Nepoželjni gosti američke službe: Crna lista Srba

Autor:

Vesti

28.01.2020

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Političari, generali vojni i policijski, trgovci oružjem, pa čak i folk pevači, svi su oni na spisku nepodobnih koje američka CIA ne želi da vidi na tlu svoje države. Među zabranjenima našli su se Milorad Dodik, bivši predsednik Srbije Milan Milutinović, Vojislav Šešelj, general Vladimir Lazarević. Pored njih, CIA je na crnu listu stavila Svetlanu Ražnatović, Aleksandra Vuksanovića Acu Lukasa, pa čak je i Zdravko Čolić nekoliko godina imao zabranu ulaska na američko tlo.

RepublikaFoto: ST/Tanjug/AP/D. VOJINOVIĆ

Na crnoj listi su i vođa Srba iz ratnih godina Ratko Mladić i Radovan Karadžić i najbliži članovi njihovih familije. U zemlju koja se diči demokratijom i propoveda je i zvanično, prema dokumentima nepoželjnih posetilaca, nalaze se i pokojni Slobodan Milošević, njegova supruga Mirjana Marković, kao i Miloševićev brat Borislav. Ni Miloševićev sin Marko, kao i ćerka Marija i snaja Milica Gajić Milošević nisu pošteđeni zabrane.

HAŠKI KRUG

Svi oni koji su imali bilo kakve veze sa Hagom imaju otvoren prolaz za ulazak na crnu listi. Nikola Šainović, bivši premijer Srbije i potpredsednik Vlade Jugoslavije koji je odslužio svoje u Hagu, i dalje slovi za opasnost po Ameriku.

- Iskreno, to je za mene očekivano ponašanje. U Ameriku nemam nameru da idem, pa mi ne smeta što me drže na crnoj listi. To što oni rade nema veze sa pravdom, a najbolji dokaz jeste što na tim listama drže i pokojnike - poručuje Šainović.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Nikola Šainović

Kormakova: Dodik će biti pod sankcijama dok ne promeni ponašanje

U razgovoru za Srpski telegraf dodaje da apsurdnost ovakvih spiskova pokazuje i činjenica da se na njoj našlo mesta i za legendu srpske muzike Zdravka Čolića.

- Što im Čola smeta? Konkretan razlog nemaju, ali takvim gestom šalju poruku čitavom srpskom narodu kakav odnos imaju prema nama - ogorčeno govori Šainović.

Foto: Srpski telegraf

Kada je reč o Čoliću, on je jedan od retkih koji je skinut sa crne liste liste. Pre pet godina Amerikanci mu nisu odobrili ulazak ne navodeći nijedan razlog za takvu odluku. Situacija je promenjena krajem prošle godine, kada je pevač bez ikakvih problema dobio sve potrebne dozvole, te su se njegove pesme čule u pet velikih američkih gradova Njujorku, Sent Luisu, Atlanti, Čikagu, Vašingtonu i Detroitu.

Šešelj: Imam diplomatski pasoš, ali ni to ne vredi. Novac koji tamo imam ne mogu da podignem. To je dobro, žena bi sve potrošila

VASPITNE MERE

Iznenadna promena odluke mogla bi de sa desi i Dodiku, ali ne i Šešelju. Naime, lider Srba s druge strane Drine našao se na ovom spisku iz vaspitnih razloga. Naime, američka ambasadorka u BiH Morin Kormak objasnila je da će Dodik biti pod sankcijama dok "ne promeni ponašanje i ne prestane da dovodi u pitanje opstanak BiH i promoviše separatističke planove". Kada je reč o Šešelju, njemu čak ni diplomatski pasoš ne pomaže.

Foto: Srpski telegraf

Šainović: To što oni rade nema veze sa pravdom, a najbolji dokaz jeste što na tim listama drže i pokojnike

Foto: Srpski telegraf

- Ne vredi ni to što sam poslanik ni što imam diplomatski pasoš. Zabranjen mi je ulazak, kao što mi nije dozvoljeno da podignem novac koji sam zaradio svojevremeno dok sam držao predavanja po Americi. Recimo, u Kanadi sam imao 42.000 dolara, i to je moja supruga podigla bez problema u vreme dok sam bio u Hagu. Naravno, potrošila je sve to bez problema. U Americi imam oko 70.000 na računu. Ne ide kamata, ali taj novac ne mogu da podignem. Kad vidim kako su ove pare iz Kanade otišle, čak mislim da je bolje da stoje tamo kod Amera, pa makar i bez kamate - poručuje Šešelj i dodaje da ga ne uznemirava to što je neželjen američki gost.

Foto: Srpski telegraf

NEPOŽELJNI

Foto: Tanjug

Za Miškovića ni da čuju

I tajkun Miroslav Mišković nema prođu u Americi. Prema navodima medija Mišković se na crnoj listi našao zahvaljujući proglasu koji je američki predsednik Džordž Buš potpisao u januaru 2004, na osnovu clana 212 (f) tamošnjeg imigracionog zakona, kojim se zabranjuje ulazak u SAD "korumpiranim zvaničnicima, njihovim porodicama i svima onima koji ih podržavaju".

Foto: youtube.com/ Radio Slobodna Evropa

Prognan i trgovac oružja Tešić sa svojom ekipom

Devet srpskih državljana i isto toliko firmi, povezanih sa trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem ili njegovim saradnicima, dodati su na crnu listu Sekretarijata za finansije SAD.

Tešić je 21. decembra 2017. označen kao jedan od najvećih trgovaca oružjem na Balkanu, a skoro deset godina mu je zabranjeno putovanje zbog kršenja sankcija UN na izvoz oružja u Liberiju.

Pored njega na listi se nalaze i ovi državljani Srbije: Goran Andrić, koji, pored srpskog, ima i državljanstvo Bosne i Hercegovine i Velike Britanije, Nikola Brkić, Sreten Cvjetković, Esad Kapidžić, Ljubo Maričić, Želimir Petrović, Zoran Petrović, Nebojša Šarenac i Milan Subotić.

Svi Karadžići i Mladići precrtani

Radovan Karadžić, njegov brat Luka, supruga Ljiljana, ćerka Sonja i sin Aleksandar takođe su na crnoj listi. Više od dve decenije isti tretman ima i ratko Mladić koji je kao i Karadžić još uvek u haškoj ćeliji. Karadžićev brat Luka, u izjavi za Srspki telegraf ističe da su mu Amerikanci uskratili sve mogućnosti da posluje, čak i u Srbiji.

- Da nisam dobrodoašo to saznajem iz medija. Međutim njhive finansisjke službe šalju dopise svuda u svetu, ne dozvoljavaju da poslujem. tako, na primer, ne da ne mogu sa Amerikom da radim, ne go nemogu ni sa Bugarskom. Pisao sami dopise da uzmu sve pare koje imam na tim računima. Nikada nisam imao nijedan raćun u inostranstvu. Zbog njih godinama nisam mogao da otvorim tekući račun u banci, jer se moja firma vodila na moje ime, a ja sam po njima na toj crnoj listi. Jedva sam se nekako izborio da dođem do računa na koji bi mi Crna Gora uplaćivala penziju - priča Karadžić.

Što se odlska u Ameriku tiče, tu je njegov odgovor jasan:

- Imamo skoro 70 godina. Kad nisam išao dosad, ne moram ni sad. što moj brat radovane veli: Amerika je sam kriva što je izgubila vernog prijatelja i saveznika kao što su to Srbiji.

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Rusko njet za urednika Krika

Kada je reč o Rusiji koja je poput Amerike takođe velesila, spisak sa zabranam se tu svodi na jedno ime. Reč o Stevanu Dojčinoviću uredniku Krika koji je vraćen iz Ujedinjenih Arapskih Emirata na osnovu zahteva ruske službe FSB. Njemu je zabrana ulaska u ovu zemlju izečena 2015. a ističe ove godine.

Dojčinović nikada nije dobio objašnjenje od ruskih vlasti za ovaj slučaj, iako ga je zvanicno tražio više puta. Jedini odgovor poslala mu je ruska tajna služba FSB, koja je u pismu samo navela da Dojčnovica smatraju "pretnjom po nacionalnu bezbednost i javno zdravlje".

Pre nekoliko godina ulazak u Rusiju nije bio moguć ni najbližem saradniku nenada Čanka Bojanu Kostrešu. On je 2014, kao člana naše delegacije u Parlamentarnoj skupštini Crnomorske ekonomske saradnje bio sprečen da uđe u Rusiju. Ta odluka Moskve više niej na snazi, uredba o zabrani ukinuta je 2017.

Foto: instagram.com/bikovic

Biković, Kusta i Brega na meti Ukrajinaca

I glumac Miloš Biković nedavno se upisao na jednu crnu listu i to ukrajinsku. Njemu je ulazak u tu zemlju zabranjen uz obrazloženje da je "delatnik iz oblasti kulture koji radi protiv teritorijalne celovitosti Ukrajine".

Poznatom glumcu koji ima sjajnu karijeru u Rusiji i koga je Vladimir Putin odlikovao medaljom Puškina, Ukrajina zamera što je snimao film "Balkanska međa" na teritoriji Krima, nekadašnjeg dela Ukrajine koji je Rusija anektirala.

Komentarišući odluku o zabrani, Biković je na Tviteru napisao:

- Mislim, glumim ja nekad bolje nekad gore, ali ne baš tako da je ugrožena bezbednost nacije.

Pored Bikovića, bez dobrošlice u Ukrajinu su i reditelj Emir Kusturica kao i kompozitor i muzičar Gorana Bregović.

U sutrašnjem broju Srpskog telegrafa kao i na portalu Republika pronađite informacije kojih nema u drugim medijima.

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 29.01

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading