EKSKLUZIVNO OTKRIVAMO KAKO IZGLEDA OBUKA U ELITNOJ 63. PADOBRANSKOJ BRIGADI: Tri faze drilovanja, ko ih prođe - može da nosi bordo beretku (VIDEO)

Autor:

Vesti

25.03.2023

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naša ekipa zavirila u svaki kutak baze u Nišu koja je rezervisana samo za najbolje od najboljih.

EKSKLUZIVNO OTKRIVAMO KAKO IZGLEDA OBUKA U ELITNOJ 63. PADOBRANSKOJ BRIGADI: Tri faze drilovanja, ko ih prođe - može da nosi bordo beretku (VIDEO)

Foto: ST/N. Mutić

Za otadžbinu, za druga, za pušku, za vojničku i ratničku čast, padobranci 63. padobranske brigade - rade!

Ovako glasi zakletva koju pripadnici 63. padobranske brigade daju pre nego što s bordo beretkama stanu u stroj elitne vojne jedinice. Brigada čija je baza u Nišu biće pojačana mladim specijalcima zahvaljujući konkursu za prijem 5.000 elitnih pripadnika Vojske Srbije. Ova elitna jedinica ekskluzivno je otvorila vrata svoje baze za Republiku.

Pokazali su nam kako će izgledati obuka i šta čeka kandidate pre nego što stave opremu i izvedu prvi padobranski skok.

Jedinica heroja

Republika

Foto: ST/N. Mutić

 

- Tokom godina iz vazdušno-desantne jedinice prerasli su u padobransku brigadu
- Zbog herojskih dela tokom borbenih zadataka 1999. odlikovani su Ordenom narodnog heroja
- Jedinica je neposredno potčinjena načelniku Generalštaba Vojske Srbije
- Dan 63. padobranske brigade i krsna slava jedinice obeležavaju se 14. oktobra, na Dan vojnih padobranaca i Pokrov Presvete Bogorodice

Pukovnik Nenad Bulatović podseća da je konkurs za prijem novih specijalaca raspisan 15. februara i da će trajati do 31. marta. Deo od 5.000 kandidata, koji će se kasnije pridružiti 63. padobranskoj, biće, kako kaže, značajan za proširenje formacije ove brigade. Precizira da će se obuka realizovati kroz tri faze. 

- Po završetku konkursa uradiće se selekcija, kandidati će ići na lekarske preglede i psihološka testiranja, a potom će se raditi fizička provera. S obzirom na to da su mogli da konkurišu i oni koji nisu služili vojsku, za njih će biti organizovana osnovna vojnička obuka, a zatim sledi selektivna obuka za prijem u 63. padobransku brigadu. Kruna toga je padobranska obuka, kandidati će po okončanju dobiti zvanje padobranca - navodi zamenik komandanta. 

Bićemo sve jači i bolji

Republika

Foto: ST/N. Mutić

Nenad Bulatović

Bulatović ističe da je 63. padobranska elitna jedinica, te da je čuvena nadaleko:
- Poslednjih godina dodatno smo se opremali najsavremenijim elektronskim sredstvima, naoružanjem, bespilotnim letilicama, naoružanjem koje razvija naša namenska industrija. U narednom periodu bićemo sve jači i bolji.

Ikona Bogorodice i ordenje SPC

Republika

Foto: ST/N. Mutić

 

Na zidu, pored ikone Pokrova Presvete Bogorodice, slave koju inače slavi ova jedinica, nalazi se sablja. Tu je i ordenje koje su borci ove jedinice dobili od Srpske pravoslavne crkve i države. 

Krav maga, tegovi, bokserski ring...

Republika

Foto: ST/N. Mutić

 

S obzirom na to koliko su delikatni zadaci i operacije koji su im povereni, pripadnici 63. prolaze krav magu (borilačka veština nastala u Izraelu za potrebe njihovih odbrambenih snaga, zbog efikasnosti koriste je sve elitne jedinice u svetu). Žestoko, brzo, gotovo da ne verujete da je moguće takvo kretanje i da se u tako kratkom vremenu razoruža napadač, utisak je koji se nameće dok gledate jedan lakši trening.
Odmah pored je bokserski ring, gde se trenira i ova borilačka veština. Naravno, kandidatima su na raspolaganju tegovi i sprave za vežbanje, doduše u mnogo skromnijem izdanju nego što ih viđamo po teretanama.

Nije lako, ali ništa drugo ne bih radila

Među pripadnicima elitne jedinice u Nišu ima i žena.
- Nije lako, nimalo. Ali je najlepši poziv, nijedan drugi posao nikada ne bih radila - kaže pripadnica 63. padobranske koja je već nekoliko decenija deo ove jedinice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Dragan

26.03.2023 07:45

Sve preporuke za najbolju brigadu - bio 1980/81 , sada je sve savremenije ali ponosan sto sam bio njen pripadnik.