BRUKA CRNE GORE: Milove komite jurišaju na Cetinje i Joanikija, Krivokapić ĆUTI!

Autor:

Vesti

22.08.2021

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za razliku od prošlogodišnjih litija, policija mlako reagovala na probijanje kordona, a premijer se nije udostojio ni da se oglasi povodom nasilnog protesta.

Republika

Foto: Tanjug/AP/E. Tahirović, R. Prelić

Milo Đukanović i Zdravko Krivokapić

Organizovane grupe Milovih komita, osvedočenih srbomrzaca, juče su izveli generalnu probu juriša na Cetinje i manastir SPC, spremajući se za 5. septembar, za kada je zakazano ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

Naime, već duže vreme traje histerija uz zahteve da se ustoličenje spreči, a to je nekoliko hiljada demonstranata i juče ponavljalo. Uzvikivali su da je Joanikije "nedostojan trona Svetog Petra Cetinjskog", da je "nameštenik Crkve Srbije" i da Crna Gora nije Srbija. U jednom trenutku su i probili kordon policije.

- Ovaj protest bio je generalna proba, ali doživeli su totalni fijasko, uz svu logistiku i finansijsku i medijsku koju su imali. Sada je sva odgovornost na vladi Crne Gore da obezbedi da verni narod izađe i pozdravi ustoličenje mitropolita, a ukoliko nisu u stanju da se povuku i prepuste drugima mesta jer nisu sposobni da se izbore sa šakom plaćenih komita koje žele da izazovu destabilizaciju - navodi za Srpski telegraf Dražen Živković, glavni urednik portala Borba.

DVOSTRUKI ARŠINI

Visok bezbednosni rizik ovog protesta zahtevao je mnogo veći broj pripadnika policije nego što ih je juče bilo na Cetinju. Živković je slabo obezbeđenje ocenio kao propust u skladu s nepreduzimljivošću, kojoj je sklon premijer Krivokapić:

- Trebalo je da očisti kompletan bezbednosti sektor za ovih devet meseci, ali je svojim nečinjenjem Krivokapić samo doveo do tenzija koje su rasle jer, kao što rekoh, ništa nije preduzeo da to iskontroliše i spreči.

Republika

Foto: youtube.com/Televizija Hram

 

Joanikije: Rođen sam ovde, nisam okupator

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije služio je tokom jučerašnjeg dana liturgiju sa sveštenstvom u Cetinjskom manastiru.

- Mene ne šalje Crkva Srbije, mene ne šalje nijedna država, mene šalje Srpska pravoslavna crkva, mene priznaje moje sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske i verujući narod Crne Gore. Ja nisam izvanjac, rođen sam u Crnoj Gori, građanin ove države - naveo je mitropolit.

Komentarišući najavljene proteste i to što ga zovu okupatorom, kog ne priznaju za mitropolita, Joanikije je rekao da nije rad da razmenjuje mržnju.

- Kao čovek Jevanđelja, ne mogu njih da se odričem. To su moja braća. To je narod koji mi je Bog poverio i ja mislim da u njima ima mnogo dobra. Ali kako se od toga došlo i ko je tu sve poradio da ti ljudi tako osećaju i misle, to je već druga tema. Mogao bih ja da kažem štošta i njima, ako bismo hteli da razmenjujemo razloge i misli, ja sam uvek tu, ali nisam rad da razmenjujemo mržnju i pakost - objasnio je mitropolit, odbacivši kao netačne i tendenciozne tvrdnje da se Crkva zove Crkva Srbije.

Vladislav Dajković, politički aktivista, ocenjuje da je, kao posmatrač ovih protesta, prateći medije i društvene mreže, uočio probijanja blokade koja nisu bila moguća kada se srpski narod mirnim litijama borio za svoja prava.

- Da smo mi to radili prošle godine, garantujem da bi pendreci pucali po našim leđima. Što se tiče Krivokapića, ne znam da li je on uopšte obavešten, budući da se ne oglašava već danima - konstatovao je Dajković za Srpski telegraf.

PLAŠE SE POPISA

U prvim redovima protesta našla su se i neka dobro poznata lica crnogorske političke scene, predstavnici Demokratske partije socijalista Miloš Nikolić, Danijel Živković i Jevto Eraković, zamenik predsednika Socijaldemokratske partije Borislav Banović, predsednik Liberalne partije Andrija Popović, bivši direktor Uprave policije i aktuelni savetnik predsednika Crne Gore Mila Ðukanovića, Veselin Veljović, inače glavni huškač, ali se na protestu nije okupilo više od 3.000 ljudi.

Sve je bilo u totalnoj suprotnosti sa skupovima na kojima se srpski narod u Crnoj Gori borio za svoju veru, a to je zapazio i Dajković.

- Oni mogu da pričaju koliko hoće i da dube na glavi, ali sve je to uzalud jer, ukoliko pogledate fotografije s prošlogodišnjih litija i fotografije s ovog skupa, to su dve neuporedive kategorije, a samo nekim teškim rečima ili nekim radikalnim potezom eventualno može da se pokuša da se izazove neki incident. Međutim, ovo pokazuje da je srpski narod većinski u CG i zbog čega se delovi naše vlasti plaše da održe popis. Samo su potvrdili da nemamo razloga za bojazan i da će ustoličenje proći u najboljem redu - zaključuje Dajković.

Republika

Foto: youtube.com/ Atlas TV Montenegro

 

Na raspopa pao transparent

Na raspopa i direktora kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve Miraša Dedeića tokom protesta pao je transparent koji je nosio jedan od učesnika na Cetinju. Miraš se u poslednjem trenutku sabrao i uspeo da uhvati parče papira u ruku. Da apsurd ove situacije bude još veći, sve se dogodilo dok se iznad njegove glave vijorila američka zastava.

Ovo zapravo nije prvi put da je raspop Dedeić na udaru "više sile". Tako je na Badnji dan 2010. krovna konstrukcija pala na Miraša i na njegove "vladike", pri čemu se on izvukao bez povreda.

Foto: Republika

Naslovna strana Srpskog telegrafa

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Berane

23.08.2021 03:39

Džaba sve srpske laži, Crna Gora je svoja. Ovoga svojega popa slobodno vodite doma, ako vi valja, đe god da je rođen. Pa ga proglasite i za cara Tunguzije, ako vam je volja.

KPCTA

23.08.2021 06:44

Коме закон лежи у топузу, трагови му смрде нечовјештвом.

Andreja

23.08.2021 10:13

Nasilnici. Odbranimo svetinje.