NAŠA REDAKCIJA OBELEŽILA 25. GODIŠNJICU KOŠARA: VEČNO SEĆANJE NA SRPSKE OBILIĆE

Autor:

Vesti

09.04.2024

15:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Delegacija Srpskog telegrafa i Republike položila venac na spomenik herojima, podignut na inicijativu našeg lista

NAŠA REDAKCIJA OBELEŽILA 25. GODIŠNJICU KOŠARA: VEČNO SEĆANJE NA SRPSKE OBILIĆE

Foto: ST/Tamara Pavišić

Delegacija Srpskog telegrafa i portala Republika položila je juče venac na spomenik herojima s Košara, na 25. godišnjicu početka slavne bitke 1999. nazvane srpskim Termopilima.

NEMA NAZAD

Spomenik, podignut na inicijativu našeg lista, posvećen je svim junacima, mahom golobradim, koji su položili živote da teroristi ne bi kopnom, preko Albanije, upali na Kosovo i Metohiju. Pred agresorima, deset puta brojnijim, isprsili su se srpski Obilići, od kojih je 108 zauvek ostalo na večnoj straži.

- Niko od njih nije ni pomišljao da napusti položaj, parola "Nema nazad, iza je Srbija" važila je sve do okončanja borbi i potpisivanja Kumanovskog sporazuma 9. juna 1999. Ovaj spomenik je najmanje što je Srpski telegraf mogao da učini za div-junake - rekao je odgovorni urednik našeg lista Milan Jovanović.

Uklesana imena svih poginulih

Znamenje je postavljeno u parku preko puta bolnice "Dr Dragiša Mišović", nedaleko od biste još jednog srpskog heroja - majora Milana Tepića. Autor je akademski vajar Miodrag Rogan. Visok je četiri metra i u osnovi predstavlja Zemljinu kuglu, na kojoj stoje tri ratnika koja se brane, kao simbol svih srpskih junaka koji su se tokom istorije hrabro borili protiv neprijatelja. Jedna od figura je košarac, koji predstavlja heroje sa srpsko-albanske granice. Na kamenom postamentu su uklesana imena svih 108 poginulih branilaca Košara.

Srpski telegraf, podsetimo, borio se i izborio da heroji s Košara dobiju obeležje u Beogradu. Naša upornost i istrajavanje da sećanje na njihovu žrtvu živi dovela je do toga da oni danas imaju spomen-obeležje, dva bulevara i, što je posebno važno, za njih danas znaju i oni koji se te 1999. nisu ni rodili. Autor je akademski vajar Miodrag Mišo Rogan, koji se odrekao svog honorara.

Vučević: Srbijo, pamti svoje besmrtne vitezove

Ministar odbrane i mandatar za novu vladu Miloš Vučević odao je juče poštu svim herojima koji su živote položili za otadžbinu.
- Neka je slava besmrtnim herojima Srbije! Neka je slava vama, koji ste bili i ostali neprobojni bedem naše slobode! Tamo, na Prokletijama, na krovu Srbije, uzneli ste se u besmrtni stroj predaka naših i zadužili ste nas da pamtimo vašu žrtvu. Srbijo, pamti, poštuj i slavi besmrtne vitezove svoje slobode - junake bitke na Košarama - napisao je na zvaničnom Instagramu profilu Vučević.

ZA ŠEST MESECI 3,5 MILIONA

Naš list je inicijativu pokrenuo 31. maja 2017. Animirali smo javnost i izneli predlog da se golobradim mladićima s Košara, jer većina ih je napunila jedva 20, podigne spomenik. Za svega šest meseci prikupljeno je čak 3.428.000 dinara.
Nepune tri godine kasnije spomenik je svečano otkriven i Beograd je dobio mesto na kojem svako može da se pokloni njihovom junaštvu, a porodice su znale da njihovi najmiliji nikada neće biti zaboravljeni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading