MALI ZVORNIK SE SPREMA ZA BOGOJAVLJENJE: 17. put plivanje za časni krst na Zvorničkom jezeru

Autor:

Vesti

14.01.2024

13:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Plivači će zaplivati na stazi dugačkoj 33 metra, simbolizujući broj godina Hristovog života na zemlji.

MALI ZVORNIK SE SPREMA ZA BOGOJAVLJENJE: 17. put plivanje za časni krst na Zvorničkom jezeru

Foto: www.profimedia.rs

U Malom Zvorniku, na prelepoj lokaciji Zvorničkog jezera, već sedamnaesti put biće održano plivanje za časni krst povodom Bogojavljenja. Manifestaciju organizuju Crkvena opština Mali Zvornik, Turistička organizacija i opština Malo Zvornik, a ove godine plivači će imati čast da blagoslov vladike šabačkog Jeroteja označi početak takmičenja.

Plivači će zaplivati na stazi dugačkoj 33 metra, simbolizujući broj godina Hristovog života na zemlji. To je jedan od mnogobrojnih simbola koji ovu manifestaciju čine posebnom i jedinstvenom.

Najveća nagrada, osveštan krst, dar Zarije Vasića i Milorada Stepanovića, biće dodeljen pobedniku i to u trajno vlasništvo. Pored toga, svim učesnicima će biti dodeljene prigodne nagrade kao znak zahvalnosti za hrabrost i učešće u ovoj svečanoj manifestaciji.

Svi takmičari moraju biti kršteni i treba da se jave najkasnije dva sata pre starta radi evidencije i obaveznog lekarskog pregleda. Ovo su standardni uslovi koji garantuju bezbednost i regularnost takmičenja.

Prethodne godine, plivanje za Bogojavljenski krst nije održano iz objektivnih razloga poput visokog vodostaja reke Drine i epidemijske situacije.

Međutim, važno je napomenuti da je tradicija samo jednom prekinuta, 2021. godine, kada plivanje nije održano, ali je litija uspešno organizovana, a časni krst je iz čamca spušten u jezero, čime je održan kontinuitet ove važne manifestacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading