PETORO PEVAČA RADI ZA KLANOVE! Otkrivamo: Operativna saznanja policije i službi o sprezi mafije i estrade

Autor:

Vesti

26.03.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na spisku tri ženske osobe i dva muškarca, a preko njih se neretko šalju i važne poruke pošto je svaka druga komunikacija rizična.

PETORO PEVAČA RADI ZA KLANOVE! Otkrivamo: Operativna saznanja policije i službi o sprezi mafije i estrade

Foto: Tanjug/AP/Shutterstock/www.profimedia.rs

Petoro srpskih pevača radi za mafijaške klanove, dobro su poznati javnosti, a prljavim poslovima kojima se bave plaćaju cenu luksuznog života. U dva od ovih pet slučajeva, za svoje usluge dobijaju narkotike koje konzumiraju.

Prema operativnim informacijama policije i službi, ne samo naših već i nekih iz okolnih zemalja, ali i evropskih država u kojima pomenuti pevači često nastupaju, reč je o vezama s mafijom koja traje već izvesno (ne tako kratko) vreme.

NISU SUMNJIVI

- Njihove usluge potrebne su mafijašima iz nekoliko razloga. Pre svega, reč je o osobama koje mnogo putuju jer maltene svakog vikenda pevaju u inostranstvu. Takođe, javne su ličnosti, pa ih na granicama i aerodromima, bar ovde u regionu, poznaju i manje kontrolišu. S druge strane, pošto godinama putuju, izgradili su mnogo kontakata i među osobljem aerodroma, carinicima, pojedinim policajcima. Isto važi i za granične prelaze - objašnjava naš dobro upućeni sagovornik i dodaje:

- Oni su dakle idealni za ono što vođama klanova treba. A trebaju im da prenose novac, nakit, skupocene kradene satove, koji su veoma tražena roba. Dešava se, mada ređe, da prenesu i manje količine narkotika. U poslednje vreme, otkako je postalo jasno da ni komunikacija preko Skaja nije bezbedna, sve više pevačice i pevači prenose i važne poruke između vođa i istaknutih članova kriminalnih grupa, raštrkanih u većem broju zemalja.

Estradne ličnosti su, kako ističe izvor našeg lista, izuzetno pogodne i zbog toga što veća količina novca, zlata ili neki skupoceni sat u njihovom posedu ne privlače pažnju. Za njih se, naime, podrazumeva da su bogatiji od običnih putnika preko granice i, samim tim, nikom neće biti sumnjivo ako kod sebe, primera radi, nose 5.000 ili 10.000 evra.

Noćni život je jedinstvena poveznica, zahvaljujući kojoj se pevači brzo hvataju u kolo s kriminalcima, ocenjuju sagovornici Srpskog telegrafa.

Republika

Foto: Youtube/ Dokumentarne Emisije Balkan

Marko Nicović

- I estrada i podzemlje su vezani za noćni život, brzo se tako stvaraju kontakti, pevači su ti koji zabavljaju, a podzemlje im u početku pruža fizičku zaštitu, druže se, povezuju, tu se stvaraju i prijateljstva. A onda počinju i usluge koje idu u oba smera. Pevači su pogodni za ove posliće jer često putuju, svi ih prepoznaju i znaju i retko kad bivaju detaljno provereni ili ih neko privede na granici. Ta praksa nije samo kod nas zastupljena već i svuda u svetu - navodi Marko Nicović, bivši načelnik beogradske policije.

PROSLAVE I TEZGE

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

Božidar Spasić

Još devedesetih godina estrada je uvidela da pravo bogatstvo leži kod mafije, pa je tako počela da joj se okreće, a sve počinje naizgled najobičnijom ponudom, navodi Božidar Spasić, nekadašnji operativac DB.

- Prvo mafija nudi da im obezbeđuje koncerte, ne samo fizički nego i da im organizuje tezge, jer u svim gradovima imaju svoje lance. Naravno, besplatnog ručka kod podzemlja nema. Vrlo brzo se pojavljuju zahtevi za određenim osmatranjem, približavanjem političarima, ostvarenjem prijateljskih odnosa. Estradnjaci postaju kuriri, kao i prenosici poruka - kaže Spasić za naš portal.

Kako dalje objašnjava, neretko su pevačice sedele u društvu određenih mafijaša, služeći kao svojevrsni lokatori:

- Videli smo i da mafijaši prave razne proslave i ne pitaju za cenu da dovedu najskuplje izvođače, u tom odnosu im se obezbeđuje i naredna tezga. Ta sprega pevača i podzemlja je u poslednje vreme toliko eskalirala da se estrada umešala i u tzv. mula poslove, odnosno prenos droge, od kojih procenat imaju u novcu, a deo dobijaju u robi, tj. kokainu. Često sve to i rade da bi dobili drogu.

SLUČAJEVI KOJI SU TRESLI ESTRADU

Republika

Foto: instagram.com/rada_kecman

Radojka Kecman

* Pre više od tri godine pevačica Radojka Kecman iz Novog Sada uhapšena je i kod nje su pronađene automatske puške, za koje se sumnjalo da su namenjene jednom crnogorskom klanu. Ona je uhapšena, a kasnije i osuđena, kad i državljanin Švedske Svetozar Ž. (59) u Subotici. Kod Radojke u stanu bile su dve automatske puške, dok je od Svetozara Ž. oduzeto 11 gasnih pištolja prepravljenih u vatreno oružje, 10 prigušivača i veća količina municije.

Republika

Foto: ST/Dragan Kadić

Tea Tairović

* Nedavno je osvanula fotografija Tee Tairović, zabeležena u Švedskoj, na kojoj se vidi popularna folkerka s lisicama na rukama, pored policajca. I nekoliko meseci pre toga Tairovićeva je privedena na aerodromu u Nemačkoj, po nalogu finansijske inspekcije.

Republika

Foto: E stock

Stefan Đurić Rasta

* Član obezbeđenja repera Stefana Đurića Raste bio je Nikola Spasojević, kum Marka Miljkovića, drugog čoveka klana Veljka Belivuka, kome se trenutno sudi za najsurovije zločine. Na fotografijama iz maja 2019. vidi se kako Spasojević prati pevača na nastupima. Samo mesec dana pre nego što je uslikan sa Rastom, Spasojević je, prema sopstvenom priznanju, učestvovao u ubistvu Gorana Mihajlovića u klanici u Ritopeku.

Rasta je, podsetimo, svojevremeno uhapšen zbog posedovanja više od pola kilograma marihuane. S Višim tužilaštvom u Beogradu sklopio je sporazum o priznanju krivice, na osnovu kog je dobio godinu dana kućnog zatvora.

Takođe, Vlado Georgiev, Rastin nekadašnji menadžer, koji se pojavljuje i u jednom od njegovih spotova, optužen je kao pripadnik Belivukove grupe.

REAKCIJE

Era Ojdanić, pevač

Republika

Foto: Nikola Mutić

Era Ojdanić

- Decenijama je poznato da su svi jaki i moćni momci uvek bili u nekoj našoj blizini i na neki način se družili s nama. Govorim za Evropu, pa i za jedan deo sveta, ali i kod nas. Čime su se ti ljudi bavili, nikada mi nije bilo poznato, ali takve stvari sam čuo, te veze pevača i tih jakih ljudi. Dešavalo se i poznato je koji su po Evropi bili šaneri, da prvi kada dođu do nekog komada, da li je to sat ili garderoba, prvo se ponudi pevačima na zabavama, klubovima. To je što se tiče ove stare garde, a šta znam za ove mlađe, zgodne, svaki đavo trči pravo na njih, sve je moguće.

Maja Nikolić, pevačica

Republika

Foto: Privatna arhiva

Maja Nikolić

- Iskrena da budem, nisam u toku pošto nisam iz te priče. Sasvim neki drugi život živim i neću da pričam o nečemu sa čim nemam veze. Ne bih da se uplićem u to i da to komentarišem.

Vesna Vukelić Vendi, pevačica

Republika

Foto: E-Stock/Časlav Vukojičić

Vesna Vukelić Vendi

- To treba pitati one što su hapšeni s estrade. Oni se hvale da puno zarađuju, pratimo trag novca, nelogično je pitati mene jer ti isti pokušavaju da devalviraju mene što pevam po vašarima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Dragan

26.03.2023 23:13

I Crnogorci poceli da hapse, a kod nas se sve zavrsava na objavama u novinama.