PRIČA O VUČIJAKU LISTERU, MAJORU SA KOŠARA! Kako je njegovo zavijanje obeležilo kraj jedne bitke?

Autor:

Vesti

10.04.2024

05:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Legenda sa Košara: Priča o psu Listeru

PRIČA O VUČIJAKU LISTERU, MAJORU SA KOŠARA! Kako je njegovo zavijanje obeležilo kraj jedne bitke?

Foto: Shutterstock


Vojnici koji su branili otadžbinu na Košarama tokom 1999. godine svedočili su o hrabrosti i odanosti psa po imenu Lister, koji je postao sinonim za dostojanstvo i hrabrost. Ovaj pas je ostavio neizbrisiv pečat zahvaljujući svojim podvizima i odanosti svojim vojnicima.

Spasilačka misija 1995. godine

Jedne večeri, vojnici su čuli zvuke iz mraka i, uvereni da im se približava neprijatelj, pripremili su se za odbranu. Međutim, zahvaljujući Listeru, vojska je ostala pribrana i nije pucala. Kasnije se ispostavilo da su zvukovi dolazili od medvedice i njenih mečića koje je Lister otkrio svojim pribranim ponašanjem.



Neverovatna hrabrost

Lister se istakao i svojom hrabrošću pred medvedom tokom patrole 1998. godine. Njegovo držanje uplašilo je medveda koji je odustao od svoje putanje. Tokom ratnog stanja, Lister nije pokazivao strah čak ni pored artiljerijskih napada i aviobombi, čime je dodatno zadobio poštovanje svojih saboraca.

Poslednji časovi

Lister je ostao odan sve do samog kraja, do poslednjeg trenutka kada je zajedno sa svojim vodnikom Ivanom Vasojevićem "Jaguarom" poginuo pod neprijateljskim rafalom na Opljazu, kod Musine Kuće. Njegovo zavijanje nakon tog tragičnog događaja ostalo je urezano u sećanjima njegovih saboraca.

Sećanje na heroja

Nakon godina, inicirana je ideja o podizanju biste Majoru Listeru kao znak zahvalnosti za sve što je učinio za svoje saborce. Lister je ostavio neizbrisiv trag hrabrosti, odanosti i prijateljstva na Košarama, te će zauvek biti upamćen kao jedan od najistaknutijih saveznika vojnika u odbrani otadžbine.


Priča o psu Listeru s Košara ostaje kao simbol hrabrosti i odanosti, ističući važnost povezanosti između vojnika i njihovih četvoronožnih saboraca tokom teških vremena. Lister je pokazao izuzetnu hrabrost i odanost, te će njegovo nasleđe zauvek živeti kroz sećanja i priče njegovih saboraca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
Milan

10.04.2024 09:00

Ajde ne ložite narod sa budalaštinama. Razbili su nas kao zvečku na Košarama. A što mi volimo da lažemo kao I obično, e to je nešto sasvim drugo. Milan