Srpska desnica: Pod hitno vraćanje obaveznog vojnog roka

Autor: Republika

Vesti

10.10.2018

12:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na stogodišnjicu slavnih pobeda srpske vojse u Velikom ratu u sredu, 10. oktobra, u prepunoj velikoj sali Opštine Novi Beograd održana je tribina Srpske desnice: "Hoćemo obavezni vojni rok".

Foto: Republika.rs
Srpska desnica

Osim o vraćanju obaveznog vojnog roka prisutni brojni slušaoci dobili su informacije i o srpsko-ruskoj vojnoj saradnji evroazijskim integracijama i članstvu o u ODKB–u.

Prisutnima su se obratili bivši oficir Vosjke Jugoslavije magistar bezbednosti Boban Gajić, Vladimir Kršljanin, diplomata, predsednik srpskog odeljenja Međunarodne slovenske akademije i Miša Vacić, predsednik Srpske Desnice. Gajić je istakao potrebu za hitnim reakcijama države i celokupnog društva: 

- Po hitnom postupku moramo da vratimo obavezni vojni rok, da obnovimo celi rezervni sastav, da pokrenemo teritorijalnu odbranu, da oživimo udruženja veterana. Moramo mnogo i mukotrpno da radimo kako bi ispravili katastrofu koju su napravili petooktobarski pučisti.

RepublikaFoto: Republika.rs

Nekadašnji oficir se osvrnuo na izjave onih koji tvrde da se iza vraćanja vojnog roka krije neki novi pohod u rad i iste okarakterisao kao dnevno-političku propagandu NATO poslušnika.

- Mi nikada nećemo izazvati rat na Balkanu, ali nam oprez i razum nalažu da budemo spremni kada oko nas svi već zveckaju oružjem. Zato je neophodno da umesto što u Srbiji gajimo 150.000 registrovanih narkomana, od naše odmladine napravimo zdrave, jake, prave i ponosne ljude. 

Diplomata, predsednik srpskog odeljenja Međunarodne slovenske akademije Vladimir Kršljanin, prisutnima je u kratkim crtama pojasnio kako se u sadašnjosti i perspektivi odvijaju geopolitički procesi evroazijskih integracija. On je istakao suštinske razlike između integraciskih procesa na istoku i evroatlanskih integracija: 

RepublikaFoto: Republika.rs

- Za razliku od EU i NATO-a, na ovoj strani su nam vekovni prijatelji, pristupni procesi nisu striktni kao na zapadu. Atlantisti striktno zahtevaju sprovođenje svog diktata, dok na istoku imamo integracije suverenih, nezavisnih država.

Predsednik Srpske desnice, Miša Vacić pozdravio je pojačanu saradnju Republike Srbije sa zemljama ODKB-a, naoružavanje Republike Srbije ruskim, beloruskim i kineskim oružijem, ali je napomenuo da se na ovome ne sme završiti: 

RepublikaFoto: Republika.rs

- Moramo još jasnije, još konkretnije i čvršće da se okrenemo ka Ruskoj Federaciji. Putinova Rusija nije više ona Jeljcinova iz 1999, već globalna sila koja je uz prijateljsku nam Kinu garant vojne neutralnosti Srbije. Vacić je napravio i svojevrsnu retrospektivu rusko - srpskih vojnih odnosa i istakao:

- Istorija je učiteljica života, a ona nas uči da su naša dva bratska naroda uvek bila tu jedan za drugi, pogotovo onda kada je bilo najteže.

Prisutnima u sali pročitani su i pozdravi ruskih kozačkih bratstava i udruženja ruskih ratnih veterana, a u publici su se mogli videti brojni veterani iz ratova na prostoru bivše Jugoslavije, vojni penzioneri, među kojima je i bivši šef obezbeđenja generala Mladića, Branislav Puhalo, inače funkcioner Srpske Desnice.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading