POTVRĐENO JE 36 SLUČAJA MORBILA: Čak 30 na teritoriji Beograda!

Autor:

Vesti

14.03.2024

11:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada je reč o vakcinaciji, Jovanović apeluje na redovno vakcinisanje prema programu obavezne imunizacije, a napominje da je naročito vakcinacija prvom dozom značajna za decu manjeg uzrasta.

POTVRĐENO JE 36 SLUČAJA MORBILA: Čak 30 na teritoriji Beograda!

Foto: Shutterstock

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Batut" Verica Jovanović rekla je danas da u ovom trenutku u Srbiji ima 36 potvrđenih slučajeva morbila i da je najveći broj inficiranih na teritoriji Beograda.

Jovanović je govoreći o morbilama, rekla da se radi o veoma infektivnom uzročniku koji ukoliko je prisutan u cirkulaciji, a kod nas jeste, daje veći broj inficiranih.

- Mi danas imamo porast, taj porast nije veliki, ali u ovom trenutku imamo 36 potvrđenih slučajeva morbila, najveći broj inficiranih - 30 je na teritoriji Beograda - rekla je ona za RTS.

Kada je reč o vakcinaciji, Jovanović apeluje na redovno vakcinisanje prema programu obavezne imunizacije, a napominje da je naročito vakcinacija prvom dozom značajna za decu manjeg uzrasta.

- Na takav način ćemo uticati na sprečavanje zaražavanja i svih komplikacija koje virus morbila donosi - istakla je ona.

Jovanović kaže da od 36 potvrđenih slučajeva, 30 je nevakcinisano i sa nepoznatim vakcinalnim statusom.

- Potvrđeno je da je 20 lica nevakcinisanio. Najveći razlog za pojavu i epidemiju i pojedinačnih slučajeva morbila je status nevakicisanosti. Radimo na tome da obuhvat celokupne polulacije bude veći od 95 odsto - rekla je ona.

Direktorka "Batuta" je rekl da je broj vakcinisane dece povećan i to se vidi i prema posetama odeljenjima za zdravu decu.

Prema njenim rečima, situacija u vezi sa gripom je stabilnija, za oko 20 procenata je pad inficiranih u odnosu na prethodnu nedelju, a u ovoj sezoni je dominirao je tip A virusa gripa (H1N1). Jovanović je rekla da u ovom trenutku od početka godine ima 962 potvrđena slučaja pertusisa (velikog kašlja).

- Očekujemo da se situacija može smirivati, i dalje apelujemo na povećan obuhvat vakcinacijom i naročito na pravovremeno vakcinisanje dece. Treba da radimo na tome da se obuhvat sa 92 odsto poveća na neophodnih 95 odsto - rekla je ona.

U 10. izveštajnoj nedelji u Srbiji je, na osnovu podataka iz populacionog nadzora nad gripom, prijavljen 6. 941 slučaj oboljenja sličnih gripu, saopštio je "Batut".

U poređenju sa prethodnom nedeljom beleži se pad broja obolelih za približno 19 odsto. U ovoj izveštajnoj nedelji registruje se nizak intenzitet aktivnosti virusa gripa.

Kako se navodi u saopštenju "Batuta", na osnovu podataka iz sentinelnog nadzora nad akutnim respiratornim infekcijama prijavljeno je 13. 312 obolelih, što je za približno 12 odsto manje u poređenju sa prethodnom nedeljom.

Najviše stope incidencije oboljenja sličnih gripu registrovane su u Zlatiborskom, Pirotskom, Srednjobanatskom i Šumadijskom okrugu, dok se najviše uzrasno- specifične stope beleže u uzrasnim grupama do četiri i od pet do 14 godina.

(Tanjug)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading