NADVOŽNJAK U ZMAJEVU PUŠTEN U SAOBRAĆAJ: Pruga Beograd - Budimpešta uskoro kompletirana (FOTO)

Autor:

Vesti

12.01.2024

11:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trasa mosta je u krivi u obliku latiničnog slova S

NADVOŽNJAK U ZMAJEVU PUŠTEN U SAOBRAĆAJ: Pruga Beograd - Budimpešta uskoro kompletirana (FOTO)

Foto: Lois

Danas, 12. januara zvanično je završen i pušten u saobraćaj nadvožnjak na Km102+309 pruge Beograd - Budimpešta, koji je izgradio Konzorcijum kompanija China Railway International Company i China Communications Construction Company.

Nadvožnjak na km102+309 pruge nalazi se u Zmajevu, u Srbiji, i novi je nadvožnjak izgrađen na desnoj strani pruge Beograd - Budimpešta na stacionaži km102+309,98. Most je dvosmerni saobraćajni čelično-betonski nadvožnjak ukupne širine od 11,15 metara i dužine od 256,20 metara, sa ukupno 13 raspona.

Trasa mosta je u krivi u obliku latiničnog slova S. Nakon puštanja nadvožnjaka u saobraćaj, ukida se postojeći putni prelaz i otvara se državni put broj 112, što će lokalnom stanovništvu znatno olakšati putovanje i poboljšati brzinu i povezanost železnice i putne saobraćajnice.

Foto: Lois

Nadvožnjak na Km102+309

Takođe će u velikoj meri ubrzati napredak izgradnje brze pruge Beograd - Budimpešta i udariti čvrste temelje pravovremenoj izgradnji brze pruge Beograd - Budimpešta.

 Pruga Beograd - Budimpešta počinje od Budimpešte, glavnog grada Mađarske, na severu, a završava se u Beogradu, glavnom gradu Srbije, na jugu, duga je 341,7 kilometara, od čega je srpska deonica duga 183,1 kilometar, sa projektovanom brzinom od 200 kilometara na sat.

To je značajan projekat inicijative „Pojas i put" koju su zajednički izgradile Kina i zemlje Centralne i Istočne Evrope.

Ovo je ujedno i prvi projekat povezivanja tehnologije i opreme Kineskih železnica sa EU tehničkim specifikacijama interoperabilnosti.

Foto: Lois

Nadvožnjak na Km102+309

 

Nakon što cela železnička pruga bude završena i puštena u saobraćaj, vreme putovanja između glavnih gradova Mađarske i Srbije biće skraćeno sa 8 na 3 sata.

Istovremeno, od velikog je značaja za ubrzanje regionalnog ekonomskog i društvenog razvoja, da se da novi zamah, ojača povezanost severnog i južnog dela u Centralnoj i Istočnoj Evropi i podstakne ekonomski razvoj u oblastima duž železničke pruge.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading