POČEO VELIKI PROTESTNI OPŠTENARODNI SKUP U KOSOVSKOJ MITROVICI: Narod ustaje protiv Kurtija! (VIDEO)

Autor:

Vesti

12.02.2024

12:06 >> 12:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prisutni građani nose zastave Srbije i transparent "UN USA 1244 HELP".

POČEO VELIKI PROTESTNI OPŠTENARODNI SKUP U KOSOVSKOJ MITROVICI: Narod ustaje protiv Kurtija! (VIDEO)

Foto: PINK

Intoniranjem himne Srbije počeo je veliki protestni opštenarodni skup kojim građani žele da skrenu pažnju čitavom svetu i međunarodnoj zajednici na svoj obespravljen položaj, posebno zbog odluke Prištine o ukidanju dinara.

Na mirnom protestu je više hiljada ljudi iz svih delova Kosova i Metohije - od Štrpca, Pomoravlja, Centralnog Kosova, Severa KiM.

Poruke Srba sa KiM celom svetu: 

Kurti, zašto nam decu u vrtiću ostavljaš bez mleka?

Nećete nas proterati sa naših ognjišta! 

Kurti nam zabranjuje plate i penzije!

Od čega da kupimo lekove kad nam dinar uzimate?

Neka ambasadori pređu sa reči na dela!

Evropo, dogorelo do nokata, zauzdajte piromana! 

Bolnice će nam ostati bez lekova! 

Kurti želi da nam ugasi vrtiće i protera decu!

Za Kurtijevu "demokratiju" ne dam ni pet para!

Bez socijalnih primanja nećemo imati ni za hranu

Penziju sam čitav život sticao, ne dam je Kurtiju

I Nemanjići su kovali dinare!

Dušanka Đorović iz Udruženja ujedinjenih penzionera prva se obratila.

- Poštovani građani, dragi penzioneri, zdravstveni i prosvetni radnici. Obraćam vam se kao predstavnik najstarijih sugrađana koji su radili i gradili bolju budućnost. Ovde smo stvorili svoje porodice i dočekali svoje unuke. Odluka da se ukine dinar bulvalno znači da nam se ukida parče hleba, život. Ako se zabranjauje prodaja srpskih proizvoda, srpskih lekova, onda šta nam ostaje. Velika je laž da možemo otvarati račune u kosovskim bankama i podizati penzije. One ne priznaju dotok novca na osnovu rešenja o penzijama jer ne priznaju srpski PIO. Umesto da se igramo sa napim unucima, mi na ulici ostvarujemo osnovna elementarna prava, pravo na parče hleba. Pitam međunarodnu zajednicu šta smo mi krivi da nam se obustavlja penzija. Nećemo ništa tuđe, samo naše što smo pošteno zaradili. Hiljade Albanaca, Bošnjaka, Roma primaju kao i mi. Ne tražimo ništa, pozivamo miroljubivi svet da ne ostanu nemi na naše apele. Nama je potrebno da se ukine ova odluka i omogući dostava dinara našim poštama i bankama. Ova odluka je potrebna dda živimo normalno kao sav ostali svet, rekla je Đorović.

Profesorka Dragana Milenković obratila se potom sugrađanima u ime profesora, studenata Ekonomskog fakulteta iz Kosovske Mitrovice.

- Ova odluka je diskriminatorna, politički motivisana i ugrožava opstanak Srba na KiM. Kako će roditelji kupiti hranu deci, kako će studenti platiti svoje ispite. Ukidanje života za naš narod. Dinar je opstajao ovde čak i u najgorem vremenu okupacije. Da li je tzv. ustav Kosova jači od svih evropskih sporazuma, kriterijuma kojima se određuju uslovi za ulazak u evro zonu. Kako važi kada treba ukinuti prava Srbima, ali ne važi kada treba vratiti imovinu Visokim Dečanima. Kako ne važi kada se Srbima ukida pravo na jezik, zašto nam se ukidaju knjige ispisane ćirilicom. Umesto da smanjujemo tenzije, ovaj potez Prištine nas vraća 10 godina unazad. Jasno je da želite da se obračunate sa srpskim narodom i ovo je način da se to sprovede. Ovo nije korak napred ka miru za šta se zalaže EU na ovim prostorima. Nakon proteranih 240.000 Srba, Aljbin Kurti radi na tome da i ovo što je ostalo - ode. Preotimaju kulturno nasleđe. Kako je međunarodna zajednica to dozvolila. Zato upućujemo jasnu poruku predstavnicima EU ne dozvolite jednom čoveku da ugrozi sve ono za šta se EU zalaže 10 godina, a to je stabilizacija i mir u regionu, rekla je prof. Dragana Milenković.

12.00 - Počeo protestni skup

Intoniranjem himne Srbije počeo je veliki protestni opštenarodni skup kojim građani žele da skrenu pažnju čitavom svetu i međunarodnoj zajednici na svoj obespravljen položaj, posebno zbog odluke Prištine o ukidanju dinara.

U severnom delu Kosovske Mitrovice, na Trgu Braće Milić, danas su se okupili građani kako bi učestvovali na velikom protestnom opštenarodnom skupu kojim žele da skrenu pažnju čitavom svetu i međunarodnoj zajednici na svoj obespravljen položaj, posebno zbog odluke Prištine o ukidanju dinara.

Prisutni građani nose zastave Srbije i transparent "UN  USA 1244 HELP".

Prisutni su i predsednik i potpredsednik Srpske liste Zlatan Elek i Dragoša Milović.
Udruženje penzionera saopštilo je ranije da je skup prijavljen nadležnim organima i da na mitingu očekuju veliki broj svojih sunarodnika, zdravstvene radnike, prosvetne radnike, socijalno ugrožene, studente i omladinu, odnosno ''sve one kojima je direktno ugrožena egzistencija nepravednim merama iz Prištine''.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading