OPTUŽUJU PUTINA DA RUŠI SRBIJU: Stejt department prljavom podvalom hoće da RASTURI BRATSTVO!

Autor:

Vesti

23.12.2020

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grupa američkih zvaničnika uvezana s predstavnicima "duboke države" krenula je u prljavu kampanju čiji je cilj kidanje prijateljskih veza između Beograda i Moskve. U okviru te akcije pokušavaju perfidno da serviraju podvalu da ruski predsednik Vladimir Putin podriva vlast u Beogradu i ruši demokratske institucije. Usput izražavaju i sumnju u kvalitet kineskih investicija.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Visoki funkcioner američkog Stejt departmenta Filip Riker potvrdio je, naime, da je zapadni Balkan nesumnjivi centar geopolitičkog takmičenja:

- Rusija u Srbiji koristi kampanju dezinformacija da bi odvratila javnost od simpatija koje gaji prema zapadnim idealima i ciljevima, a potkopava i demokratske institucije. Kina, s druge strane, koristi investicije koje najčešće nisu transparentne niti su projekti kvalitetni da bi potkovala svoj put u Srbiju - rekao je Riker.

Riker je dezinformator

RepublikaFoto: Public
Dragomir Anđelković

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocenjuje da je upravo Riker najbolji dokaz kako pojedini Amerikanci šire dezinformacije.

- Oni sebe pokušavaju da predstave kao naše prijatelje iako nam otimaju deo teritorije KiM, dok Rusiju i Kinu žele da naprave našim neprijateljima, mada su oni čuvari naših interesa. Ako već neko vodi kampanju dezinformacija, onda su to ljudi kao Riker - konstatuje za Srpski telegraf Anđelković.

DIKTAT VAŠINGTONA

RepublikaFoto: youtube.com/Ljiljan RBiH
Filip Riker

Upitan šta konkretno za Srbiju i njenu poziciju vojnoneutralne zemlje znači to što je nedavno rekao na jednom onlajn regionalnom skupu da će zapadni Balkan ostati u fokusu SAD dok se ne postigne potpuna transatlantska integracija, Riker je uzvratio da Moskva i Peking aktivno rade protiv dostizanja postavljenih ciljeva u regionu - njegove "integracije sa Zapadom".

- Ali Srbija je sama odlučila da je njena budućnost na Zapadu, zajedno s učlanjenjem u EU. Mi podržavamo to i želeli bismo da budemo, zajedno s evropskim partnerima, deo izbora srpskih partnera. U tom cilju uložili smo značajan napor, energiju i resurse da pomognemo Srbiji u realizaciji njenog strateškog interesa evropskih integracija - kazao je Riker.

Jasan je, kako je dodao, putokaz Srbije ka učlanjenju u EU:

- Srpsko rukovodstvo zna šta treba da uradi da bi napredovalo na tom putu. Nadamo se da će Srbija brzo napredovati ka tom cilju, što podrazumeva i unapređenje vladavine prava, slobodu medija i usklađivanje spoljne i bezbednosne politike s EU.

Nije zanemarljivo, ukazuju u diplomatskim krugovima, da je pokušaj podmetačine američke "duboke države" usledilo ubrzo posle nedavne posete šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Beogradu, gde je potvrđeno partnerstvo dve države i nastavak unapređenja saradnje na strateškim projektima u energetici, infrastrukturi...

Sami sebe potkopali

RepublikaFoto: youtube.com/Novo jutro
Saša Adamović

Analitičar Saša Adamović kaže za Srpski telegraf da je Riker deo strukture američke "duboke države", kojoj smeta Rusija, njena politika na Balkanu i naročito to što je pouzdan prijatelj Srbije u borbi za KiM:

- Bar mi Srbi znamo da su oni skloni lažima i podmetanjima još od devedesetih, kad se radilo na razbijanju SFRJ... Riker je naravno svestan šta govori, kao i da to za cilj zapravo ima pokušaj kidanja veza sa Moskvom, smanjivanje ruskog uticaja u regionu. Ne može Rusija da potkopava zapadne ideale jer su oni odavno potkopani i na samom Zapadu.

JASNA NAMERA

U kontekstu stava da će region ostati u fokusu SAD sve dok ne dobije punu transatlantsku strukturu, a na pitanje treba li Srbija da bude zabrinuta zbog potencijalnih pritisaka, kao i koji bi bio mehanizam i cilj njihovog sprovođenja, Riker ističe da su Evropa, a posebno zapadni Balkan, nesumnjivi centar geopolitičkog takmičenja.

- Mi nastavljamo da odvraćamo ruski i kineski uticaj u Srbiji, a to uključuje i stalno podsećanje srpskog rukovodstva da nijedan od tih odnosa ne pomažu dostizanju strateškog cilja Srbije za ulazak u EU, već zapravo utiču suprotno - kazao je Riker.

Živadin Jovanović, bivši šef diplomatije SRJ, kaže za Srpski telegraf da deo američke administracije, uz predstavnike "duboke države" i svoje saradnike, instalirane u ključnim evropskim državama, nastoji da na sve moguće načine posvađaju rukovodstva Srbije i Rusije.

- Cilj jeste da Srbija izgubi oslonac u međunarodnoj areni, u UN, koji ima u Rusiji i Kini, naročito po pitanju KiM. U nameri da odvoje Srbiju od Rusije i Kine, a uvuku našu državu u atlantski front i dovuku ovde NATO, ne prezaju ni od smicalica, intriga, podvala kako bi isprovocirali nepoverenje između šefova država. To je sada jasno - zaključuje Jovanović.

Hilov i Obamin kadar

RepublikaFoto: youtube.com/BarackObamadotcom
Barak Obama
  • Riker je više od tri decenije u američkoj diplomatiji
  • Tokom pregovora u Rambujeu bio je portparol Kristofera Hila
  • Bio je v. d. pomoćnika državnog sekretara u administraciji Baraka Obame
  • Sada je šef biroa za Evropu i Evroaziju u Stejt departmentu
Foto: Republika
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 24. decembar 2020.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading