Patrijarh Porfirije u Banjaluci služi svetu arhijerejsku liturgiju: Ispred Hrama ga dočekao veliki broj vernika

Autor: D.B.

Vesti

09.01.2024

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pored patrijarha Porfirija, liturgiji su prisustvovali značajni zvaničnici, među kojima su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministri Vojin Mitrović, Petar Đokić, i Željko Budimir, kao i delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać.

Patrijarh Porfirije u Banjaluci služi svetu arhijerejsku liturgiju: Ispred Hrama ga dočekao veliki broj vernika

Foto: Tanjug/M. MILIVOJEVIĆ

Obeležavanje 9. januara, Dana Republike Srpske, započelo je svečanom arhijerejskom liturgijom u Sabornom Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci. Liturgiju je služio patrijarh srpski Porfirije, a ispred Hrama dočekao ga je veliki broj vernika. Svetu liturgiju su sasluživala preosvećena episkopi banjalučki Јefrem, bihaćko-petrovački Sergije, zahumsko-hercegovački Dimitrije, nikšićki Metodije, vikarni episkop Sava, kao i sveštenstvo i đakoni Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh i značajni zvaničnici

Pored patrijarha Porfirija, liturgiji su prisustvovali značajni zvaničnici, među kojima su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministri Vojin Mitrović, Petar Đokić, i Željko Budimir, kao i delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać. Takođe, prisustvovali su i ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković i drugi zvaničnici.

Prisustvo vojske i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata

Liturgiji su prisustvovali i predstavnici Trećeg pešadijskog /Republike Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i brojni građani i vernici.

Doček patrijarha Porfirija

Pre same liturgije, organizovan je svečani doček patrijarha Porfirija pred banjalučkim Sabornim hramom, što je dodatno doprinelo svečanosti i značaju obeležavanja Dana Republike Srpske.

Ovaj događaj predstavlja važan deo obeležavanja Dana Republike Srpske i okuplja značajne ličnosti iz verskog, političkog i vojnog života, kao i građane i vernike koji svojim prisustvom doprinose svečanosti i značaju ovog datuma.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading