NATO umro u Evropi: EU pravi vojsku, Srbija će biti deo tih trupa?

Autor: D. Katalina - K. Ilić

Vesti

22.03.2022

19:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka ministarka odbrane najavila formiranje evropskih snaga, a iza ovog poteza stoji jasna poruka Bajdenu

NATO umro u Evropi: EU pravi vojsku, Srbija će biti deo tih trupa?

Foto: Tanjug/AP

Nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht najavila je osnivanje evropske vojske. Ova vojska će najpre dobiti jedinice za brzu vojnu intervenciju, a Nemačka je spremna da u startu učestvuje s 5.000 vojnika. Evropa je tako jasno stavila do znanja Bajdenu i Vašingtonu da više ne računa na NATO i da će sama preuzeti brigu o svojoj odbrani.

Osnivanje evropske vojske najavio je i francuski predsednik Emanuel Makron, a još pre četiri godine Angela Merkel vrlo direktno je govorila da se o tome ozbiljno razmišlja (vidi okvir). Ruska invazija na Ukrajinu očigledno je pokazala Evropljanima da se ne mogu osloniti na NATO i američke partnere, te da moraju sami da osnuju novi vojni savez, nad kojim bi mogli da imaju direktnu kontrolu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Angela Merkel

Moj ugao

Aleksandar Radić vojni analitičar

Ovim se nijednog momenta ne osporava NATO, on ostaje glavni, ali EU želi da ima svoje mišiće i da onog momenta kada poželi može da preuzme vojnu akciju

Sagovornici našeg lista kažu da je evropska vojska šansa i za Srbiju, odnosno da bi naše pristupanje ovakvom savezu bilo vrlo realno i korisno.

Kako je rekla Lambrehtova, Evropska unija će do 2025. dobiti snage za brzu vojnu reakciju, a nemački vojnici bi trebalo da čine okosnicu ove jedinice, što je ugovoreno u ponedeljak na sastanku ministara odbrane i spoljnih poslova EU.

- Sada je važno poslati signal da smo tu jedni za druge ako zatreba - rekla je nemačka ministarka odbrane na marginama sastanka održanog u Briselu.

Makron: Moramo se braniti i od Amerike

Ideja o stvaranju evropske vojske nije nova. O njoj je nedavno vrlo eksplicitno govorio i Emanuel Makron, ne propustivši priliku da pošalje neprijatnu poruku američkom predsedniku i vrhu Pentagona. On je rekao da Evropa neće moći da se brani bez "prave evropske vojske".

Republika

Foto: Tanjug/AP

Emanuel Makron

- Moramo da imamo Evropu koja će moći da se brani, ne samo oslanjajući se na SAD - poručio je Makron, dodavši da je potrebna "snažna i suverena Evropa" da bi se odbranili evropski interesi protiv Kine, Rusije, "pa čak i SAD", kao i "internet giganata".

Lambrehtova je jedinicu za brzu reakciju nazvala "jezgrom" novog koncepta i naglasila da se trenutno ispituju mogućnosti kako potencijale NATO jedinica uskladiti s novonastalom jedinicom da bi se "ostvario maksimalan učinak".

Novi bezbednosni koncept bi trebalo da zameni dosadašnje takozvane battlegroup (borbene grupe) od po dve jedinice sa po 1.500 vojnika, tako da bi nova vojska zapravo nikla iz ovih relativno malih jedinica, koje već odavno postoje, ali se o njihovom praktičnom učinku do sada nije čulo.

Republika

Foto: Vojska Srbije

Srpska vojska

Dejan Miletić, predsednik Centra za proučavanje globalizacije, ocenjuje da se radi o dobroj inicijativi.

- U ovoj neizvesnoj situaciji za bezbednost Evrope EU ili može da propadne ili da se konsoliduje i nađe način da zaštiti svoje interese, a jedan od puteva je formiranje zajedničkih vojnih snaga. U tom smislu ta inicijativa je dobro došla.

Merkelova: Evropi treba vojska, ne možemo se uzdati u druge

Angela Merkel je još 2018. govorila o potrebi osnivanja evropske vojske.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Angela Merkel

- Mi Evropljani bolje branimo svoje interese kada istupamo zajedno, a vremena u kojima smo se bezrezervno uzdali u druge su prošla. Ako želimo da preživimo kao zajednica, moramo uzeti svoju sudbinu u svoje ruke. Zalažem se za zajedničku evropsku armiju, koja bi svetu pokazala da među evropskim zemljama više nikad neće biti rata. Ta armija ne bi bila protiv NATO, već dopuna NATO, tako da bismo u NATO mogli da budemo kao evropska armija i tu ne vidim nikakvu protivrečnost - kazala je Merkelova.

Miletić navodi i da bi Srbija mogla biti deo te vojske.

- Rano je prejudicirati, ali, ukoliko bismo u punom kapacitetu bili članica EU, mi bismo, naravno, bili i deo te vojske.

Vojni analitičar Vlade Radulović za Republiku ocenjuje da bi cilj ove vojske bila zaštita bez čekanja SAD.

- Ideja formiranja ove vojske postoji već nekoliko decenija, Makron i Merkelova su je pre nekoliko godina aktuelizovali. Međutim, rano je govoriti o vojsci kao takvoj zbog samog postojanja NATO. To bi moglo biti osnaživanje tih borbenih grupa, u jednoj od njih je i Srbija članica ili formiranje nove, koja bi brzo mogla da odgovori u slučaju potrebe na pretnju u cilju zaštite Evropske unije, bez čekanja dodatne podrške SAD.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Zoran

23.03.2022 05:06

Dosta su Srbi ginuli za interese Engleza Nemaca i Francuza,koji su nas bombardovali 95-99 i koji su oduzeli KiM i pretvorili u terorističku oazu...

Odgovori 31 1
sb

23.03.2022 10:14

Zaštita od koga?

Odgovori 21 2
Divna

23.03.2022 14:34

Jugoslavija je imala takvu vojsku koja nije mogla da odbrani Jugoslaviju. I ako bi Srbi bili deo te vojske, ubrzo bi englezi i amerikanci oduzeli celu Srbiju od Evrope, ne samo KiM. U general-stabu Srbije sedi nato. Buduci predsednik Ponos je vec izabran za predsednika Srbije u hrvatskoj.