Sledi šest meseci pakla: Vučićeva politička analiza o posledicama rata u Ukrajini

Autor:

Vesti

15.09.2022

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Do 31. marta biće najteži period za Evropu posle Drugog svetskog rata, upozorio predsednik Srbije.

Sledi šest meseci pakla: Vučićeva politička analiza o posledicama rata u Ukrajini

Foto: Tanjug

Evropi i Srbiji u narednih šest i po meseci sledi najteže doba posle Drugog svetskog rata, ukazao je predsednik države Aleksandar Vučić:

- Do 31. marta biće najteži period za Evropu posle Drugog svetskog rata, za nas možda ne najteže jer su devedesete bile užasno vreme. Svakako će biti jedna od najsloženijih godina za srpski narod i građane Srbije od 1945. naovamo.

On je prekjuče u parlamentu govorio o ratu na Ukrajini, a u analizi koju je izneo jasno je ukazao na teškoće s kojim će suočiti i naša zemlja.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Rat u Ukrajini

- Očekujem da budu različite inicijative povodom Berlinskog procesa. Naredni dani i nedelje biće veoma teške, veoma ozbiljne za sve nas. Biće ozbiljne zbog svega što se u svetu dešava, zbog izveštaja iz Jermenije, Kirgizije, odluke poljskog parlamenta o ratnoj odšteti od Nemačke i svega drugog. Dovoljno je bilo čuti reči belgijskog premijera, koji je rekao da će cela evropska privreda pasti, a ako padne evropska, u kakvom stanju će tek biti naša, koja je manje rezistentna na sve spoljne šokove - poručio je šef države.

PANDORINA KUTIJA

Naglasio je da država čini sve da građani imaju grejanje, struju, da ne bude nestašica... Srbija će dodatno biti izložena pritiscima zbog rešavanja kosovskog čvora.

- Očekujem da posle osnovnih pritisaka dođu i oni teže kategorije. Verujem da ću moći više da govorim o tome posle Njujorka, gde imam zakazana 22 sastanka sa šefovima država i vlada i devet sa raznim organizacijama - rekao je predsednik Srbije.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski

Objasnio je, ukazujući na tešku situaciju oko KiM, da se nalazimo između čekića i nakovnja pošto Zapad, zbog ukrajinske krize, želi što pre da reši kosovski problem. Još prvog dana kada je doneta Rezolucija Saveta za nacionalnu bezbednost znao je, kako je naveo, šta sledi jer je to čuo u ranijem razgovoru, a onda dobio i potvrdu lično od francuskog predsednika Emanuela Makrona, nemačkog kancelara Olafa Šolca, predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela i drugih EU lidera, koji su razgovarali sa šefom Kremlja Vladimirom Putinom:

- Svima im je rekao, a verovatno bih i ja to rekao da sam na njegovom mestu: "Čekajte, pa vi ste otvorili Pandorinu kutiju sa KiM, i to ne može da bude 'sui generis' slučaj, i ja ću da imam po istom principu pravo na DNR, LNR, u zavisnosti od vojne situacije na terenu. Posle toga, iako sa zapada govore da nije pravi razlog, a jeste, i važniji je od onog da ne žele nemire na Balkanu - oni žele da zatvore Putinu put ka njegovom cilju, dok mi plaćamo cenu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Rat u Ukrajini

ČEKIĆ I NAKOVANJ

Dodao je da se Srbija time ne bi ni bavila da nije pogođena zbog Kosmeta, što dodatno komplikuje našu situaciju:

- To vam neće reći, ali će želeti što pre da vas dovedu pred svršen čin, da Priština mora u UN iako mi ne moramo formalno da priznamo. Nemam dokaze, ali mogao bi da bude takav plan. U svemu tome smo između čekića i nakovnja.

Putin čeka novu Jaltu

Zapadu se žuri da završi sve oko KiM jer, kako je rekao šef države, hoće da ne ostane prostor za moguću buduću Jaltu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

- Prema mojoj proceni, Rusi čekaju Jaltu, a drugi čine sve da izbegnu moguću Jaltu jer je velika želja za porazom druge strane i niko ne želi kompromis. To je dodatni problem za sve nas - upozorio je Vučić.

Neodgovornost na štetu države

Vučić je, govoreći o situaciji u našoj zemlji, ocenio da neki od političkih aktera i s društvene scena nisu razumeli situaciju. Objasnio je da svi imaju svoj ugao, a da malo koga interesuje država:

- Kada sam molio predstavnike SPC i političkih partija da nam nije potrebna tolika buka oko parade zbog pritisaka u vezi sa sankcijama, niko nije hteo da popusti u svojim stavovima. Kada sam molio druge, ne možemo da angažujemo sve svoje snage, "ne trebaju nam loše slike", niko nije hteo da popusti. Svima je najlakše da bude kriva država. A moj je posao da štitim pravni poredak i prava građana u zemlji, bez obzira na to kojih građana. Meni se svi naši građani dopadaju bez obzira na sve njihove razlike.

Svi vole one koji slušaju, a ne one koji su samostalni

Debakl Prištine oko tablica će da uveća njenu nervozu, pritisak i strast da, kako je upozorio, stvari promeni nasilnim putem na terenu.

- A šta god da urade, uvek će da imaju podršku političkih roditelja, koji su stvorili nezavisno Kosovo. Stešnjeni smo sa svih strana, nikome se ne sviđemo jer vodimo samostalnu politiku. Svi vole one koji će da služe, slušaju, a od politike nemaju ništa. Građani Srbije su uvek voleli nezavisnost u odlučivanju. Sve što možemo da preduzemo da osiguramo topliju i sigurniju zimu za građane - radimo, a narodu na KiM kažem da nema čarobnog štapića ni lakih rešenja, ali da nemamo šta drugo nego da se borimo pametnom i racionalnom politikom - zaključio je predsednik.

Usvojen izveštaj, važno jedinstvo naroda

Poslanici su preksinoć na posebnoj sednici o KiM usvojili izveštaj o pregovaračkom procesu s privremenim institucijama samouprave u Prištini u periodu od 15. juna 2021. do 1. septembra 2022, koji je predstavio predsednik Vučić. On je, između ostalog, poručio da Srbija neće ni posredno ni neposredno priznati jednostrano proglašenu nezavisnost KiM.

Za izveštaj je glasalo 148 poslanika, protiv je bilo 57, dok dvoje poslanika nije glasalo.

Vučić je, komentarišući činjenicu da nije bilo jedinstva u Skupštini, poručio da je važno da ima jedinstva u narodu:

- Ljudi su sve videli i to je u redu.

Niko nije Ajnštajn

Vučić je, u obraćanju poslanicima uoči usvajanja izveštaja o KiM, ponovio obećanje da za njegovog mandata - naredne četiri i po godine - "ni na koji način nećemo priznati direktno ili indirektno nezavisnost Kosova niti će ono ući u UN".

On je kazao da ga je zabrinulo ne samo što nema predloga jer je svestan da niko nije ni Albert Ajnštajn ni Isak Njutn da izmisli nešto što neko već nije smislio po tom pitanju, već što je video da je bilo važnije kako će da se zada politički udarac nego da predloži rešenje problema.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading