OVO JE PRIČA O LESTERU - PSU KOJI JE NA KOŠARAMA DOBIO ČIN MAJORA: "Muva mu nije mogla promaći!"

Autor:

Vesti

10.04.2024

09:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Priča se da je 1995. godine, Lister svojom pribranošću spasao sebe, mečku i mečiće sigurne smrti.

OVO JE PRIČA O LESTERU - PSU KOJI JE NA KOŠARAMA DOBIO ČIN MAJORA: "Muva mu nije mogla promaći!"

Foto: Privatna arhiva

Vojnici, koji su branili otadžbinu 1999. godine na Košarama, svedočili su o hrabrosti psa po imenu Lister, koji zbog svojih podviga dobio čin Majora.

Na karauli Košare te 1999. godine službovali su mnogi sjajni psi poput Neza, Crnog, Maksa, ali među njima se isticao Lister koji je bio sinonim za dostojanstvo, hrabrost i odanost. Ovo je priča o psu koji je svojim zavijanjem zauvek ostavio pečat prijateljstva i saborništva.

Priča se da je 1995. godine, Lister svojom pribranošću spasao sebe, mečku i mečiće sigurne smrti. Naime, jedno veče vojska je kopala rupu u koju bi zatrpavali smeće, kada su iz mrklog mraka začuli zvuke. Ubeđeni da im se približava neprijatelj, viknuli su "Vojska Jugoslavije stoj!", ali se niko nije odazivao.

Lister, prepoznatljivo zategnut kao struna, nije se popeo na zadnje dve noge, što je bio znak da se približava životinja, ali nije ni režao i pomerao uši kako bi dao znak da dolazi čovek. Vojska je zbog njega ostala pribrana i nije pripucala, pa je bljesak logorske vatre otkrio da se u mraku zapravo čuju mečići i mečka.

 

 

Slična situacija desila se 1998. godine kada je Lister krenuo u patrolu. U trenutku kada se približio medved, Lister se popeo na dve noge, a njegovo držanje uplašilo je medveda koji je uz krike nastavio dalje putem kojim je krenuo.

Za vreme ratnog stanja, nikada nije bio uplašen, čak ni pored onolike artiljerije i aviobombi, dostojanstveno je držao položaj. Kada bi dali Listeru komadu "Čuvaj!", stao bi u odbranu vojnika i niko ne bi smeo da im priđe.

Pored mnogih intervencija koje je imao za vreme svoje službe, kada god bio prošao na mestu incidenta, bi se uznemirio, režao i zalajao par puta. Muva mu nije mogla promaći na stotine metara, a ako mu vetar služi, pored oštrog vida, njušio je i na kilometre.

Poslednji put zacvileo je na Vaskrs 11. aprila 1999. godine do kraja odan uz svog tadašnjeg vodnika Ivana Vasojevića "Jaguara", ostao je do samog kraja. U toj akciji na Opljazu, kod Musine Kuće, poginuli su od prvog rafala vojnici Predrag Bogosavljević, Milenko Božić, Darko Bjelobrk, vodnik Ivan Vasojević Jaguar i Major Lister.

"I sad kada bih otišao na karaulu, čekao bih da vidim, da potrči ka meni... Da se zagrlimo",  istakao je jedan od vojnika sa Košara u dokumentarnom filmu o karauli.

Poslednjih godina, pod inicijativom grupe vojnika sa Košara, pokrenuta je tema o podizanju biste Majoru Listeru. Na ovaj način bi se odala čast i ukazala zahvalnost psu koji je spasio mnoge srpske živote na rejonu karaule Košare te 1999. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading