Na prodaju Brozov bunker u Njujorku: Sve tajne Titove vile od 50 miliona dolara!

Autor:

Vesti

01.11.2018

06:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Titova vila na prestižnoj njujorškoj Petoj aveniji 854 prodaje se za 50 miliona dolara, a budući vlasnik će pored direktnog pogleda na Central park, 32 sobe i čak osam kupatila, dobiti vrhunsko obezbeđenje, piše Dejli mejl.

Josip Broz Tito

List navodi da je vila trenutno u vlasništvu pet država naslednica SFRJ, a kupljena je 1947. za vreme FNRJ i to za svega 300.000 dolara, zahvaljujući posleratnom krahu tržišta nekretnina. Kuća je utvrđena tako što su postavljeni neprobojni prozori otporni na metke prema Petoj aveniji, dok je poslednji sprat postao neka vrsta Faradejevog kaveza koji blokira spoljašnje statičko električno polje i tu je bilo nemoguće prisluškivati. Upravo na tom spratu, Tito je vodio najvažnije sastanke tokom Hladnog rata.

 

 

Koliko se osećao sigurnim u ovom svojevrsnom bunkeru govori to što se upravo ovde krio nakon što je na njega pokušan atentat u hotelu "Voldorf Astorija" 1963. godine, što se i navodi u oglasu za prodaju. I sama vila bila je meta atentatora koji su 1975. bacili bombu na podrumsko stepenište. Eksplozija je oštetila prvi sprat i izbila prozore. Kako se navodi, u ovoj rezidenciji skovani su i prvi planovi o Pokretu nesvrstanih kada je 1961. Tito ovde ugostio lidere Indije, Indonezije, Egipta i Gane.

Agencija za nekretnine "Daglas Eliman", koja je zadužena za prodaju, navela je da je dosad bilo šest zainteresovanih kupaca. Vila se prodaje sa svim nameštajem i slikama u njoj, a novac će podeliti bivše članice SFRJ.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading