EKSKLUZIVNI SERIJAL! DOSIJE BRANO: Izveštaj tajne službe o balkanskom donu!

Autor:

Vesti

28.02.2021

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Branislav Mićunović zvani Brano, od oca Milivoja, rođen 9. januara 1953. u mestu Stedin, opština Nikšić, državljanin Crne Gore. Ovo je prva rečenica u dosijeu balkanskog dona mafije koji je crnogorska služba ispisivala decenijama i danas broji nekoliko desetina strana.

RepublikaFoto: youtube.com/UREDNIK
Brano Mićunović

Srpski telegraf došao je u posed ovog dokumenta, koji je pravljen u Podgorici na osnovu operativnih saznanja, izjava doušnika i raznih papira o Mićunovićevim kriminalnim i poslovnim aktivnostima. Taj izveštaj crnogorske službe godinama je služio samo za internu upotrebu jer je Brano ("gde to reka Zeta teče, teče tamo gde joj Brano reče") bio pod potpunom zaštitom režima Mila Đukanovića. Sada je, ipak, došlo neko drugo vreme...

Prva saznanja o Mićunoviću datiraju s početka sedamdesetih godina prošlog veka. Tada se, stoji u izveštaju crnogorske službe, on na području Novog Sada bavio raznim kriminalnim aktivnostima.

- Mićunovićevi glavni saradnici bila su lica takođe poreklom iz Crne Gore Ratko Butorović (kasnije poznatiji kao Bata Kan Kan po lancu prodavnica koji je otvorio, prim. aut.), Rajko Lučić zvani Rajan i Radosav Cvijović zvani Cviko. U to vreme njihovi poslovi odnosili su se na krađu automobila, garderobe, nakita i slično. Tu robu su uglavnom krali u inostranstvu i preprodavali u zemlji - navodi se u dokumentu.

Maki omogućio beg u Crnu Goru, pa na Kipar

Dugo godina, kako se navodi u izveštaju, jedna od Mićunovićevih veza u Beogradu bio je Željko Maksimović Maka, koji je u procesu koji su pratile mnogobrojne kontroverze, u odsustvu, osuđen za ubistvo policijskog generala Boška Buhe u junu 2002. u Beogradu.

- Neposredno posle toga Mićunović je obezbedio Maksimoviću odlazak u Crnu Goru, gde je imenovani boravio izvesno vreme i uživao zaštitu tamošnjih kriminogenih struktura, kao i vrha crnogorske vlasti. Postoje indicije da je Mićunović krajem 2002. omogućio Maksimoviću nesmetani odlazak iz Crne Gore na Kipar. Tamo su i boravili zajedno izvesni vremenski period - ističu obaveštajci koji su sastavljali izveštaj.

ŠIRENJE POSLOVA

Kako dalje piše, tokom osamdesetih godina navedene osobe proširile su aktivnosti:

- Počeli su da ilegalno trguju akciznom robom, pre svega, cigaretama i alkoholnim pićima, a potom i narkoticima i oružjem. U to vreme Mićunović je bio angažovan i kao telohranitelj Rajka Lučića, tada jednog od vodećih trgovaca narkoticima u našoj zemlji, a posredstvom Lučićevih veza iz Tirane preko BiH i Slovenije, kako se sumnja, snabdevali su značajnim količinama narkotika tržište u Jugoslaviji i pojedinim zemljama zapadne Evrope.

U ovom prvom nastavku serijala objavljujemo i kako je Mićunović uplovio u vode koje imaju dodirne tačke s politikom.

- U tom kontekstu uspostavio je blizak odnos s jednim visokim funkcionerom Srpskog pokreta obnove, koji ga je redovno izveštavao o aktuelnim događanjima u rukovodstvu pomenute stranke, a povremene kontakte imao je i s predsednikom SPO Vukom Draškovićem. Takođe, direktno je kontrolisao službu obezbeđenja i poslove zaštite lidera pomenute stranke posredstvom tadašnjeg šefa Draškovićevog obezbeđenja, inače bivšeg komandanta specijalne jedinice MUP Crne Gore - stoji u izveštaju.

Na području Crne Gore, kako piše, a time ćemo se baviti u narednim nastavcima, Mićunović je podržavao političku opciju svoje dugogodišnje bliske prijateljsko-poslovne veze Mila Đukanovića, što mu je brzo omogućilo da postane glavni organizator, posrednik i učesnik mnogobrojnih aktivnosti za koje postoje osnovi sumnje da su rađene s one strane zakona.

Nikad nije osuđen za neko teže delo

Sve što Srpski telegraf objavljuje u ovom serijalu nalazi se u izveštaju crnogorske službe. Ono što se u njemu navodi na nivou je operativnih saznanja. Mićunović, međutim, nikada nije pravosnažno osuđen u Crnoj Gori za neko teže krivično delo.

Nije se to desilo čak ni kada je optužen da je pred većim brojem svedoka ispred Kliničkog centra u Podgorici 2000. hicima iz pištolja usmrtio Radovana Kovačevića, koji je prethodno ranjen i dovezen je u Podgoricu da mu se ukaže pomoć. Njemu je suđeno pod optužbom da je počinio ubistvo, ali je pravosnažno oslobođen usled nedostatka dokaza.

Najmanje desetak strana dosijea balkanskog dona odnosi se na Mićunovićeve veze sa jednim od glavnih finansijera terorističkog OVK Naserom Keljmendijem, ali i Naserom Orićem, jednim od komandanata unutar Armije BiH.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Naser Keljmendi

- Mićunović je na zahtev jednog od mafijaških bosova koji se u Srbiju vratio iz Amerike bio angažovan na planu povezivanja pomenutog kriminalca sa Naserom Keljmendijem. Keljmendi je u tom trenutku bio na čelu značajne organizacije koja je delovala u celom regionu i bila uključena u ilegalnu trgovinu narkoticima, cigaretama, oružjem, naftnim derivatima, skupocenim automobilima... Konkretno, kontakt koji je uspostavljen odnosio se na kupoprodaju izvesnih ugostiteljskih objekata u Sarajevu - navodi se u papirima crnogorske službe.

VRAĆANJE NOVCA

Raspolaže se, stoji u izveštaju, i saznanjima o Mićunovićevim kontaktima sa Naserom Orićem.

RepublikaFoto: Tanjug/E. BURLOVIĆ
Naser Orić

- S Orićem je bio u bliskoj prijateljskoj vezi. Postoje indicije da su imenovani svojevremeno realizovali poslove u vezi s prinudnom naplatom dugovanja i pranjem novca, pri čemu je Orić uglavnom postupao po Mićunovićevim nalozima, pre svega, na planu sklapanja poslovnih aranžmana sa pripadnicima drugih kriminalnih grupacija u regionu. Mićunović je tako u jednoj prilici izrazio spremnost da udovolji Orićevom zahtevu da, u saradnji s Milanom Ševom, licem iz kriminogene sredine, posreduje u povraćaju 300.000 evra izvesnom Orićevom prijatelju, za kojeg se ne raspolaže identifikacionim podacima - utvrdili su crnogorski operativci.

Sa Giškom osnovao gardu, ali nikada nije bio na ratištu

Brano Mićunović bio je izuzetno blizak sa Đorđem Božovićem Giškom, s kojim je zajedno bio jedan od osnivača Srpske dobrovoljačke garde. Kako se navodi u izveštaju, Mićunović je bio član štaba ove formacije i njen komandant za Crnu Goru. Ipak, nije bio s Giškom na frontu.

Veza sa Ivanom Delićem

Deo izveštaja crnogorske službe o Branu Mićunoviću odnosi se i na njegovu vezu sa Ivanom Delićem, bivšim pripadnikom specijalne jedinice državne bezbednosti Crne Gore. Delić je zanimljiv jer je u nekoliko navrata, kako se navodi, bio angažovan kao plaćeni ubica za račun uticajnih osoba iz crnogorskih kriminogenih sredina, između ostalog, prema tvrdnjama iz izveštaja, i za likvidaciju nekadašnjeg ministra odbrane SR Jugoslavije Pavla Bulatovića. Ipak, Mićunovićevo ime nije direktno dovedeno u vezu s ovim ubistvom.

- Raspoloživa saznanja ukazuju i na Mićunovićeve prijateljske kontakte sa Ivanovim ocem Dušanom Delićem, takođe učesnikom u raznim kriminalnim aktivnostima.

Sutra: Poslovi s Milom Đukanovićem, veze sa Miodragom Dakom Davidovićem, upliv u političke vode

Foto: Republika
Naslovna strana Srpskog telegrafa

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading