NE SMETA NAMA DAN REPUBLIKE SRPSKE, NEGO SVETI STEFAN: Bizarno objašnjenje američke ambasade o prazniku

Autor: D.B.

Svet

09.01.2024

12:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako kažu, problem nije u proslavi praznika,. nego činjenica da je to 9. januar.

NE SMETA NAMA DAN REPUBLIKE SRPSKE, NEGO SVETI STEFAN: Bizarno objašnjenje američke ambasade o prazniku

Foto: Tanjug/AP

Američka ambasada u Sarajevu saopštila je danas povodom 9. januara Dana Republike Srpske porukom da problem nije u proslavi praznika, nego u odluci da to bude 9. januar.

- Problem ne leži u proslavi praznika, nego u odluci da to bude devetog januara. Povezivanje tog obeležavanja sa pravoslavnim verskim praznikom u suprotnosti je sa nekoliko odredbi Ustava BiH kojima se zabranjuje diskriminacija. Ovo je stvar zakona, a ne nečijeg mišljenja - navodi se u saopštenju.

Dodaju da član 3 Dejtonskog Ustava propisuje da se entiteti u potpunosti moraju pridržavati odluka institucija BiH, uključujući i konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda BiH.

- Prema Krivičnom zakonu BiH, nepoštivanje presuda Ustavnog suda BiH predstavlja krivično delo. I ovo je stvar zakona, a ne nečijeg mišljenja. SAD očekuju da će relevantne institucije za sprovođenje zakona i pravosudne institucije sprovesti istragu o svakom slučaju kršenja zakona koji je povezan sa proslavom Dana Republike Srpske devetog januara - naveli su iz Ambasade SAD.

Podsetili su i da su SAD i pre regovale na, kako su naveli, antidejtonska delovanja i neće oklevati da to urade i ubuduće.

Podsetimo, danas se obeležava Dan Republike Srpske, čime se slavi 32 godine postojanja entiteta.

Odlukom tadašnje Skupštine srpskog naroda u BiH u Sarajevu, nastala je Republika srpskog naroda u BiH, koja je danas poznata kao Republika Srpska.

Patrijarh Porfirije je istakao važnost Republike Srpske kao izraz vekovne težnje srpskog naroda da živi u slobodi, pravdi i miru. On je naglasio da je ljubav prema Bogu i jedni prema drugima ključna za očuvanje ovih vrednosti, čestitajući Dan Republike.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading