HIT, ĐILAS ZEZNUO I BRAĆU GRIM: Ekonomski program kao bajka za decu

Autor:

Vesti

03.08.2018

17:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Što je babi milo, to joj se i snilo... Ovako bi se u najkraćem mogao opisati ekonomski program Dragana Đilasa, koji je izneo u intervjuu za jedan nedeljnik. Prema mišljenju ekonomskih stručnjaka, sve to više liči na bajku, koju je, ako misli da je ipak realna, Đilas mogao da ostvari dok je bio na vlasti. Lider Saveza za Srbiju u petak nije odgovorio na pitanja našeg lista na ovu temu.

RepublikaFoto: Srpski telegraf/montaža
Dragan Đilas

Prva bajka: Minimalna plata 350E

Kaže Đilas da bi minimalna plata, ako on dođe na vlast, bila čak 350 evra. Podsetimo, u vreme dok je vladala Demokratska stranka, čiji je visoki funkcioner bio, minimalna zarada bila je čak 20 odsto manja (180 evra) nego što je sada (220 evra). Ekonomista Mlađen Kovačević navodi da je ovo klasična izjava političara koji obećavaju med i mleko da bi došli na vlast:

- Med i mleko su nam uvek obećavali trutovi i volovi. Zašto nije bilo moguće da minimalna zarada bude veća kada je on bio na vlasti? Sada mu je lako da tako priča jer zna da to donosi simpatije među radnicima.

Druga bajka: Banke vraćaju zaradu od švajcaraca

"Ne može tako i gotovo! Neka se tim ljudima vrate kamate koje su platili, ako je neko bolje prošao nego da mu je kredit bio u evrima, obračunajte mu dva odsto više i kraj", rekao je Đilas, ne objašnjavajući kako bi ovo postigao i čime bi naterao banke da postupe na ovaj način.

Ekonomista Ljubomir Madžar ocenjuje ovu izjavu kao skandaloznu i kaže da Đilas očito ima za cilj da na jeftin način prikupi političke poene:

Ekonomski stručnjaci: Bivši gradonačelnik obećava sve i svašta da bi skupio jeftine poene

- U pitanju je ugovorni odnos u okviru građanskih prava na koji ne može nijedan političar da utiče. Krajnje je neprihvatljivo i neumesno obećavati tako nešto.

Treća bajka: Još 10 firmi kao što je PKB

Dok bi sada navodno da spasava PKB od privatizacije, u vreme dok je Đilas bio prvi čovek prestonice u tom kombinatu nisu cvetale ruže. Sada, međutim, lider Saveza za Srbiju tvrdi da bi napravio još 10 firmi kao što je PKB, koje bi zaposlile na hiljade ljudi i hranile Srbiju. Da li mu neko veruje?

Četvrta bajka: Seljaci idu na svetske berze

"Želimo da uvedemo sistem za otkup poljoprivrednih proizvoda po tirolskom modelu: predate proizvode, dobijete potvrdu i onda svakog ponedeljka gledate kolike su cene na svetskoj berzi i odlučujete da li ćete prodati ili ne", naveo je Đilas u intervjuu.

Lepo zvuči, ali samo na papiru. Jer niti je Srbija Tirol niti su srpski poljoprivrednici berzanski spekulanti. A čak i da sve to može tako, opet se postavlja staro pitanje zašto to Đilas nije sproveo dok je imao svu vlast i potpuno odrešene ruke.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (19)

Loading
Milovan

03.08.2018 18:25

Kad Đilas obeća to je onda na veliko i na široko. Pa bio si vlast što ne ispuni sve ovo?

Kosta

03.08.2018 18:29

Toje bio najveci problem njihove ondasnje vlasti.Sto su zasnivali sva delovanja na mastanju.a u realnosti kolaps.

Gavrilo

03.08.2018 18:42

Lažna obećanja , tajkunkskih političara.

Laza

03.08.2018 18:48

Pa Đilas je nadmašio sve bajkopisce. Nažalost nisam siguran da ni on sam veruje u svoje bajke.