EKSKLUZIVNO! DIJANA SKLANJALA PRIJAVE U FIOKU: "Zatureno" 5.500 PAPIRA protiv Belivuka i drugih mafijaša!

Autor:

Vesti

21.12.2021

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veljko Mijailović (Policijski sindikat Srbije): Hrkalovićeva je mimo zakona uredila da se svi operativni podaci o istragama slivaju kod nje.

EKSKLUZIVNO! DIJANA SKLANJALA PRIJAVE U FIOKU: "Zatureno" 5.500 PAPIRA protiv Belivuka i drugih mafijaša!

Foto: Tanjug/ MUP,Starsport

Nekadašnja državna sekretarka MUP, u vreme dok je bila na tom mestu, sklonila je u fioku čak 5.500 krivičnih prijava koje su dostavljene policiji, saznaje Srpski telegraf.

U istrazi koja je vođena unutar policije nakon hapšenja kriminalnog klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića došlo se do ovog šokantnog saznanja. Prema rečima izvora našeg lista iz istrage, Hrkalovićeva će svakako uskoro biti saslušana i zbog ovih podataka.

- Reč je o toliko velikom broju prijava da je potrebno mnogo vremena da se sve to razvrsta, vidi o kojim osobama se radi i koliko je tih prijava trajno sklonjeno, a koliko je samo zadržano u fioci, van procedure, dok se ne sklone neki dokazi ili eventualno zaplaše svedoci koji su mogli da potkrepe navode iz prijava - objašnjava naš sagovornik.

ODMAH SVE JASNO

Kako kaže, već na prvi pogled može se videti da je državna sekretarka sklanjala prijave koje su u policiju stizale ne samo od građana i tužilaca već i iz same policije.

- Odmah se može videti da se najveći broj tih prijava odnosi na ljude koji su na ovaj ili onaj način povezani s Belivukom i Miljkovićem, a jedan deo i direktno na njih i članove klana koji su sada iza rešetaka i obuhvaćeni su optužnicom. Ima tu i imena za koja će se tek utvrditi zašto su joj bili važni - ističe izvor Srpskog telegrafa.

Republika

Foto: printscreen

Marko Miljković i Veljko Belivuk

Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije (PSS), koji je godinama bio na udaru Dijane Hrkalović, pojašnjava kako je funkcionisala kriminalna hobotnica koja je maltene uništila policiju.

- Hrkalovićeva je mimo zakona uredila da se svi operativni podaci o istragama slivaju kod nje, a onda je prijave protiv kriminalaca s kojima je sarađivala gurala u fioku. Što je najgore, protiv iskusnih profesionalaca koji su vodili istrage nekih od najtežih zločina i nisu želeli da pristanu na njena pravila vodila je hajku i smenjivala ih. Tako je s mesta načelnika beogradske policije smenjen Veselin Milić, a smenila je i načelnika Službe za specijalne istražne metode Tomislava Radovanovića. Njega je potpuno degradirala i prebacila u vatrogasce, koji nemaju pravo da nose oružje i tako ga, maltene, poslala na nišan mafijašima kojima se zamerio - kaže Mijailović za Srpski telegraf.

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

 

Vujačić: Najgora zloupotreba u istoriji MUP

Sveta Vujačić, advokat i savetnik ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, ovako komentariše saznanja iz istrage:

- Ukoliko je to tačno, ako je tačno i 50 odsto toga, onda je to strašno. To je tolika zloupotreba službenog položaja, nezapamćena dosad u celoj istoriji MUP Srbije, da ovlašćeno službeno lice toliki broj krivičnih prijava stavi ad akta. Strašno! Verovatno je cilj bio odlaganje i zastarevanje bar tih lakših krivičnih dela, bilo je tu verovatno i tih lakših krivičnih dela vožnje u pijanom stanju, nošenje pištolja bez dozvole... Frapantan je podatak o broju tih prijava, 5.500 je zaista jeziv broj.

OČISTITI KOROV

Naš sagovornik dodaje da je u MUP ostalo još ljudi lojalnih Dijani i da je čišćenje policije osnovni preduslov da pomenute prijave ugledaju svetlo dana. Ističe da je jedino zahvaljujući Policijskom sindikatu Srbije svojevremeno ukinut takozvani nadzor i kontrola, Hrkalovićkin izum.

- To je bio njen pakleni plan i način kako da vrbuje kriminalce. Naime, policija je imala zadatak da periodično zaustavlja i privodi pripadnike mafijaških grupa koji bi bili kratko zadržavani u stanici, ali dovoljno da s njom kontaktiraju i ponude svoje usluge. Tada su skidani s mera nadzora i kontrole, a operativcima je na taj način praktično slata poruka da su te osobe nedodirljive. Zauzvrat, oni su za državnu sekretarku završavali prljave poslove - otkriva predsednik PSS.

On precizira da je Hrkalovićeva sve poluge odlučivanja u MUP uzela u svoje ruke i da je sistem informisanja i kontrole bio potpuno podređen njoj.

- Umesto da obaveste tužioca, operativci su prijave morali da dostavljaju državnoj sekretarki, koja je odlučivala šta se procesuira, a šta ide u fioku. Zbog toga su mnogi od njih dizali ruke od svog posla, neki su napustili policiju, a neki, nažalost, zbog svega toga više nisu među živima - zaključuje Mijailović.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Dejan Jović

Otac inspektora Jovića: Ona mi je ubila sina!

Dijanu Hrkalović je u ekskluzivnom intervjuu za Srpski telegraf teško optužio otac inspektora Dejana Jovića, čija je misteriozna smrt sada predmet istrage. Zvanična verzija kaže da je Jović u julu prošle godine umro od korone, međutim, prema tvrdnjama njegovog oca, on je, u stvari, preklan u bolničkoj postelji. To je, kaže otac Vukosav, učinjeno po nalogu Dijane Hrkalović i samo je epilog dugog progona njegovog sina, koji je režirala Hrkalovićevva.

Jović se, podsetimo, našao na njenom udaru nakon što je u istrazi ubistva na šinama (likvidacija Vlastimira Miloševića u centru Beograda) došao do dokaza koji ukazuju na krivicu Veljka Belivuka. Velja Nevolja je kasnije oslobođen zato što su kontaminirani DNK tragovi s mesta zločina i automobila koji je korišćen.

Pripremno ročište još nije zakazano zbog bolesti sudije

Specijalni sud u Beogradu još nije zakazao pripremno ročište pred suđenje organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića jer je predsednica sudskog veća Zorana Trajković na bolovanju. Sud je inače 9. novembra saopštio da je optužnica protiv Belivukove i Miljkovićeve grupe stupila na snagu, otkad je počeo da teče zakonski rok od 30 dana za zakazivanje pripremnog ročišta u ovom pritvorskom predmetu.

Kako ročište nije zakazano u zakonskom roku, u sudu kažu da se predsednik suda obratio postupajućem predsedniku veća u vezi s tim.

- Izvršena je provera u kadrovskoj službi suda, gde je utvrđeno da je sudija dostavila potvrdu o sprečenosti za rad, odakle proizilazi da iz opravdanih razloga još nema mogućnosti da se pripremno ročište zakaže i održi. Ročište će biti zakazano nakon prestanka opravdanih razloga, a u skladu sa zakonom - preciziraju iz suda.

Nakon što se zakaže pripremno ročište, na optuženičkoj klupi naći će se ukupno 30 pripadnika ove grupe.

Republika

Foto: youtube.com/mariosekulic/printscreen

Darko Elez

Zajedno sa Šušnjićem štitila kriminalca Eleza

Modus operandi Dijane Hrkalović odlično se vidi iz slučaja Darka Eleza, kriminalca s kojim je sarađivala i štitila ga. Zbog toga se protiv nje vodi istraga, a delo je okvalifikovano kao trgovina uticajem.

Hrkalovićeva je, naime, preko bivšeg načelnika Policijske uprave Novi Sad Milorada Šušnjića nezakonito, bez sudskog naloga, naredila da se Elez stavi na mere i prisluškuje. Time ga je, u stvari, zaštitila, s obzirom na to da su ovim potezom onemogućene druge policijske uprave da ga slušaju. Istovremeno, policijski dvojac je zataškavao i sklanjao krivične prijave protiv Eleza i drugih "kavčana".

U međuvremenu, Elez je uhapšen i isporučen BiH, gde je osuđen na 15 godina zatvora po nagodbi s tužilaštvom. Deo te nagodbe je i njegova izjava u kojoj iskazuje spremnost da sarađuje s organima Srbije i BiH u rasvetljavanju drugih krivičnih dela. Od toga što može da kaže, prema tvrdnjama upućenih izvora, najviše strepi upravo Dijana Hrkalović.

Republika

Foto: Republika

Naslovna strana Srpskog telegrafa

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
braka

22.12.2021 09:57

Pa uvek je tako, policija štiti doušnike.