SRBIMA IZLAZ NA MORE, HRVATIMA DOLINA NERETVE, MUSLIMANIMA OBALA SAVE: Tajna mapa, spisi iz Ženeve otkrivaju kako je trebalo da se rasparča Jugoslavija!

Autor:

Vesti

26.01.2023

16:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema iscrtanim granicama, Srbi bi dobili izlaz na more i gotovo polovinu od ukupne teritorije. Hrvatima bi pripala doline Neretve, a muslimanima obala Save

SRBIMA IZLAZ NA MORE, HRVATIMA DOLINA NERETVE, MUSLIMANIMA OBALA SAVE: Tajna mapa, spisi iz Ženeve otkrivaju kako je trebalo da se rasparča Jugoslavija!

Foto: Profimedia, republika.rs

U tajnim pregovorima u Ženevi skovana je nova mapa Balkana, prema kojoj, između ostalog, srpski narod praktično dobija još jednu državu u Bosni i Hercegovini. Pored toga što bi imali gotovo polovinu teritorije, Srbi bi imali i izlaz na more.

Plan nije realizovan jer su muslimani, posle početnog prihvatanja, pred parafiranje naprečac odbacili dogovor.

NA TRI DELA

Naime, u Ženevi su pre tri decenije, avgusta 1993, lideri Srba, Hrvata i muslimana - Slobodan Milošević, uz kolegu iz BiH Radovana Karadžića, te Franjo Tuđman i Alija Izetbegović - u prisustvu međunarodnih posrednika, vodili zvanične pregovore o Oven-Stoltenbergovom planu za prekid rata u Bosni.

Republika

Foto: youtube.com/Parovi TV HAPPY

 

Međutim, iza kulisa su pravljeni tajni dogovori i crtane nove granice za ovaj region.

- Vođeni su paralelni pregovori, koji nisu dramatično odstupali od Oven-Stoltenbergovog plana, ali jeste sačinjena nova mapa Balkana. Akcenat je tada bio na BiH, u cilju prekida ratnih sukoba. Načelno je ugovoreno da bi u BiH Srbi trebalo da dobiju izlaz na more - 10 kilometara od Prevlake u pravcu Cavtata i sarajevska naselja. Muslimanima bi Srbi ustupili nekoliko hiljada kvadratnih metara, a dobili bi i izlaz na Savu, kod Brčkog, kao i uže područje Sarajeva. Dok je trebalo da Hrvati za Travnik muslimanima daju Kiseljak, Fojnicu, Kreševo i Varoš, istočnu dolinu Neretve... - priča upućeni sagovornik Srpskog telegrafa iz diplomatskih krugova.

PROMENA ODLUKE

Sve tri strane su, dodaje, dale saglasnost na takvu podelu teritorija. Međutim, muslimani su se u poslednjem trenutku predomislili.

- I trampa teritorija je propala. Konkretno, Izetbegović je prvo prihvatio, a zatim, odbacio plan. Nije on to uradio na svoju ruku, već na sugestiju mentora. Tada sa zapada, pa i SAD. To je produžilo rat u BiH do Dejtonskog sporazuma u novembru 1995. I promenilo je tok istorije. Ne radi se samo o tome da bi Srbi na taj način imali državu na teritoriji BiH, prvi put još od Kotromanića, već bi bile izbegnuta krvoprolića i tragične posledice po srpski narod, na koji se i posle rata do današnjih dana atakuje u nameri da se predstavi kao genocidni. Dalje, u drugačijim okolnostima i granicama, kako je predviđala ta mapa, ne bi sad možda imali ni probleme s Kosovom - zaključuje naš sagovornik. 
Rat u Bosni, posle propalih pregovora u Ženevi, okončan je tek dve godine kasnije.

Sloba aminovao, muslimani kočili

Vladislav Jovanović, bivši šef diplomatije SRJ, priča za Srpski telegraf da je u nekoliko navrata pokušavano da se kroz mirovni sporazum prekine rat u BiH:

Foto: ST/D.KADIĆ

Vladislav Jovanović: Pristanak Srbije

- Svaki put je Srbija, odnosno Milošević, davala pristanak. Ali su kočili muslimani, Izetbegović, koji je uživao tada podršku SAD i EU. A tada SAD nisu energično podržavale dogovore, naročito ne iza kulisa jer im je odgovarao produženi sukob. Da je prihvaćen i taj mirovni plan iz Ženeve, stao bi rat. Bilo bi manje zločina. Naknadno bi i političke okolnosti i prilike ovde bile drugačije, a samim tim, verovatno i naša borba za Kosovo.

Izetbegović: Šteta što nismo prihvatili

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, septembra prošle godine, u okviru predizborne kampanje na jednom stranačkom skupu, otkrio je detalje o pregovorima o ustrojstvu BiH, rekavši da im je na pregovorima u Ženevi ponuđena trećina BiH i, da su na to pristali, imali bi, kaže, svoju vojsku, medije, tajnu službu i sliku njegovog oca Alije na zidu.

Foto: Tanjug/AP

Vladislav Jovanović: Pristanak Srbije

- A bila nam je ponuđena trećina Bosne: "Uzmite to." Ja sam bio prisutan u Ženevi i svuda gde se pregovaralo. Nudilo se. I da smo to uradili, imali bismo Alijinu sliku na zidu, imali bismo svoju vojsku, svoju obaveštajnu službu, svoje medije i tako dalje - rekao je Izetbegović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading