MALI SENTA ČUVAO ŠARIĆA: Sasekao akciju BIA da bi narko-bosa spasao hapšenja

Autor:

Vesti

30.06.2022

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Milenković svojim automobilom presekao put, legitimisao pripadnike BIA i kupio vreme Šariću da nestane i izbegne privođenje

MALI SENTA ČUVAO ŠARIĆA: Sasekao akciju BIA da bi narko-bosa spasao hapšenja

Foto: Printscreen

Slobodan Milenković, poznatiji kao Mali Senta, na sve načine štitio je Darka Šarića. Narko-bos i vođa kriminalnog klana je, zahvaljujući ovoj podršci, uspeo nekoliko puta da izbegne privođenje. Izvori Srpskog telegrafa upućeni u veze Šarića s Malim Sentom, koji je svojevremeno bio načelnik za narkotike beogradske policije, kažu da je Milenković izvodio svakakve vratolomije da bi spasao Šarića.

Prema rečima našeg izvora, svi pamte Milenkovićevu akciju obezbeđivanja Šarića kojom je zaustavio istragu Bezbednosno- informativne agencije i sačuvao narko-bosa od hapšenja.

- Pripadnici BIA danonoćno su radili na sakupljanju dokaza protiv Šarića. Pripremana je akcija kojom je trebalo da se zaustavi automobil u kojem je bio Šarić. Postojale su jake indicije u vezi sa svakim slučajem koji su radili, te je to bila prilika da ga zaustave, ispitaju i najverovatnije privedu - priča naš izvor upućen u konkretnu akciju.

Republika

Foto: Tanjug

Darko Šarić

KAO NA FILMU

Sve je, kako kaže, išlo po planu dok druga kola nisu presekla putanju i zaustavila pripadnike BIA.

- Kao u američkim filmovima, Senta je svojim automobilom uleteo ispred vozila. Preprečio im je put tako da su bili prinuđeni da se zaustave. Kao pripadnik MUP, izvadio je legitimaciju i počeo da glumi policajca. Od kolega iz BIA tražio je da se legitimišu. Sve je to trajalo desetak minuta, brzo je utvrđeno ko je u automobilu koji je zaustavljen. Za to vreme, Šarićevo vozilo je nastavilo kretanje i zbog čitave zbrke koju je inscenirao Mali Senta dobio je na vremenu - navode naši sagovornici.

Posle Sentine intervencije cela akcija je propala.

- Prosto je bilo nemoguće nastaviti poteru. Ne znate u kom pravcu je Šarićevo vozilo otišlo, izgubili ste trag. Ta šansa da ga privedu, možda i uhapse je propala samo zahvaljujući Malom Senti, koji je čuvao i obezbeđivao Šarića - uvereni su naši sagovornici.

ODBIO POLIGRAF

Milenkovićeve veze s mafijom obrađivao je i Evropol. Tokom njihove istrage došlo se do saznanja da je Mali Senta poput pripadnika kriminalnih klanova imao skaj telefon. Srpski telegraf je o saznanjima iz ove istrage pisao u oktobru 2010. Naši izvori su tada otkrili da je Mali Senta bio na stalnoj vezi s važnim funkcionerom MUP.

Evropol i BIA provalili su tu komunikaciju i šifre:

- Ispostavilo se da su preko ove aplikacije ugovarali kreiranje afere "Jovanjica". Logično pitanje koje se nameće jeste šta će takvom navodno uzornom policajcu skaj telefon, koji koriste gotovo isključivo kriminalci.

Policija je posle pokretanja istrage o učešću pripadnika MUP u kreiranju ove afere ponudila da se uradi poligrafsko testiranje. Međutim, Milenković je, kao i bivša državna sekretarka u MUP Dijana Hrkalović i inspektor Dušan Mitić, odbio detektor laži i pitanja u vezi s "Jovanjicom".

Na Skaju i Belivukove žrtve

Skaj aplikacija poznata je po tome što su je koristile najozloglašenije mafijaške grupe širom sveta, uključujući Veljka Belivuka i njegov klan. Verovali su da je takva komunikacija zaštićena, te da je nemoguće otkriti sadržaj poruke, ali su to demantovale bezbednosne službe.

Republika

Foto: printscreen/TVPink

Miljković i Belivuk

Razbijanjem šifri na Belivukovom telefonu, utvrđeno je da su preko Skaja razmenjivali monstruozne fotografije mučenih i obezglavljenih žrtava.

Narko-bos Darko Šarić uhapšen je prvi put 2014. nakon što je bio osumnjičen za krijumčarenje 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009.

Hronologija:

* 2010. podignuta optužnica protiv Šarića

* suđenje počeo 2012, te se Šariću sudilo dok je bio u bekstvu

* prvi put uhapšen 18. marta 2014, sam se predao

* osumnjičen za krijumčarenje 5,7 tona kokaina, označen kao vođa kriminalne grupe

* u novembru 2020. Apelacioni sud potvrdio prvostepenu presudu specijalnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, kojom je Darko Šarić osuđen na 15 godina zatvora

* u junu 2020. Vrhovni kasacioni sud zaključio da je učinjena proceduralna greška, kojom je narušena nepristrasnost sudija, te je tako poništio presudu od 15 godina zatvora i naložio novo suđenje

* 23. 12. 2021. Šarić izašao iz zatvora, pušten da se brani sa slobode

* 14. 4. 2022. Šarić ponovo uhapšen

* Ministarstvo unutrašnjih poslova u svom saopštenju tada je navelo da je Šarić uhapšen zbog organizovanja kriminalne grupe i teškog ubistva, između ostalog, i da su u akciju hapšenja uključeni Evropol i Evrodžast

Skromni rezultat načelnika

Prema podacima koje je prošle godine objavio naš list u vreme dok je Mali Senta vodio odeljenje za narkotike u Beogradu, zaplenjene količine kokaina bile su simbolične.

- U zvaničnim podacima i saopštenjima koja je izdavao MUP vidi se da su u akcijama presecanja trgovine kokainom zaplenjivane minimalne količine, nikad veće od kilogram ili kilogram i po. Ukupno, i 2018. i 2019. jedva se došlo do 13 kilograma na godišnjem nivou. U to vreme ministar je bio Nebojša Stefanović, koji je često pravio konferencije za medije raznim povodima, promovišući akcije policije, međutim, niko ne pamti makar jedno obraćanje medijima u kojima se pohvalio nekom zaplenom veće količine kokaina. Iz prostog razloga što tako nečeg i nije bilo - naveli su izvori iz MUP.

Zaplene kokaina

2016. i 2017.

(mandat Nebojše Stefanovića na mestu ministra, Milenković načelnik za narkotike)

Otprilike po 19 kilograma godišnje

2018. i 2019.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Zaplenjen kokain

(mandat Nebojše Stefanovića na mestu ministra, Milenković načelnik za narkotike, vreme velikog jačanja klana Veljka Belivuka)

Samo po 13 kilograma godišnje

2020. i dalje

(mandat Aleksandra Vulina na mestu ministra)

Za samo godinu i po zaplenjeno čak 39 kilograma

Karan: Ispitati veze s mafijom

Komentarišući saznanja Srpskog telegrafa da je Slobodan Milenković u vreme dok je bio načelnik odeljenja za borbu protiv droga beogradske policije štitio klan Šarić, Ljuban Karan, bivši obaveštajac KOS, navodi da se to mora ispitati.

- Osim da se njegovo ime vezuje za Jovanjicu, o vezama sa Šarićem lično ništa nisam čuo. Ali u svakom slučaju, to sada treba razjasniti, isto kao što se sada razjašnjavaju mnoge druge stvari. Činjenica je da imamo korumpirane ljude u policiji, što je daleko opasnije i od samih kriminalaca - kaže Karan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading