DANAS POKLON UZ SRPSKI TELEGRAF: Ikona "Blagovesti"

Autor:

Vesti

07.04.2024

07:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Blagovesti su Bogorodičin praznik, jedan od 12 najvećih i uvek se slave 7. aprila po novom kalendaru.

DANAS POKLON UZ SRPSKI TELEGRAF: Ikona "Blagovesti"

Foto: Republika.rs

Danas uz izdanje "Srpskog telegrafa" za nedelju 7. april naši čitaoci na poklon dobijaju ikonu "Blagovesti".

Srpska pravoslavna crkva i vernici daas slave Blagovesti, dan kada je Arhangel Gavrilo obavestio Devicu Mariju da će roditi Sina Božijeg.

"Raduj se, blagodatna! Gospod je s tobom, blagoslovena si među ženama! Ovim rečima je arhangel Gavrilo saopštio Devici Mariji da je odabrana".

Republika

Foto: Republika.rs

Poklon ikona "Blagovesti" u zlatotisku

 

Devet meseci kasnije rođen je Isus Hrist. Zbog toga se Blagovesti smatraju radosnim praznikom. Sa ovim praznikom i počinje istorija spasenja ljudskog roda.

Kada je Marija napunila 15 godina sveštenici su joj rekli da treba da se uda. Ona je odgovorila da se posvetila Bogu, i želi da ostane devojka. Tada je sveštenik Zaharije okupio 12 ljudi iz Davidovog plemena i Marija je poverena Josifu na čuvanje.

Blagovesti su Bogorodičin praznik, jedan od 12 najvećih i uvek se slave 7. aprila po novom kalendaru. Vaskrs veoma retko pada pre Blagovesti ili posle Đurđevdana.

Žene koje žele da se ostavre kao majke danas se mole Bogorodici i to ovim rečima "Bogorodice Djevo,raduj se Blagodatna Marijo,Gospod je s Tobom:blagoslovena si Ti među ženama,i blagosloven je Plod utrobe Tvoje,jer si rodila Spasitelja duša naših".

Od danas, pa do Velikog petka, treba započeti neki važan posao i biće berićetan.

Blagovesti su jedan od dva dana kada se tokom vaskršnjeg posta jede riba.

Danas je strogo zabranjeno češljanje. Žene ne bi trebalo ovaj dan da se češljaju, ali je zato poželjno umiti se na reci ili potoku.

Ne bi trebalo biti velikih veselja, pošto je u toku Vaskršnji post i nedelja tihovanja, mirovanja, običaj je da se ovaj dan proslavi u miru, bez velike pompe.

Novi početak je simbol ovog praznika, pa je čišćenje kuće poželjno. Izbacite sve ono nepotrebno i ono zbog čega se osećate loše.

Naši stari su verovali da od Blagovesti nastupa proleće, te da je gotovo sa hladnim vremenom i zimom. Smatralo se da na Blagovesti voćari treba da kaleme voće, a vinogradari orežu lozu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading