BRNABIĆEVA POSLE SASTANKA SA FABRICIJEM: Srbija dosta uradila na polju vladavine prava

Autor: Tanjug

Vesti

14.06.2018

16:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je da je fokus današnjeg sastanka sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije bio napredak Srbije u poglavljima koja se tiču vladavine prava, jer su ona jedna od najtežih i najkompleksnijih na evropskom putu, a da smatra da je Srbija na tom polju dosta uradila.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Ana Brnabić

Premijerka je danas održala sastanak sa šefom delegacije EU Semom Fabricijem i ambasadorima zemalja EU u Srbiji, koji je, kako kaže, inicirala jer je želela da napravi novi format u kojem će se razgovarati o napretku Srbije u evrointegracijama. 

Otvoren razgovor

- Važno mi je bilo da razgovaramo potpuno otvoreno o tome šta je Srbija do sada uradila, a moje viđenje je da je urađeno puno. To su kompleksne reforme koje idu svojim tokom, a vlada nije želela da žuri na uštrb kvaliteta - ukazala je Brnabić.


Dodala je i da se u procesu ustavnih reformi nastojalo da bude održana javna rasprava, koja je trajala više od devet meseci, a da je sada važno čuti šta misli Evropska komisija, kako bi sa reformama bilo nastavljeno. 

Takođe, navela je da je na sastanku bilo reči i o značajnim temama kao što su pitanje sudstva, vladavine prava, medijska strategija i rad sa medijima.

- Važno je reći da su i sad na dnevnom redu neki od vaznih zakona i predloga koji se ticu vladavine prava. Skupština raspravlja o dva važna zakona koja se tiču prava i sloboda nacionalnih manjina, kao i Nacionalnog saveta nacionalnih manjina, ali i o dva člana koja su ostala kako bi bila zaokružena priča oko Agencije za borbu protiv korupcije - objasnila je. 


Brnabić je poručila da joj je važno što je sa ambasadorima mogla da razgovara o svemu tome, da bi ona kao predsednica vlade čula njihova mišljenja i komentare. 

Novi format

- Nadam se da će ovo biti koristan format za obe strane, a da će rezultirati jasnijom komunikacijom koja će doprineti boljoj dinamici otvaranja i zatvaranja poglavlja - rekla je Brnabić. 

Sastanku je prisustvovala ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, a Brnabić je zahvalila njenom timu na koordinaciji svih ministarstava, kako bi Srbija brže ušla u EU. 
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading