TUŽILAŠTVO ISPITUJE NASEROVE ZLOČINE: Probuđena nada da će posle 29 godina odgovorni za ovaj zločin biti privedeni pravdi

Autor:

Svet

02.02.2022

19:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tužilac posebnog odeljenja za ratne zločine BiH izdalo je nalog za prikupljanje dokaza u vezi sa svedočenjem Fadile Mujić o masakru u Kravici, potvrđeno je za Srpski telegraf u tom tužilaštvu. Ovim je probuđena nada da će posle 29 godina odgovorni za ovaj zločin, u kome je zverski ubijeno 49 civila, biti privedeni pravdi.

TUŽILAŠTVO ISPITUJE NASEROVE ZLOČINE: Probuđena nada da će posle 29 godina odgovorni za ovaj zločin biti privedeni pravdi

Foto: Youtube.com/IML Tv Press

Naš list objavio je deo svedočenja Mujićeve za lokalnu televiziju Igman iz Pazarića o tome kako su za Božić 1993. muslimanske snage od oko 5.000 vojnika, pod vođstvom Nasera Orića, upale u srpsko selo Kravica kod Bratunca, ubile desetine meštana, zapalili blizu 700 kuća, dok su njihove žene otimale hranu i druge dragocenosti iz kuća pobijenih.

- Došao je taj 7. januar, Naser, naš komandant, strogo je naredio da ne smeju žene i deca ništa znati, pokvariće im akciju. I dešava se da meni dever kaže: "Fadila, idemo večeras na Kravicu, spremi se." Okolo se gine, okolo se ubi, to puca, to se ne može opisati onome ko nije bio, kakva je to panika. Čovek ubija čoveka, ne znamo ko je četnik, ko musliman. A ti grabiš, otimaš - ispričala je u pomenutom intervjuu. 

Tim povodom obratili smo se Tužilaštvu BiH, a u odgovoru navode da su reagovali na pisanje o ovom slučaju.

- Tužilaštvo BiH, zajedno s partnerskim policijskim i agencijama za sprovođenje zakona, svakako prati medijske objave koje se mogu dovesti u vezu s informacijama o predmetima na kojima radi posebno odeljenje za ratne zločine. S tim u vezi, tužilac pomenutog odeljenja uputio je naredbu nadležnim policijskim službenicima SIPA (Državna agencija za istragu i zaštitu, prim. aut.) da izvrše prikupljanje dokaza u vezi sa svedočenjem navedene osobe, a koje se pojavilo na društvenim mrežama i video-kanalima - stoji u odgovoru našem listu.

Republika

Foto: youtube.com/BALKAN INFO - Zvanični kanal

Biljana Plavšić

Biljana Plavšić, nekadašnja predsednica Republike Srpske, ocenjuje da je tužilaštvo bilo mnogo agilnije kada su u pitanju predmeti koji se stavljaju na teret Srbima i da bi trebalo iskoristiti trenutak da se počinioci isteraju na čistac. 

- Ja sam ušla u to selo malo nakon zločina. To je bio jedan užas. Pokojni patolog Stanković mi je pokazivao obezglavljena tela. Lično mislim da je kod te žene proradila neka savest kad je o tome pričala. Šta će od svega toga biti, nisam pametna kad je centralna ličnost Naser Orić oslobođen pred međunarodnim i sudom u BiH, ali bi svakako trebalo insistirati da se navodi uzmu u obzir - kaže Plavšićeva.

Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića, ipak nije previše optimističan jer smatra da je Tužilaštvo u BiH imalo dovoljno vremena i dokaza da procesuira odgovorne ne samo za ovaj već i za druge zločine nad Srbima.

- Taj intervju postoji godinama, a mnogo sličnih izjava, snimaka i materijala je tužilaštvo imalo na raspolaganju od početka. Infrastruktura u Sarajevu usmerena je na prikrivanje zločina nad Srbima, a i narativ u kome se optužuju Srbi takođe je u funkciji zanemarivanja i omalovažavanja naših žrtava. Ova najava tužilaštva zvuči, blago rečeno, cinično. Naivno je očekivanje da institucija koja je ignorisala taj zločin 30 godina nešto uradi. Voleo bih da grešim - zaključuje Mladić. 

Profesor Milisavljević: Srbija da izvrši pritisak

Profesor Pravnog fakulteta BU Bojan Milisavljević ocenjuje da očekuje da nadležni postupe po pitanju svedočenja Fadile Mujić i da bi i naša država sa svoje strane mogla da izvrši određeni pritisak da se taj slučaj ponovo preispita.

- Ratni zločini ne zastarevaju i njene izjave bi mogle da posluže za ponovno pokretanje predmeta. Takođe, Srbija bi mogla da napravi neki bilateralni pritisak da se to istražuje - ocenjuje Milisavljević, angažovan na predmetu međunarodno javno pravo. 

Centar za istraživanje rata: Ovo je prelomna tačka

Milorad Kojić, direktor banjalučkog Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, kaže da je ovo poslednja šansa da tužilaštvo pokaže da radi ono zbog čega postoji.

- Ako Tužilaštvo BiH ostane gluvo i nemo na ovo svedočanstvo, onda se zaista nema više o čemu pričati. I ovako je postalo neverovatno da oni u potpunosti ignorišu zločine nad Srbima, posebno one koji su počinjeni u Podrinju, i ne žele da procesuiraju - ističe Kojić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading