SRBIJA TRN U OKU SVETSKIM SILAMA! Zapad Vučiću Putina neće OPROSTITI: Boli ih što smo dobili NAJBOLJU CENU ZA GAS U EVROPI!

Autor:

Vesti

26.11.2021

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odmah krenuli napadi na gasni aranžman, ali i na podršku koju je ruski predsednik obećao po pitanju Kosova.

SRBIJA TRN U OKU SVETSKIM SILAMA! Zapad Vučiću Putina neće OPROSTITI: Boli ih što smo dobili NAJBOLJU CENU ZA GAS U EVROPI!

Foto: printscreen

Istorijski uspeh za našu državu, koji je izdejstvovao na prekjučerašnjem sastanku sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Sočiju, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću neće oprostiti mnogi na zapadu. Dan posle dogovora po kojem smo dobili najjeftiniji gas u Evropi, ali i obećanje o daljoj podršci po pitanju Kosova, pojedini zapadni mediji i, još više, njihove ispostave u Srbiji i regionu, osuli su rafalnu paljbu po Vučiću.

Zabolelo ih je, dodatno, to što je Putin našem šefu države poželeo sreću na izborima, s porukom da se nada da će birači u Srbiji umeti da cene Vučićev doprinos.

ZLOBNE PRIMEDBE

Teško je verovati, ali mediji iz korpusa Dragana Šolaka, uz podršku đilasovskog dela opozicije, napali su dogovor o gasu koji nam je doneo uštedu od 1,1 milijarde dolara (razlika između cene od 270 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, koliko ćemo i dalje plaćati, i cene na berzi koja je veća od 1.000 dolara, pa puta šest meseci). Orkestrirane tvrdnje Šolakovog lista Danas i njegovih sajtova da je "Vučić kupio cenu gasa samo do izbora (iako je Putin najavio da ćemo i posle toga dobiti najpovoljniju moguću cenu), kao i da ćemo skupo platiti nižu cenu jer ćemo navodno morati da pravimo silne ustupke Rusiji (samo ne znamo kakve), dobile su svoj pandan i u pojedinim zapadnim medijima i centrima moći.

Kako za Srpski telegraf objašnjava sagovornik iz diplomatskog kora u Beogradu, mnogima na zapadu nije po volji ovakav rasplet sastanka u Sočiju.

- Spisku Vučićevih grehova, među kojima posebno mesto ima to što uporno odbija da uvede sankcije Rusiji, sada je pridodat i ovaj. Verujte, neke veze su se usijale nakon objave o ceni gasa. Ovo mu sigurno neće oprostiti - konstatuje naš sagovornik.

Republika

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

 

Vučićevi "gresi"

1. Dobili smo najjeftiniji gas u Evropi

2. Odbijamo da uvedemo sankcije Rusiji

3. Moskva nam daje podršku po pitanju Kosova

4. Nabavljamo oružje i sa zapada i iz Rusije i iz Kine

5. Imali smo među prvima prvi vakcine i respiratore, sputnjik-V pravimo u Srbiji

Kako u razgovoru za Srpski telegraf ocenjuje potpredsednik SNS Milenko Jovanov, frapantni su komentari jadnih ljudi, koji očigledno nisu u stanju da se raduju dobrim vestima za Srbiju:

- U trenutku kada cene energenata divljaju, ispregovarati onakvu cenu gasa graniči se s neverovatnim. Ovo je odlična vest, kako za građane tako i za privredu, i važna informacija za potencijalne investitore da Srbija ima nisku cenu gasa i sigurno snabdevanje. Međutim, bivši režim i njihovi mediji nisu u stanju da prevaziđu svoju mržnju i frustraciju prema predsedniku Vučiću.

Putin je, kao što rekosmo, ponovio principijelnu podršku Srbiji oko RS, u rešavanja kosovskog čvora, istakao značaj vojne saradnje... Zašto to čini? Ognjen Karanović, direktor Centra za društvenu stabilnost, tvrdi da Putin, pre svega, uvažava Vučića i čvrst stav Srbije da ne uvodi Rusiji sankcije iako je pod konstantnim pritiskom da to učini:

- Rusija s drugim zemljama na Balkanu ima hladne odnose, a tu su i poslovno-ekonomski razlozi. "Turski tok", koji prolazi kroz Tursku, Bugarsku i našu državu do Mađarske, značajan je za njihovu ekonomiju, ali i energetsku politiku. Zašto bi ugrožavali političko-ekonomske pozicije veštačkim dizanjem cena. Nema tu nikakvih predizborbnih darova, skrivenih namera... Konačno, Putin se ne meša u izbore. Samo je izneo svoj stav. Valjda ima pravo da iskaže svoj stav o globalnoj ili regionalnoj politici. Kad ga iskazuju svi, zašto ne bi i on.

Republika

Foto: Tanjug/S. MILJEVIĆ

 

Brnabićeva: Mnogima nije drago

Premijerka Ana Brnabić veruje da mnogima nije drago zbog ovog što je Rusija uradila za Srbiju:

- Ipak, sve je u skladu sa našom politikom i načelom delovanja SNS jer imamo jasnu viziju da Srbija ide ka EU, ali i da jačamo i razvijamo veze sa Rusijom, SAD, Kinom, Turskom...

SARADNJA SA SVIMA

Zna se, dodaje Karanović, da bi srpsko-ruski odnosi bili drastično promenjeni kada bi Vučić otišao s vlasti jer su drugi politički akteri lobisti isključivo interesa Zapada.

- Vučić ne vodi skrivene političke igre, svima jasno kaže stav i drži do interesa države, suvereniteta i teritorijalnog integriteta. I Moskvi odgovara što Vučić neguje politiku saradnje sa svima u svetu - zaključuje Karanović.

Anđelković: Putin se ne meša u izbore

Politički analitičar Dragomir Anđelković ističe za Srpski telegraf da je podrška Rusije Srbiji generalna, strateška, dugoročna, načelna:

- Lični odnosi Putina i Vučića su nesumnjivo dobri. Ali ne meša se Putin u izbore na način na koji to čine zapadnjaci. Konačno, Vučić je toliko jak i uživa toliko poverenje građana da bi pobedio i bez ovako dobrog dogovora o ceni gasa. I nema šestomesečni rok veze sa izborima, koliko sa tim da će se obnova desetogodišnjeg ugovora ugovarati tokom leta, kada je, u svakom slučaju, cena gasa niža na berzama, nego sada tokom zime.

Foto: Republika

Naslovna strana Srpskog telegrafa

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (6)

Loading
Danica

26.11.2021 19:26

Naravno da mnogima smeta to sto je nas predsednik u dobrim odnosima sa Rusijom ,smeta im sto se izborio da nasa zemlja bide u rangu sa mnogim vodecim zemljama i sto cemo i u narednom periodu jos vise napredovati

Odgovori 18 6
Marko

27.11.2021 10:46

@Danica - Glup narod još gluplji komentari. Cijeli svijet protiv Putina, srbi uz njega. Koštati će to vas. Vi bi na zapad ha, ha, ha, ha.

Odgovori 0 14
Gile

03.12.2021 05:14

@Marko - Svi oni i ti sa njima možete da

Gile

03.12.2021 05:20

@Marko - Glupi Marko! Svi oni i ti sa nima možete samo da pljunete pod prozor Rusim a "malo" i nama...