U SRBIJI REGISTROVANO 6.324 SLUČAJA OBOLJENJA SLIČNIH GRIPU! Oglasio se Batut! Ovo su simptomi!

Autor:

Vesti

24.03.2024

15:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na osnovu podataka iz sentinelnog nadzora nad akutnim respiratornim infekcijama, prijavljeno je 14.522 obolelih, što je za 8,3 odsto više u poređenju sa prethodnom nedeljom.

U SRBIJI REGISTROVANO 6.324 SLUČAJA OBOLJENJA SLIČNIH GRIPU! Oglasio se Batut! Ovo su simptomi!

Foto: pexels.com

U periodu od 11. do 17. marta, Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" je zabeležio 6.324 slučaja oboljenja sličnih gripu u Srbiji. Ovi novi podaci pokazuju pad broja obolelih za približno devet odsto u poređenju sa prethodnom nedeljom. Prema najnovijem izveštaju "Batuta" objavljenom 22. marta, registrovan je nizak intenzitet aktivnosti virusa gripa i regionalna geografska rasprostranjenost.

- Na osnovu podataka iz sentinelnog nadzora nad akutnim respiratornim infekcijama prijavljena su 14.522 obolela, što je nešto više, 8,3 odsto, u poređenju sa prethodnom nedeljom - saopštio je Batut i dodao:

- Najviše stope incidencije oboljenja sličnih gripu registrovane su u Pirotskom, Šumadijskom i Zlatiborskom okrugu, dok se najviše uzrasno-specifične stope beleže u uzrasnim grupama do četiri godine i od pet do 14 godina. U sezoni nadzora nad gripom 2023/2024. do sada, u Srbiji su potvrđeni tipovi virusa gripa: A(H1)pdm09, A(H3) i B sa dominacijom podtipa virusa gripa A(H3).

Na osnovu podataka iz sentinelnog nadzora nad akutnim respiratornim infekcijama, prijavljeno je 14.522 obolelih, što je za 8,3 odsto više u poređenju sa prethodnom nedeljom. Najviše stope incidencije oboljenja sličnih gripu su registrovane u Pirotskom, Šumadijskom i Zlatiborskom okrugu, dok se najviše uzrasno-specifične stope beleže u uzrasnim grupama do četiri godine i od pet do 14 godina.

U sezoni nadzora nad gripom 2023/2024, u Srbiji su potvrđeni tipovi virusa gripa: A(H1)pdm09, A(H3) i B sa dominacijom podtipa virusa gripa A(H3). Virus gripa je potvrđen na teritoriji svih okruga u Republici Srbiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading