NIGDE NEMA GROBA GLAVNOG SVEDOKA ZLOČINA NASERA ORIĆA: Misteriozna sudbina žene koja ga je optužila

Autor: Dejan Katalina

Vesti

04.02.2022

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Datum smrti na čitulji i u knjizi umrlih se ne poklapaju, a grob nije pronađen tamo gde bi trebalo da bude

NIGDE NEMA GROBA GLAVNOG SVEDOKA ZLOČINA NASERA ORIĆA: Misteriozna sudbina žene koja ga je optužila

Foto: Printscereen/profimedia/ilustracija

Redakcija našeg lista došla je u posed čitulje Fadile Mujić, koja je trebalo da bude glavni svedok Tužilaštva BiH za zločine u selu Kravica, u opštini Srebrenica, počinjene na Božić 1993. Na čitulji piše da je Mujićeva preminula 24. maja 2021. u 12.30 u 61. godini. Takođe se kaže da će biti sahranjena na lokalnom groblju u selu Milačevići, u opštini Srebrenica, u Republici Srpskoj.

Pokušali smo da pronađemo Fadilin grob i da dobijemo potvrdu da je stvarno umrla tada kada je navedeno na čitulji, ali u tome nismo uspeli. Mnogi koji su je poznavali tvrdili su da se ne sećaju da li je još živa. Rekli su da znaju da već godinama živi u Tuzli, ali je nisu ni čuli ni videli godinama. Razlog ove potrage bila je tvrdnja za naš list funkcionera opštine Srebrenice Radomira Pavlovića, koji je kazao da se boji da će Mujićeva biti sklonjena isto kao i drugi svedoci muslimanskih zločina nad Srbima.

- Bojim se da ne nestane, kao što su nestali svi svedoci koji je trebalo da svedoče o zločinima Bošnjaka nad Srbima u opštini Srebrenica. Ja sam ubeđen da će ona biti sklonjena ili će se dati informacija da nije živa, a drugi svedoci će biti plaćeni od tužilaštva da ćute. Oni je pošalju u neku zemlju i promene joj identitet, pa se posle više nikad nigde ne pojavi, a posebno ne na sudu - kazao je on.

Potragu smo završili zvaničnim podatkom iz knjige umrlih opštine Srebrenica da je Fadila Mujić umrla u Tuzli 25. maja 2021. Dakle, prema ovom podatku, umrla je dan nakon što je to navedeno na čitulji! Takođe, svi pokušaji da se pronađe njen grob ostali su uzaludni jer ga nema tamo gde se tvrdi da je sahranjena - u Milačevićima.

Republika

Foto: printscreen

Čitulja Fadile Mujić

 

MOGU DA POHAPSE UBICE

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske, za Srpski telegraf kaže da ne može bez konkretnijih dokaza da spekuliše oko toga da li je Mujićeva stvarno umrla ili je posredi scenario sklanjanja svedoka, ali smatra da se na bazi njenog svedočenja mogu osuditi odgovorni za zločin, u prvom redu Naser Orić!

- Koliko je nama poznato, gospođa Fadila je umrla. Međutim, svojim svedočenjem je objasnila jednu veoma važnu stvar. To je da su Bošnjaci u svakoj kući imali barem po jednog vojno sposobnog muškarca, da su se oni organizovali, da je na čelu te grupe bio Naser Orić i da je on bio taj koji ih je predvodio u zločinačkoj akciji u kojoj su ljudi ubijani, ranjavani, zarobljavani, gde su srpske kuće opljačkane i popaljene. Dakle, u njenom svedočenju nalaze se svi elementi zločina protiv čovečnosti. Tužilaštvo BiH može da ispita to što je ona rekla - koje su to kuće imale vojno sposobne muškarce. Ta lica mogu da budu uhapšena i osuđena, baš kao i onaj koji ih je predvodio - Naser Orić - kazao je Kojić.

NAMERNO SU KASNILI

On takođe smatra da se sve vreme to sakriva jer je i Bošnjacima i delu međunarodne zajednice bitno da se očuva "morbidni brend Srebrenice".

- Da su oni hteli da sprovedu istragu na pravi način, mogli su Fadilu da ispitaju i 2000. To znači da nije postojala volja i želja da se procesuiraju zločini koji su počinjeni nad Srbima u Podrinju samo iz razloga da prave morbidni brend od Srebrenice! Da Srbe tamo prikažu kao jedine zločince. Preko 2.600 ubijenih Srba u Podrinju očigledno ne zaslužuje zadovoljenje pravde - zaključuje Kojić.

Nenad Kecmanović, politikolog

Iskustvo da Haški sud nije procesuirao bošnjačke zločine, da su svi optuženi oslobođeni, da ambasadori zapadnih zemalja ne dolaze na komemoracije, da ih globalni mediji prećutkuju, da ih visoki predstavnici ignorišu doveli su dotle. Uskoro će mnogi bošnjački zlikovci početi da se hvale zločinima nad Srbima, da ih preuveličavaju, pa čak i izmišljaju da bi među svojima postali što veći junaci. Bošnjaci o tim zločinima više nisu spremni ni da razgovaraju. Pozivaju se na autoritet presuda Međunarodnog suda za ratne zločine

 

Činjenice

- Na suđenju bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću spomenuto je 2015. da je prilikom zauzimanja Kravice Armija BiH 1993. ubila oko 40 civila i vojnika srpske nacionalnosti, ali su tužioci konstatovali da se razlikuju podaci o tome da li je reč o vojnicima ili civilima

- Tužiteljka Haškog suda Sara Malikijan tada je rekla da je u januaru 1993. u Kravici ubijeno 35 vojnika i 11 civila. Podaci Boračke organizacije Srebrenice, koja okuplja bivše vojnike vojske bosanskih Srba, raspolaže podacima da je u Kravici ubijeno 49 Srba, od čega najviše civila

- Tužilaštvo BiH izdalo je naredbu 1. februara pripadnicima Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) za prikupljanje dokaza u vezi sa svedočenjem Fadile Mujić o zločinima u Kravici na Božić 1993, koje se pojavilo na društvenim mrežama i video-kanalima

- Tužilaštvo za ratne zločine u Srbiji počelo je 2. februara da prikuplja informacije i izvodi dokaze u cilju pronalaženja i identifikacije počinilaca zločina u selu Kravice 7. januara 1993, nakon što se na društvenim mrežama pojavilo gostovanje jedne od majki Srebrenice Fadile Mujić na MTV Igman, kada je navela da su muslimanske snage s Naserom Orićem na čelu planirale napad na srpsko selo Kravica, kao i da je veliki broj žena iz Srebrenice, uključujući i nju, bio prisutan u Kravici, kada su se desili ti zločini

 

Dodik: Etničko čišćenje, zapaljeno 700 kuća

Republika

Foto: Tanjug/AP

Milorad Dodik

 

Milorad Dodik izjavio je svojevremeno da "krvavi Božić u Kravici kod Bratunca, kada su muslimanske snage iz Srebrenice ubile 49 meštana, ostaje upisan u kalendar velikog srpskog stradanja, ali i velike sramote pravosuđa, koje na tako očigledno stradanje nije učinilo ništa da se odgovorni privedu pravdi".

- Nažalost, to nije jedini zločin nad Srbima za koji ni nakon 25 godina od kraja rata niko nije odgovarao. Zločin u Kravici i okolnim selima, u kojem je opljačkano i zapaljeno oko 700 kuća i više od 2.000 pomoćnih i društvenih objekata, ima elemente etničkog čišćenja, ali ni pravosuđe u BiH ni međunarodni sud u Hagu nisu procesuirali odgovorne - istakao je Dodik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading