KALABIĆ ZADAVLJEN ZAVOJIMA U GARSONJERI KOD SKUPŠTINE! Milomir Marić otkrio ISTINU o pogubljenju Dražinog komandanta

Autor:

Vesti

21.05.2023

09:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Milomir Marić otkrio istinu o pogubljenju Dražinog komandanta Gorske garde.

KALABIĆ ZADAVLJEN ZAVOJIMA U GARSONJERI KOD SKUPŠTINE! Milomir Marić otkrio ISTINU o pogubljenju Dražinog komandanta

Foto: Wikipedia, Printscreen

Komandant Gorske garde Jugoslovenske vojske u otadžbini Nikola Kalabić ubijen je 1946. u garsonjeri Udbe u Kosovskoj ulici, tačno preko puta Narodne skupštine u Beogradu.

UČESNICI POTVRDILI


Ovo je u jutarnjem programu Hepi televizije juče obelodanio novinar i voditelj Milomir Marić, koji kaže da je imao više potvrda od samih učesnika pogubljenja.

- Mene je uvek interesovalo šta je bilo s Kalabićem i čuo sam brojne priče. Zbog toga sam pre 30-40 godina o tome razgovarao sa Miletom Milatovićem, nekadašnjim pomoćnikom Slobodana Penezića Krcuna (ministar unutrašnjih poslova Srbije, prim. aut.), koji je vodio istrage protiv Andrije Hebranga, Milana Nedića, Draže Mihailovića, Nikole Kalabića... Protiv koga god je on vodio istragu taj nije preživeo. I tako sam jednom prilikom otvoreno pitao Mileta šta je bilo s Kalabićem. On mi je tada rekao da Draža Mihailović nikad nije saznao da ga je Kalabić izdao - ispričao je Marić.

Milatović je rekao da je Kalabić trebalo da bude odveden na suočenje s Dražom Mihailovićem.

- On je tražio da ga zaviju u zavoje, pa, kad ga Draža vidi, da izgleda kao da je mučen i prebijen u zatvoru. Milatović mi je rekao da je dogovor zapravo bio da, kad mu budu vezivali te zavoje, Kalabića udave, što se i dogodilo. To se dešavalo u jednoj garsonjeri Udbe u Kosovskoj ulici, tačno preko puta zadnjeg ulaza u Skupštinu Srbije. U akciji su učestvovala petorica udbaša i nekoliko vojnika. Od Mileta sam dobio njihova imena, a u to vreme su četvorica još bila živa. Svi su mi potvrdili tu priču - rekao je Marić.

REHABILITACIJA

Podsećamo, Apelacioni sud u Beogradu u petak 19. maja potvrdio je rešenje Višeg suda u Valjevu kojim je usvojen zahtev za rehabilitaciju nekadašnjeg Dražinog komandanta.


U saopštenju suda je navedeno da je prvostepeni sud pravilno utvrdio da Kalabić nije sarađivao s nemačkim okupatorom i da je neosporno utvrđeno da ne postoji nijedan pisani dokument u kom se reguliše saradnja Kalabića s nemačkom vojnom silom.

Prema navodima suda, odluke državne komisije o Kalabiću imaju oblik administrativnog obrasca koji sadrži lične podatke o njemu, kao i opis navedenog zločina koji mu se stavlja na teret, ali nisu donete po određenoj formalnoj proceduri, odnosno da njihovom donošenju nije prethodio postupak u kom su izvođeni dokazi uz prisustvo optuženog i branioca.

Sud navodi i da je Kalabić bio lišen najelementarnijeg prava, odnosno prava na život, kao i prava na imovinu, te su se stekli uslovi za njegovu rehabilitaciju. Zahtev za rehabilitaciju podnela je Kalabićeva unuka Vesna u martu 2012. Za 11 godina održano je osam ročišta, na kojima je kao dokaz izvedeno više od 400 strana dokumenata.

Kakve su verzije dosad bile u opticaju

1. Streljan kod Višegrada
Prema zvaničnoj istoriji, koju su posle rata pisali partizani, Kalabić je uhapšen 1946. kod Višegrada, osuđen na smrt i streljan. Mesto njegove smrti nikad nije otkriveno
2. Ubijen u pećini
Prema drugoj verziji, ubijen je 19. januara 1946. u jednoj pećini u kanjonu reke Gradac u blizini Valjeva, gde se krio s grupom najvernijih sledbenika. Pećinu su opkolili partizani i pokosili ga rafalom kad je pokušao da se izvuče iz obruča
3. Pao od ruke rođaka poklanih
Postoji i verzija koju je Mariću ispričao bivši partizan i istoričar Vladimir Dedijer da je Kalabić, nakon što je tokom istrage izdao Dražu, šetao kao slobodan čovek. Na Terazijama, u blizini bioskopa Zvezda, jednog dana ga je spazio čovek čiju je porodicu poklao i koji ga je ubio na licu mestu
4. Stradao u kafani


Prema pričama pojedinih meštana jednog vojvođanskog sela, Kalabiću je navodno poklonjen život posle izdaje Mihailovića i preselio se u jedno vojvođansko selo pod uslovom da se pritaji i ćuti.

Kabadahija po prirodi, to nije mogao da ispoštuje i jednom prilikom se napio u kafani i hvalio se ko je. Udba je tada procenila da je nepouzdan i da dogovor više ne važi, pa je odlučeno da bude likvidiran

Ko je bio Nikola Kalabić?

- rođen 20. decembra 1906. u selu Degurić kod Doboja
- po zanimanju je bio geometar, načelnik Katastarske uprave u Valjevu i rezervni inžinjerijski poručnik Jugoslovenske vojske

- tokom Drugog svetskog rata je bio komandant Gorske kraljeve garde Jugoslovenske vojske u otadžbini

- važio je za najbližeg saradnika načelnika Vrhovne komade Jugoslovenske vojske u otadžbini Draže Mihailovića

- prema svedočenju njegovih savremenika, na dušu su mu stavljanja brojna ubistva nedužnih ljudi

- navodno je zarobljen pre Draže i pristao je da, u zamenu za sopstveni život, pomogne u hapšenju Mihailovića

Milatović prvi šef Udbe

- rođen 20. juna 1911. u Valjevu
- bio predratni advokat i komunista, učesnik NOB
- pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Slobodana Penezića Krcuna u Vladi Srbije
- od 1946. do 1953. obavljao dužnost načelnika Uprave državne bezbednosti (Udba) za Srbiju
- imao čin general-majora JNA u rezervi
- bio ambasador u Poljskoj i Kanadi
- umro 21. avgusta 1997. u Beogradu


Porodica tuži zbog tvrdnji o izdaji
 


Kako je ispričao Marić, on je od Milatovića dobio brojna dokumenta o dešavanjima nakon Drugog svetskog rata.

- Posle sam to proveravao i u arhivama, ali ništa od onoga što je meni Mile dao od dokumenata nema. Očigledno da su spisi u arhivama falsifikovani. Porodica Nikole Kalabića, odnosno njegova žena i ćerka, u Valjevu tvrdile su da Kalabić nikad nije izdao Dražu Mihailovića. Čak su tužile sudu svakoga ko je tvrdio drugačije - rekao je Marić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading