OTKRIVAMO! AMERIKANCI TRGUJU PODACIMA IZ HRKALOVIĆKINOG SKAJ TELEFONA: CIA čuva Dijanine poruke!

Autor:

Vesti

27.12.2021

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Među dešifrovanim porukama i dokazi najtežih krivičnih dela u okviru MUP - zloupotrebe službenog položaja, otmica, reketiranja...

OTKRIVAMO! AMERIKANCI TRGUJU PODACIMA IZ HRKALOVIĆKINOG SKAJ TELEFONA: CIA čuva Dijanine poruke!

Foto: instagram.com/dijanahrkalovic

Centralna obaveštajna agencija (CIA) Amerike ima u svom posedu dešifrovane poruke iz skaj telefona bivše državne sekretarke MUP Dijane Hrkalović, saznaje Srpski telegraf iz izvora bliskih srpskim obaveštajcima.

Ti podaci, kako pojašnjavaju, mogu da povežu Hrkalovićevu, ali i njenog štićenika Veljka Belivuka, s političarima, biznismenima, prljavim policajcima i ličnostima iz svih sfera javnog života.

DALI SAMO SLIKE KLANJA

- Međutim, vrh CIA i njeni operativci očigledno nemaju nameru da to proslede kolegama u Srbiji i tako pomognu u rasvetljavanje najtežih krivičnih dela. Umesto toga, skinuti razgovori se koriste da bi se akteri držali na kratkom lancu i ucenom naterali da sarađuju - pojašnjava naš sagovornik.

Republika

Foto: Tanjug/AP

CIA

Prema saznanjima našeg lista, Amerikanci su kolegama u Evropi dostavili samo one delove razgovora i fotografije iz kriptovanih telefona koji se odnose na klasičan kriminal. Tako su do naših operativaca došli jezivi snimci i slike klanja i mučenja u kući strave u Ritopeku, ali ne i oni gde je zabeležena komunikacija Dijane, Nevolje i njihovih saradnika i pokrovitelja na visokim funkcijama, političarima, biznismenima...

- U dešifrovanim porukama nije samo direktna komunikacija sa Nevoljom i njegovim klanom već i informacije vezane za ono što je radila u okviru MUP. Radi se o zloupotrebama službenog položaja, otmicama, reketiranju... - otkriva izvor Srpskog telegrafa.

Obradović: Od kompromitovanja do vrbovanja

Darko Obradović iz Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost za Srpski telegraf objašnjava na koji način strane službe, kada dođu u posed određenih informacija, mogu da ih iskoriste.

- Suština je u tome da se svaki podatak koji postane operativna informacija može iskoristiti u nekoliko pravaca realizacije. Jedan pravac je kompromitovanje, što može rezultirati vrbovanjem ili određenom kombinacijom, prodajom akcija, izazivanjem ekonomskog potresa i slično. Drugi pravac je podrivanje ekonomske bezbednosti zemlje, a treći pravac povezan je s prvim: takozvano samofinasiranje prikrivenih operacija. To znači da, recimo, određeni biznismeni mogu finansirati obaveštajne akcije i operacije neke službe zbog materijalne koristi, zbog ucene i zbog političkih motiva - kaže Obradović.

Neki od onih čije razgovore čuva CIA su već obuhvaćeni postojećom istragom srpskog tužilaštva, ali po nekim drugim osnovama. Međutim, postoje i oni za koje dosad postoje samo sumnje da su sarađivali s kriminalno-policijskim klanom koji je vodila bivša državna sekretarka.

ZAŠTITA OD ROBIJE

Inače, zaštićene skaj telefone koristi uglavnom mafija da bi izbegla prisluškivanje, ali je takav aparat imala i Hrkalovićeva, kao i njen tadašnji nadređeni, bivši ministar policije Nebojša Stefanović. On je skaj koristio u vreme svog mandata, dok je Dijana njime nastavila da se služi i posle smene s funkcije.

- Prema našim saznanjima, neki od aktera presretnutih razgovora već su pristali da sarađuju sa CIA i okrenuli su leđa predsedniku Aleksandru Vučiću u zamenu za zaštitu Amerikanaca od eventualne istrage i robije. Pojedinci su se naglo probudili i aktivirali, lažu i mažu i pokušavaju kriminalni klan Dijane i Nevolje da povežu s aktuelnom vlašću i predsednikovom porodicom. Drugi se pak upadljivo drže po strani i na taj način pokušavaju da se predstave kao nevinašca - kažu naši obaveštajci.

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

 

Spasić: Prema instrukcijama stranih službi

Božidar Spasić, bivši operativac Državne bezbednosti, za Srpski telegraf napominje da jedan krak istrage ide i prema inostranstvu.

- Istražuje se da li je ta odmetnuta grupa iz MUP bila povezana ili je radila prema instrukcijama stranih službi. Taj obaveštajni aspekt delovanja nikako ne sme da se zanemari.

Dodaje da je uobičajeni metod da se prikupljeni materijal stavi na tržište obaveštajnih informacija.

- Onda se preko određenih kanala i veza, uglavnom preko diplomata povezanih s stranim službama i CIA, pusti informacija da raspolažete nečim i da ste spremni da trgujete. Ukoliko se pokaže da su skaj telefone imali i neki funkcioneri MUP, onda je to veoma ozbiljna stvar i zbog toga istrage traju toliko dugo.

Foto: Republika

Naslovna strana Srpskog telegrafa

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Istina

28.12.2021 06:41

Ništa novo,čuvaju oni đilasa,on je stvorio i velju,i dijanu i slinavog stefanovića,to znaju i vrapci na grani