KRIVI I DRITANGA OTIMAJU SVETINJE OD SPC? Premijer sa Albancima ISPUNJAVA Milov amanet!

Autor: Tamara BUJIŠIĆ

Svet

13.08.2021

19:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić istrajan je u nameri da podvali Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ali i narodu koji ga je doveo na vlast. Udružen sa potpredsednikom vlade Dritanom Abazovićem, Krivokapić pravi teren da bi realizovao amanet Mila Đukanovića i njegovu želju da otme srpske svetinje u Crnoj Gori, u igru uvedu lažnog mitropolita, kanonski nepriznate crnogorske crkve, Miraša Dedeića.

Foto: youtube.com/AlJazeeraBalkans

Zdravko Krivokapić

Najnovija verzija temeljnog ugovora koja je, pri tome, puna nejasnoća i nelogičnosti najbolje razotkriva pakleni plan koji su zajedničkim snagama skovali Krivokapić i Abazović.

Preciznije, temeljni ugovor koji je vlada Crne Gore poslala na potpis SPC menjao je niko drugi do Dritan Abazović. On je sa svojim saradnicima doradio novu verziju temeljnog ugovora, koju je Krivokapić, uz dozvolu Dritana, poslao na potpis Patrijaršiji.

TAČKE SPORENJA

U novom tekstu ugovora najsporniji su članovi 11 i 13, ali i preambula. Naime, član 11 podrazumeva zabranu iznošenja relikvija (moštiju) iz Crne Gore, što je i ranijim zakonima bilo onemogućeno, te, samim tim, on se smatra nepotrebnim. Kada je reč o članu 13, koji podrazumeva da samo srpski arhijerej, koji je zadužen za izgradnju crkava i manastira, može da daje blagoslov za podizanje svetinja. Upućeni kažu da on otvara mogućnosti brojnim manipulacija, kao i uvođenje sekte Miraša Dedeića na mala vrata u Crnu Goru da bi preuzela crnogorsko-primorsku mitropoliju SPC.

Foto: youtube.com/B92 TV

Željko Injac

Verski analitičar Željko Injac kaže da su izmene u temeljnom ugovoru pune nelogičnosti:

- Od čoveka kao što je Zdravko Krivokapić više ništa ne može iznenaditi. Crkva je spremna na saradnju i na kompromise, što je pokazala i prošli put kada je prihvatila izmene koje je Krivokapić tražio, a jedna od njih je da Sveti Sava ne bude crveno slovo u kalendaru. Međutim, i pored toga što je Crkva bila spremna na saradnju, Krivokapić ni tada nije potpisao temeljni ugovor. Sada je došao s novom varijantom, koja je takođe puna nelogičnosti.

PRAVA NAMERA

Injac smatra da se sve to radi smišljeno, samo da do potpisivanja ugovora ne bi uopšte ni došlo.

- Jasno je da vlast u Crnoj Gori želi da raspolaže nečim što nije u vlasništvu države, već Crkve. Krajnje je neshvatljivo da moštima Svetog Vasilija Ostroškog, kao i brojnim drugim relikvijama, upravlja država, kada je to u vlasništvu SPC. Tako gledano, pa i Sveti Vasilije nije bio Crnogorac, već Hercegovac. Pored toga, formulacija u članu 13 "srpski arhijerej" znači samo arhijerej koji je Srbin, a imamo dosta sveštenika u SPC koji su Romi, Hrvati... Sve su to neprecizne formulacije, koje imaju za cilj da se temeljni ugovor ne potpiše - navodi naš sagovornik.

Dodaje da u spremnost patrijarha Porfirija da sarađuje ni on niti bilo ko drugi ne može da sumnja, ali da se ta iskrenost ne prepoznaje u potezima crnogorske vlade.

Uhvaćen u laži

U pokušaju da obmane narod koji ga je doveo na vlast premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić ne preza od toga da javno iznosi laži. Naime, on je nepotpisivanje temeljnog ugovora, koje je obećao po dolasku na vlast, pravdao time što mu je prećeno hapšenjem, kako je tada naveo, zbog krivičnog dela "veleizdaje", za koje je utvrđeno da i ne postoji u crnogorskom krivičnom zakonu.

Na ove reči odmah je reagovalo crnogorsko tužilaštvo, koje je Krivokapića više puta do sada pozivalo da da izjavu povodom ovih tvrdnji, zbog čega je u četvrtak i saslušan u Specijalnom državnom tužilaštvu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Crna Gora

14.08.2021 05:43

Što je, sad vam ni ova dvojica ne valjaju? Otimaju crnogorsko od Srbije? Ma šta kažete?

Odgovori 5 11
dobri irac

14.08.2021 18:13

Ako ste shvatili da je Krivi antisrbin napravite mu zvrčku i smenite ga.