ZAŠTO SU TROJICA MLADIĆA RADIJE IZABRALI SMRT NEGO DA SE ODREKNU HRISTA! Neverovatna priča o svetim mučenicima Evtropiju, Kleoniku i Vasilisku!

Autor:

Vesti

16.03.2024

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sveti mučenici Evtropije, Kleonik i Vasilisk - primer vere i nedeljive ljubavi

ZAŠTO SU TROJICA MLADIĆA RADIJE IZABRALI SMRT NEGO DA SE ODREKNU HRISTA! Neverovatna priča o svetim mučenicima Evtropiju, Kleoniku i Vasilisku!

Foto: printskrin


Današnji praznik u pravoslavnoj crkvi posvećen je svetim mučenicima Evtropiju, Kleoniku i Vasilisku, čija hrabrost i vernost predstavljaju primer vere i nedeljive ljubavi. Ovi mladići su bili drugovi svetog Teodora Tirona i nakon njegove smrti su ostali u tamnici, gde su bili osuđeni zbog promene carskog namesnika.

Bratska ljubav i vernost

Evtropije i Kleonik bili su braća rođena, dok je Vasilisk bio srodnik svetog Teodora, ali su sva trojica bili nerazdvojni kao prava braća. Kada su dovedeni pred namesnika, odbili su da odstupe od svoje vere, ističući da su nedeljivi po veri i nedeljive ljubavi. Odbijajući namesnikova laskanja i pokušaje da ih potkupi, Evtropije je hrabro odbio sve njegove ponude.

Mučeništvo i smrt

Unatoč svim pokušajima da ih navede na odricanje, Evtropije i Kleonik su osuđeni na raspeće, dok je Vasilisk izgubio život mačem. Njihova hrabrost i odlučnost predstavljaju primer nepokolebljive vere i spremnosti da se žrtvuju za ono u šta veruju.

Životni primeri za današnje generacije

Današnji praznik svetih mučenika Evtropija, Kleonika i Vasiliska treba da bude podsetnik vernicima na hrabrost, vernost i nepokolebljivost u veri. Njihovi životni primeri ostaju kao inspiracija i uputstvo za današnje generacije kako da ostanu čvrsti u svojim uverenjima i da se ne odreknu svojih principa ni pred najtežim iskušenjima. Neka nam sveti mučenici Evtropije, Kleonik i Vasilisk budu večni podsetnik na snagu vere i ljubavi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading