ČUVAO SAM METAK ZA NATO VOJNIKA!

Autor:

Vesti

14.04.2024

01:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nikad neću prežaliti što smo se povukli, a da se nismo pobili s NATO. Bilo bi krvi do kolena, izginuli bismo i mi, ali se ni oni ne bi dobro proveli. Eto, 23 godine prođoše, a to me muči do dana današnjeg.

ČUVAO SAM METAK ZA NATO VOJNIKA!

Foto: Privatna arhiva

Saša Šajkić

Ovako za Republiku govori Saša Šajkić (48), veteran, vodnik slavom ovenčane 72. specijalne brigade Vojske Jugoslavije, akter fotografije iz poslednjeg dana rata 20. juna 1999. Na toj slici, oči u oči, stoje naš sagovornik i britanski narednik Gaz Robinson iz jedinice Pustinjski pacovi. Jedan odlučan, stamen, drugi sav u znoju i strahu, na tuđoj zemlji.

- Fotografija je nastala na pregovorima gde je trebalo da se izdejstvuje duži rok za povlačenje naše vojske. Bilo je toliko tehnike da je postojeći rok bio neizvodljiv. Naš zadatak je bio da čuvamo dve delegacije. Moja grupa je, kad smo već bili izašli s teritorije Kosova, dobila naređenje da se opet spremi za akciju. Ponadali smo se da ćemo se oružano suprotstaviti ulasku NATO, nažalost, nije bilo tako - svedoči Šajkić.

Foto: Privatna arhiva

Saša Šajkić

Činjenice

72. specijalna brigada

- osnovana 1992.
- učestvovala u odbrani zemlje devedesetih godina
- 2006. ukinuta, svedena na rang bataljona i postala deo Specijalne brigade
- ukazom predsednika Vučića ponovo formirana 21. decembra 2019.

Jedan naspram drugog stajali su čitavih deset sati, a da tog dana nije bilo dosta novinara i foto-reportera, niko ne bi znao ni šta se dešava.

- Sve se dešavalo kod nadvožnjaka u Merdaru. Pored mene je bilo još dvadesetak tih britanskih vojnika, uglavnom neke dečice od 18 do 20 godina, svi pogoreli od sunca i svi su bili stravično preplašeni. Naročito im je bilo čudno, kako je dodao, što smo se mi pojavili, bili su vrlo neprijatno iznenađeni, ali smo vrlo brzo uspostavili kontakt. Naravno, strogo profesionalan. Ja sam vojnik koji izvršava naređenja, a da je znao šta mu mislim, verovatno bi umro od straha. Nije lako kada okupator dođe da ti otme deo otadžbine - govori ovaj veteran.

Foto: Privatna arhiva

Saša Šajkić i Gaz Robinson

Slava herojima

U borbama protiv šiptarskih terorista, potpomognutim regularnom albanskom artiljerijom, NATO plaćenicima i avijacijom, tokom 1998. i 1999. ova brigada je izgubila 11 pripadnika.
To su: Dejan Mladenović, Petar Škrpan, Goran Mirjačić, Miroslav Marinkov, Zoran Filipović, Zoran Milojević, Ivan Živković, Branko Petrikić, Aleksandar Njagul, Tomislav Kostić i Vladica Milenković.

Kada je sastanak završen, Saša je izvadio metak iz cevi i dao ga britanskom naredniku.

- Samo dan ranije taj susret bi imao druge okolnosti. Taj metak sam ceo dan držao u cevi, spreman na sve. Kada sam mu ga dao, rekao mi je: "Baš ti hvala na ovoj uspomeni." Odgovorio sam mu da je metak ceo dan bio za njega i da je bolje da mu ga dam ovako, da se rastanemo kako treba - kaže Šajkić.


BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading