BUDŽET OD 320 MILIONA: Objavljeni uslovi za prijavu za program nedovoljno razvijene opštine

Autor:

Vesti

19.12.2023

09:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Objekti koji su predmet izgradnje, rekonstrukcije i opremanja moraju biti u svojini jedinica lokalne samouprave.

BUDŽET OD 320 MILIONA: Objavljeni uslovi za prijavu za program nedovoljno razvijene opštine

Foto: Profimedia

U Službenom glasniku objavljena je Uredba o utvrđivanju Programa podrške unapređenju razvoja izrazito nedovoljno razvijenih opština za 2024. godinu odnosno jedinica lokalne samouprave iz četvrte grupe, čiji je stepen razvijenosti ispod 60 odsto republičkog proseka.

Za realizaciju ovog programa u budžetu za narednu godinu predviđena su sredstva u iznosu 320 miliona dinara.

Kako se navodi u uredbi, ta sredstva su opredeljena za realizaciju projekata unapređenja kapaciteta nedovoljno razvijenih opština (220 miliona dinara), mere podrške izrazito nedovoljno razvijenim opštinama radi obezbeđivanja nedostajućih sredstava u cilju pomoći (pet miliona), kao i za projekat "Izgradnje gradske pijace u Surdulici - druga faza"(95 miliona dinara).

Dodaje se da realizacija projekata i mera podrške ima za cilj podizanje kapaciteta u oblasti izgradnje, rekonstrukcije i opremanja objekata, nabavke opreme od značaja za izrazito nedovoljno razvijene opštine i preduzimanja mera u cilju smanjenja siromaštva od značaja za izrazito nedovoljno razvijene opštine.

Opštine koje mogu da konkurišu

Pravo na podnošenje prijave projekta i zahteva za mere podrške, kako je navedeno imaju opštine: Aleksinac, Babušnica, Bela Palanka, Blace, Bojnik, Bosilegrad, Brus, Bujanovac, Varvarin, Vladičin Han, Vlasotince, Gadžin Han, Golubac, Dimitrovgrad, Doljevac, Žabari, Žagubica, Žitorađa, Knjaževac, Krupanj, Kuršumlija, Kučevo, Lebane, Ljig, Mali Zvornik, Malo Crniće, Medveđa, Merošina, Mionica, Nova Varoš, Opovo, Petrovac na Mlavi, Preševo, Priboj, Prijepolje, Ražanj, Raška, Rekovac, Svrljig, Sjenica, Surdulica, Trgovište, Tutin i Crna Trava.

Objekti koji su predmet izgradnje, rekonstrukcije i opremanja moraju biti u svojini jedinica lokalne samouprave.

U Uredbi je precizirano da se projekti sufinansiraju u iznosu od 30 do 70 odsto u maksimalnom iznosu do sedam miliona dinara ili se finansiraju u celosti ukoliko je njihova maksimalna vrednost četiri miliona dinara, a korisnik je u obavezi da realizuje sve aktivnosti i dostavi finalni izveštaj do 20. novembra 2024. godine.

Kriterijumi za ocenjivanje i odabir projekta su njihova održivost, broj potencijalnih korisnika koji su obuhvaćeni projektom, sopstveno učešće, kao i efekat realizovanog projekta na kvalitet života u jedinici lokalne samouprave.

Navedeno je i da će kabinet ministra objaviti javni poziv u Službenom glasniku Srbije i na internet stranici www.rnro.gov.rs, a rok za podnošenje prijava projekata biće 20 dana od dana objavljivanja javnog poziva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading