UBIJEN ZBOG TAJNOG SUSRETA SA ĐINĐIĆEM: Šokantna službena beleška o likvidaciji Željka Ražnatovića

Autor:

Hronika

15.01.2023

08:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Komandant SDG video se s liderom DS u hotelu "Interkontinental", gde je nedugo zatim ubijen.

UBIJEN ZBOG TAJNOG SUSRETA SA ĐINĐIĆEM: Šokantna službena beleška o likvidaciji Željka Ražnatovića

Foto: Privatna arhiva

Željko Ražnatović Arkan ubijen je 15. januara 2000. u hotelu "Interkontinental" zato što se na tom istom mestu nešto ranije tajno sastao sa Zoranom Đinđićem. Na ovo ukazuju operativna saznanja do kojih je nedugo nakon likvidacije došla Državna bezbednost, o čemu je sačinjena i službena beleška koju Republika objavljuje.

Foto: Privatna arhiva

 

RASPITIVAO SE

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Zoran Đinđić

Operativci DB do ovih informacija došli su preko sagovornika iz opozicionih krugova bliskih Đinđiću, kao i pojedinih ljudi iz podzemlja s kojima je Ražnatović održavao kontakte. Prema tim saznanjima, Arkan i Đinđić su i ranije održavali vezu (zna se da je komandant SDG bukvalno spasao lidera Demokratske stranke kada mu je dojavio da se skloni iz zemlje tokom NATO bombardovanja inače će biti ubijen). Ipak, poslednji tajni sastanak, koji su održali nešto pre Arkanovog ubistva, a za koji je Slobodan Milošević saznao, očigledno je bio ključan da mu se potpiše smrtna presuda.

- Ražnatović je trebalo da pomogne Đinđiću da pridobije uticaj u podzemlju, kao i da eventualno mobilizuje određene vojne i policijske strukture koji bi se suprotstavili Miloševiću jer mu je bilo jasno da bez te vrste pomoći nema prevrata. S druge strane, Arkan se zanimao za to dokle se stiglo s optužbama protiv njega pred međunarodnim sudom u Hagu. On se kod Đinđića raspitivao i da li bi mu, ako mu pomogne da dođe na vlast, mogao obećati obustavu gonjenja i da neće biti izručenja - tvrdi sagovornik Republike koji je te 2000. bio visokopozicioniran u DB.

Glave mu došla saradnja s Hagom

 

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

Milomir Marić

U nedavnoj ispovesti za Republiku, poznati novinar Milomir Marić ovako je odgovorio na pitanje zbog čega je, u stvari, ubijen Željko Ražnatović Arkan:

- Šešelj mi je pričao da je u haškoj optužnici uočio neke čudne optužbe za koje nije znao odakle dolaze. U Hagu je saznao da su to optužbe Arkana, s kojim je on ratovao, vodio one TV duele, kada je rekao da je Željko Ražnatović više čarapa stavio na glavu nego on na noge. Izgleda da je Arkan stvarno, kao mangup, stupio u pregovore sa Haškim tribunalom jer je tad od Miloševića Holbruk tražio da ga izruči. Čak je Kristijan Amanpur na CNN napravila Arkanov portret. I Arkan mene zove telefonom, kaže: "Ti si, kad su te ovi moji napali, dao izjavu da će Arkana zaboraviti oni koji ga sad slave, a kad mu bude teško, jedino ćeš ga ti braniti". Izašao je, dakle, taj film Amanpurove i on mene zove i kaže: "Obećao si da ćeš me braniti kada bude teško." I ja sam zaista otišao u Međunarodni pres-centar da ga branim.

DEJLI TELEGRAF

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Slobodan Milošević

Dodaje i da je ovaj tajni sastanak, za koji je Milošević saznao, bio okidač i da je predsednik SRJ tada shvatio da ga je Ražnatović izdao i da je spreman da promeni stranu.

- Ova saznanja imao je i deo tadašnje opozicije i oni su razmatrali da sazovu konferenciju za štampu i to javno objave - dodaje naš sagovornik.

Samo tri dana nakon ubistva Arkana, 15. januara 2000, britanski list Dejli telegraf objavio je delove intervjua koji je Đinđić dao za Njujork tajms, a u kome navodi da je upravo Arkan bio taj koji ga je savetovao da za vreme NATO bombardovanja ode u Crnu Goru da bi izbegao mogući atentat. I ne samo to, već ga je upravo Arkan prebacio u Crnu Goru u vreme NATO agresije. Kako se tvrdi u tekstu, posle onoga što se desilo Slavku Ćuruviji, došlo se do podataka da je pripreman čitav spisak za odstrel.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Ceo dodatak "DOSIJE KAFA: Papiri službe o Arkanu" pročitajte u nedeljnom broju Srpskog telegrafa

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading