SKANDAL NAD SKANDALIMA: Hrvati kupuju Beogradsku arenu!

Autor:

Vesti

15.09.2017

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatska nastavlja pohod na Srbiju! Beogradska arena već od sledećeg meseca mogla bi da se zove arena Franje Tuđmana, Ante Gotovine ili, u najmanju ruku, Atlantik arena.

RepublikaFoto: youtube.com/ben sedin
Arena bi mogla da dobije ime po Tuđmanu ili Tompsonu

Naime, najveća sportska dvorana na Balkanu nakon isteka petogodišnjeg ugovora sa Komercijalnom bankom dobija novog glavnog sponzora, a nezvanično se pominje da je jedini ponuđač "Atlantik grupa" hrvatskog biznismena Emila Tedeskog.

Tako, posle kupovine desetina srpskih kompanija kojima su zauzeli trećinu domaćeg tržišta, Hrvati nastavljaju desant na Srbiju. To i ne treba da čudi jer se radi o najvećoj i najpoznatijoj dvorani na Balkanu, u kojoj se održavaju važna sportska dešavanja i koncerti čuvenih svetskih muzičara.

PROMENA IMENA

Prema uslovima javnog poziva, budući sponzor, kao i u prethodnom slučaju, imao bi pravo korišćenja imena, odnosno da promeni naziv objekta tako što će sadašnjem imenu dodati svoje. To znači da bi sutra utakmice i koncerte mogli da pratimo u objektu koji, recimo, nosi naziv nekog od hrvatskih zločinaca.

Kako će narod podneti ako arena dobije naziv po njemu? - Franjo Tuđman

Saša Borojević, medijski strateg i analitičar javnog mnjenja, kaže da je hrvatskim kompanijama dato mnogo od prethodne vlasti i da se ovo mora sprečiti jer u suprotnom možemo očekivati da se Beogradska arena zove po najpoznatijem pevaču ustaških pesama.

BOROJEVIĆ: Arenu je 1992. u vreme sankcija gradilo 126 srpskih javnih preduzeća koja su se udružila u odbor za izgradnju

- Arenu je 1992. u vreme sankcija gradilo 126 srpskih javnih preduzeća, koja su se udružila u odbor za izgradnju. Samim tim se može i mora gledati kao javna ustanova i objekat jer bismo mogli očekivati da se Arena zove po Tompsonu. Takođe, mislim da bi se morao primeniti zakon ili doneti podzakonski akt o reciprocitetu brendova i kompanija sa susednim državama - kaže Borojević, dodajući da se Emil Tedeski u hrvatskim medijima smatra velikim prijateljem i sponzorom najvećeg srbomrsca Zorana Milanovića, zbog čega je ovo još veći skandal.

JEDAN PONUĐAČ

Politički analitičar Dragoljub Anđelković ističe da bi država morala da bude mnogo osetljivija na prisustvo hrvatskog novca.

- To znači da može nositi ime i po Franji Tuđmanu. Hrvatska preko svojih kompanija vrši veliki politički uticaj u Srbiji i često promoviše svoje geopolitičke stavove. Država bi morala da bude veoma obazriva kad se radi o toj vrsti prisustva hrvatskog kapitala jer to više nije samo posao, to je i pitanje politike. Vlada bi o tome ozbiljno morala da razmisli i da uvede ograničenja kojima bi se sprečilo da se bilo šta uradi protiv naših interesa - zaključuje Anđelković.

RepublikaFoto: Tanjug
Potencijalni kandidat za novo ime Kombank arene: Marko Perković Tompson

Iz Beogradske arene nisu ni potvrdili ni demantovali da će hrvatska "tvrtka" biti budući glavni sponzor. Oni nisu odgovorili ni da li je ponuđač u uslovima javnog poziva dužan da navede kako bi se dvorana ubuće zvala, kao i da li se mogu uvesti izvesne ograde da ne bismo došli u situaciju da se Beogradska arena ubuduće zove, recimo, Arena Ante Gotovine. S druge strane, svojim saopštenjem su nesmotreno potvrdili da se na poziv javio svega jedan ponuđač. Naime, kako su napisali pre nekoliko dana, na javni poziv je pristigla ponuda koja je uzeta u razmatranje, što sugeriše da je reč o samo jednom zainteresovanom ponuđaču. Ime novog naslovnog sponzora znaće se do kraja meseca, kada Komisija za izbor naslovnog sponzora utvrdi da su formalno i pravno ispunjeni tenderski uslovi.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading