DIJANA PROGONILA SUDSKOG VEŠTAKA, ONA NAĐENA MRTVA ISPRED ZGRADE: Jeziva saznanja iz afere Durmitor

Autor:

Vesti

08.02.2022

19:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrkalovićeva bila nezadovoljna veštačenjem na suđenju "škaljarcima" u slučaju "Durmitor" i po kazni je prebacila u Sektor za vanredne situacije

DIJANA PROGONILA SUDSKOG VEŠTAKA, ONA NAĐENA MRTVA ISPRED ZGRADE: Jeziva saznanja iz afere Durmitor

Foto: Instagram, ST/V. Lukić, N. Pančić, MUP

Tamara Kačar Novković (50), dugogodišnji sudski veštak koja je bila žrtva bivše državne sekretarke Dijane Hrkalović, pronađena je juče mrtva ispred svoje zgrade u beogradskom naselju Voždovac, a sumnja se da je uzrok smrti samoubistvo.

Ona je bila zaposlena u Nacionalnom kriminalističko-tehničkom centru MUP, kao molekularni biolog i ekspert za DNK veštačenje, a njena golgota je počela posle njenog svedočenja 2019. u slučaju "Durmitor" na suđenju dvojici pripadnika "škaljarskog klana", Mitru Muratoviću i Milošu Niloviću Runju. Kako se saznaje, Hrkalovićeva je bila nezadovoljna tim veštačenjem i prebacila ju je u Sektor za vanredne situacije, u koji se išlo uglavnom po kazni i u policiji ga interno zovu Depo za policijski otpad.

"KAVČANI" POD ZAŠTITOM

- Dijana joj ne napravila pakao od života. Bukvalno je ponižena i degradirana na najgori mogući način. Ipak, nije se predavala, pokušala je da dokaže da je nezakonito premeštena, ali je sve bilo uzalud - kažu poznanici pokojne Tamare.

Sve se dešavalo u vreme sukoba kavačkog i škaljarskog klana, u kom je državna sekretarka stala na stranu "kavčana". Masovno hapšenje u ovom novobeogradskom restoranu u junu 2017. i postupak koji je potom pokrenut bio je jedan od ključnih dokaza za sumnje da je tadašnji vrh MUP štitio jednu stranu, a hapsio samo "škaljarce".

Kačareva je bila jedan od najuglednijih stručnjaka NKTC, koja je profesionalnost platila radnim mestom u jeku pokušaja da se spektakularnim hapšenjima da privid borbe protiv organizovanog kriminala. Sve je na kraju spalo na dva imena, Muratovića i Nilovića, koji su odgovarali za nelegalno držanje oružja. Međutim, kada je Tamara saslušana kao veštak na suđenju, ona je izjavila da je pronađen DNK trag i treće osobe, što je rezultiralo novom optužnicom, na kojoj se našao i Mališa Vućić.

- Naknadnim upoređivanjem u mešanom DNK profilu, na pištolju marke valter pronađen je i trag Mališe Vućića, takođe uhapšenog u "Durmitoru" - rekla je Kačareva na suđenju.

Republika

Foto: instagram.com/dijanahrkalovic/Starsport/ST/N. PANČIĆ

Dijana Hrkalović i Veljko Belivuk

 

NIJE DOČEKALA

Osim ovakvog zaključka, Hrkalovićevoj se nije svidelo ni to što je veštak ovaj nalaz potpisao i prosledio tužilaštvu, a ne policiji, tačnije njoj lično. Optužnicu protiv Vućića, međutim, Viši sud iz nepoznatih razloga nikada nije potvrdio, već je nastavio s postojećim postupkom koji se završio osuđujućom presudom za Muratovića i oslobađajućom za Nilovića, koji je bio glavna meta hapšenja. Ipak, Hrkalovićeva nije Kačarevoj oprostila ovo svedočenje i osvetila joj se tako što je potpuno degradirala.

Osim nje, stradala je i Anđelka Vučetić Dragović, takođe iz Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra MUP, koja je smenjena s mesta šefa DNK laboratorije.

- Anđelki je rešenje o smeni uručeno istog dana kada se sa svedočenja u slučaju "Durmitor" vratila u kancelariju - pisali su mediji.

Profesor Oliver Stojković, šef DNK laboratorije Instituta za sudsku medicinu u Beogradu, koji je u slučaju "Durmitor" bio angažovan kao stručni savetnik odbrane okrivljenog Nilovića, potvrdio je tada, na pitanje o eventualnim pokušajima podmićivanja, ucenjivanja i pritiskanja veštaka, da su neke kolege zbog veštačenja gubile posao.

- "Durmitor" je primer za to - rekao je Stojković.

Tamara Kačar Novković je poslednjih godina vodila pravnu bitku za povratak na staro radno mesto, ali pravdu nije dočekala.

 

I inspektora Jovića oterala u smrt

Republika

Foto: Privatna arhiva

Dejan Jović

Podsetimo, sličnu sudbinu je doživeo i inspektor beogradske policije Dejan Jović (48), koji je bio žrtva neviđenog progona Dijane Hrkalović.

Njegova golgota je počela posle ubistva na šinama, tačnije likvidacije Vlastimira Miloševića 30. januara 2017. Jović je vodio istragu i, kao izvršioce, na čistac isterao Veljka Belivuka i njegovu desnu ruku Marka Miljkovića Mesara, ali je brutalnim metodama i lažnim optužbama sklonjen sa slučaja koji je okončan oslobađanjem obojice osumnjičenih zbog volšebne kontaminacije njihovih DNK tragova s mesta zločina.

Postoje dve verzije njegove smrti u julu 2020: prema zvaničnoj, umro je od korone jer mu je organizam bio oslabljen usled stresa, a prema drugoj, ubijen je u bolnici.

 

Tokom suđenja dva ubistva

Republika

Foto: Tanjug

Dragoslav Miša Ognjanović

 

Sudski postupak protiv Muratovića i Nilovića su od početka pratili dramatični događaji i obrti, kao i dva ubistva. Tokom suđenja ubijen je Nilovićev advokat Dragoslav Miša Ognjanović, za šta se takođe sumnjiče pripadnici "kavačkog klana", tačnije profesionalni ubica Darko Elez.

U društvu Nilovića, koji se, za razliku od Muratovića, branio sa slobode, potom je ubijen i Vladimir Popović Pop. Ognjanović i Popović bili su bliski prijatelji Luke Bojovića, jednog od vođe "škaljaraca", koji trenutno robija u Španiji. Nilović je, kako se pretpostavlja, bio i meta napadača koji je u maju 2020. naoružan upao u kafić na Vračaru.

Prema sumnjama izvora Srpskog telegrafa iz policije, Dijana Hrkalović pomogla je ubici Vladimira Popovića zvanog Vlada Pop. Ovaj vlasnik kockarnice "Havana", u hotelu "Slavija", izrešetan je 1. decembra 2018. u sačekuši u kafiću na Zvezdari. Maskirani napadači su oko 22 časa upali, zapucali iz heklera i ubili ga na mestu.

 

Krvavi mandat sa 78 mrtvih

Dok je Hrkalovićeva bila na visokoj poziciji u MUP, hapsila je isključivo "škaljarce", dok su "kavčani" bili zaštićeni. Upravo u tom periodu u Srbiji je porastao broj kriminalnih obračuna, a stepen rešenih slučajeva ostao je na niskom nivou.

Sukobi su eskalirali 2015, kada je u kriminalnim likvidacijama stradalo 18 ljudi, pokazuje baza žrtava mafije crna knjiga. Predstavnici MUP su nekoliko puta pokušavali da situaciju predstave boljom tako što su manipulisali statistikom. Podaci, međutim, govore da je za pet godina, koliko je Hrkalovićeva bila bog i batina u MUP, 78 osoba likvidirano u kriminalnim obračunima, a da je rešeno tek pet slučajeva.

 

Policajac se zapetljao u svoje laži

Protiv policajca Branislava Pandura je MUP svojevremeno podneo krivičnu prijavu zbog zloupotrebe službenog položaja jer je, prema nalogu bivše državne sekretarke Dijane Hrkalović, organizovao i vodio akciju hapšenja u "Durmitoru".

- Cilj je bio da se na taj način pomogne ekipi Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja, odnosno da se eliminiše konkurencija i omogući "kavačkom klanu" nesmetano delovanje, koje je uključivalo otmice, reketiranje i ubistva. U vreme Hrkalovićeve policija je praktično bila produžena ruka mafije, odnosno jedne kriminalne grupe - pojašnjava izvor Srpskog telegrafa.

Pandur je na suđenju Muratoviću i Niloviću bio pod unakrsnom vatrom advokata optuženih. Na pitanje zbog čega su dignuti i policija i Specijalna antiteroristička jedinica, a nađena su samo dva pištolja, on je rekao da su postojala operativna saznanja da se grupa tu sastaje i nešto se dogovara, ali je odbio da govori o detaljima.

Bez odgovora je ostalo i pitanje da li je praksa da se o akcijama hapšenja obaveštava državni sekretar MUP, u to vreme Dijana Hrkalović.

 

ŠTA SU SVE RADILI HRKALOVIĆKINI LJUDI

Republika

Foto: printscreen

Marko Miljković i Veljko Belivuk

 

- dostavljali "kavčanima" podatke iz istrage

- obezbeđivali logistiku za likvidacije

- omogućavali šverc droge

- sabotirali istrage BIA i prisluškivali njene operativce

- lično pratili pripadnike klana

- spasavali ih hapšenja

Brat: Ne mogu ništa da vam kažem...

Ekipa Srpskog telegrafa je juče ispred Tamarine zgrade zatekla njenog brata.

- Ne mogu ništa da vam kažem - rekao je utučeni čovek na pitanje da li se radi o prirodnoj smrti.

Komšija iz ulice nesrećne žene nam je rekao da je juče ujutro, oko 7.30, bilo pravo opsadno stanje ispred njenog ulaza, da je bilo mnogo policije i ekipa Hitne pomoći.

- Bila je divna, odmerena i na mestu. Znam da je bila cenjen genetičar. Cela porodica je fina, sa suprugom i decom su se preselili kod njenog oca u stan, a ovaj u našoj zgradi izdali. Mislim da joj je otac i preminuo - rekao je jedan od njenih donedavnih komšija.

 

Surovo se svetila profesionalcima

Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije, kaže da se Dijana surovo svetila profesionalcima koji nisu hteli da se uhvate u njeno kriminalno kolo, a nekima je to posredno došlo glave.

- Ona je ljude koji su rešavali po pet-šest ubistava godišnje i koji su zbog njene saradnje s mafijom ušli u sukob s njom prebacivala u Vatrogasnu brigadu, čiji pripadnici nemaju pravo da nose lično naoružanje. Zamislite kako su se osećale te kolege, razoružane i ostavljene na milost i nemilost kriminalcima koje su svojevremeno smestili iza rešetaka, a kojima su sada bili pokretna meta - otkriva Mijailović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading