DANAS SPC SLAVI KODRATA: Rodio se i živeo u pustinji, veruje se da isceljuje duševne bolesti!

Autor:

Vesti

23.03.2022

06:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave svetog mučenika Kodrata, koji se rodio Korintu, a bio odgajan u vreme velikog progona hrišćana od strane neznabožnih careva i kneževa.

DANAS SPC SLAVI KODRATA: Rodio se i živeo u pustinji, veruje se da isceljuje duševne bolesti!

Foto: ST/N. MANDIĆ

Kada su ispovednici Hristovi na razne načine mučeni i ubijani, mnogi hrišćani napuštali su gradove i bežali u pustinje i pećine.

U ta strašna vremena pobožna žena Rufina u gradu Korintu pobeže u pustinju iz straha od mučitelja, i krila se potucajući se po neprolaznim mestima.

Kad je došlo vreme da se porodi, ona je u pustinji rodila muško dete, i posle nekoliko dana umrla. Ali Bog nije hteo da ostavi ovo jadno stvorenje nego mu postade i otac i majka, i vaspitač i hranitelj.

Tako je novorođenče živelo u pustinji slično svetom Jovanu Krstitelju: Bogom hranjen, i svetim Duhom rukovođen i učen bogoviđenju.

Foto: Photo by Andriy Tod on Unsplash

Crkva

Kada je već postao mladić, našli su ga hrišćani i odveli u grad. Tamo su ga upisali u školu i on postade lekar.

Ali naviknut na pustinjski život, on se polako udaljio iz grada, i po gorama je provodio mnoge dane, pa i godine. U grad bi dolazio, kada su to potrebe zahtevale.

Isceljujući telesne bolesti lekarstvom, a duševneg Božjom rečju, svima je postao potreban i koristan. Ali se u gradu nije dugo zadržavao, neo se vraćao u svoju milu pustinjačku usamljenost, u kojoj se i starost približila.

Takvi su bili Kiprijan, Dionisije, Anekt, Pavle i Kriskent, koji su i postradali zajedno sa njim za Hrista Gospoda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading