite da je Putin zlonameran i osvetoljubiv i da će Prigožin sutra biti ubijen... Ne, to se neće dogoditi - rekao je Lukašenko.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading