KONTROLA VODE DUNAVA NA PET LOKACIJA: Inspektori hitno izašli na teren

Autor:

Vesti

05.01.2024

11:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Situacija je ozbiljna i zahteva pažljivo praćenje i reagovanje nadležnih organa kako bi se sprečile potencijalne ekološke posledice po reku Dunav i okolinu.

KONTROLA VODE DUNAVA NA PET LOKACIJA: Inspektori hitno izašli na teren

Foto: ST/N. MANDIĆ

Ministarstvo zaštite životne sredine zajedno sa Agencijom za zaštitu životne sredine prate situaciju na reci Dunav kod Bačke Palanke gde je noćas, usled plovidbene nezgode, potonula barža nemačkog broda "Lola - 5" koja je prevozila oko 1.000 tona veštačkog azotnog đubriva.

U ovom momentu inspektori za vode nadležnog Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu utvrđuju pet lokaliteta na kojima će predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine uraditi uzorkovanje i određivanje svih fizičko-hemijskih parametara u cilju analize kvaliteta vode, kako bi se utvrdio uticaj nezgode na životnu sredinu.


Do nezgode je došlo oko 00.40 sati, kada je nemački brod "Antonia" koji je vukao natovarenu baržu "Lola - 5", udario u stub mosta "25-Maj" koji spaja granične prelaze Bačka Palanka-Ilok. Brod je udario u stub mosta na teritoriji plovnog puta reke Dunav u Republici Hrvatskoj, zbog čega su obaveštene i hrvatske nadležne službe.

Situacija je ozbiljna i zahteva pažljivo praćenje i reagovanje nadležnih organa kako bi se sprečile potencijalne ekološke posledice po reku Dunav i okolinu.

Ministarstvo zaštite životne sredine i Agencija za zaštitu životne sredine su mobilisali sve raspoložive resurse kako bi se sanirale posledice ove plovidbene nezgode i zaštitila životna sredina. Očekuje se da će analiza uzoraka vode pružiti jasnu sliku o uticaju ovog incidenta na ekosistem reke Dunav i omogućiti efikasno sprovođenje mera za sanaciju eventualnih šteta.

Nadležne službe prate razvoj situacije i vrše koordinaciju sa susednim državama kako bi se osigurala efikasna reakcija na pomenuti incident.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading