DA LI JE OVO UŽASNO SKRNAVLJENJE SRPSKE TERITORIJE? Ministar Vesić traži hitno povlačenje hrvatske knjige!

Autor:

Vesti

10.02.2024

21:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Goran Vesić traži povlačenje Dečjeg atlasa iz prodaje zbog nedostatka teritorije Srbije

DA LI JE OVO UŽASNO SKRNAVLJENJE SRPSKE TERITORIJE? Ministar Vesić traži hitno povlačenje hrvatske knjige!

Foto: printskrin


Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić reagovao je na nedostatak teritorije Srbije na mapi Dečjeg atlasa u izdanju hrvatskog izdavača Egmont. Izražavajući svoje nezadovoljstvo, Vesić je istakao da je neprihvatljivo da se ova knjiga prodaje u Beogradu, posebno deci čija svest o sopstvenom narodu i državi tek treba da bude oblikovana.

Vesić je istakao da je Srbija prikazana bez južne pokrajine Kosova i Metohije, ističući da je nedopustivo da se ovakav atlas nađe u knjižarama usred Beograda. Takođe, postavio je pitanje da li bi knjiga sa sličnim nedostacima mogla da se prodaje deci u Zagrebu.

 

 


Ministar je istakao da podržava čitanje i učenje iz štampanih knjiga, ali je istakao da je odgovornost nadležnih institucija da omoguće deci da uče iz knjiga koje poštuju Ustav zemlje i međunarodno pravo koje Srbiju tretira kao suverenu i celovitu državu.



Dečji atlas kao predmet spora

Ovaj slučaj baca svetlo na pitanje kako treba da izgleda nastavni materijal koji se koristi u obrazovnim ustanovama i koji je namenjen deci. Pitanje teritorijalnog integriteta, istorijskih kontroverzi i političkih stavova postaje posebno osetljivo kada je reč o materijalu namenjenom deci, čija je svest tek u razvoju.

Ministar Vesić ističe da je važno da deca uče iz knjiga koje poštuju Ustav zemlje, ali isto tako postoji i stav da deca treba da budu izložena različitim perspektivama i da razvijaju kritičko mišljenje.

U svakom slučaju, ovaj incident jasno pokazuje koliko je važno pažljivo birati materijal koji se koristi za obrazovanje dece, kao i značaj pažljive i odgovorne izrade nastavnog materijala.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
Pavle

13.02.2024 22:05

Tko je bio dobar na proviziji....srpcinjska posla