"NAŠA JE SVETA DUŽNOST DA IH NIKAD NE ZABORAVIMO" Petar Petković na godišnjicu bitke na Košarama!

Autor:

Vesti

09.04.2024

11:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bitka je počela 9. aprila 1999. godine, kada su pripadnici tzv. OVK uz podršku artiljerije Albanije, NATO avijacije i instruktora, napali karaulu Košare na jugoslovensko-albanskoj granici.

"NAŠA JE SVETA DUŽNOST DA IH NIKAD NE ZABORAVIMO" Petar Petković na godišnjicu bitke na Košarama!

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Bitka na Košarama, jedna od najtežih bitaka za srpski narod, obeležava 25 godina od svog početka. Bitka je trajala neverovatnih 67 dana, a u njoj je poginulo 108 pripadnika tadašnje Vojske Jugoslavije.

Bitka je počela 9. aprila 1999. godine, kada su pripadnici tzv. OVK uz podršku artiljerije Albanije, NATO avijacije i instruktora, napali karaulu Košare na jugoslovensko-albanskoj granici. Iako su bili suočeni sa nadmoćnim napadom, hrabri vojnici su se suprotstavili i svojim nadljudskim naporima uspeli da odole neprijatelju.

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković istakao je da je naša sveta dužnost da nikada ne zaboravimo heroje koji su položili živote za odbranu otadžbine i Kosova i Metohije. Njihova hrabrost i žrtva svetle istim neugaslim sjajem, čime nas podsećaju na njihovu veličinu i odanost svojoj zemlji.

- I posle 25 godina od njihovog mučeničkog stradanja, njihovi mladi životi svetle istim neugaslim sjajem. Naša je sveta dužnost da ih nikad ne zaboravimo, a tek zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću negujemo kulturu sećanja na sve naše stradalnike - napisao je Petković na Fejsbuku.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije nebrojeno puta su tražili od Prištine da omogući potpunu pretragu za nestalim i stradalim Srbima na Košarama, ali do danas to nije dozvoljeno. Ipak, uprkos preprekama, nastavićemo da se borimo za istinu o svim našim stradalnicima i nećemo nikada odustati.


Bitka na Košarama ostaje simbol hrabrosti i žrtve, podsećajući nas na važnost očuvanja sećanja na sve one koji su položili svoje živote braneći svoju zemlju. Njihova hrabrost i odanost su deo nasleđa koje treba da negujemo i čuvamo, kako bi buduće generacije znale vrednosti za koje su se ti hrabri ljudi borili.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading