KAMENJAR SE BRANI OD POPLAVA! Vikendaši napustili UGROŽENA područja, Štrand i dalje POD VODOM!

Autor:

Vesti

03.01.2024

16:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ispred poplavljenog dela Kamenjara nije bilo moguće izgraditi taj zaštitni nasip, pošto se vikendice nalaze uz samu obalu.

KAMENJAR SE BRANI OD POPLAVA! Vikendaši napustili UGROŽENA područja, Štrand i dalje POD VODOM!

Foto: youtube/printscreen/Moj Novi Sad

Zbog obilnih poplava koje su proteklih dana podigle nivo Dunava kod Novog Sada, pod vodom su se našli delovi vikend naselja Kamenjar, niži delovi Ribarskog ostrva, plaže Štrand i Oficirac kao i najniži potesi na sremskoj strani grada.

Vikendaši i žitelji najstarijeg dela Kamenjara počeli su da se iseljavaju i da podižu stvari iz donjih prostorija svojih vikendica i kuća još poslednjih dana decembra, jer je Dunav već tada počeo da plavi njihove prostorije.

- Drugog dana januara voda je pokrila terasu restorana na Kamenjaru 1, ali nije ušla jer su ispred njega postavljeni džakovi - kažu u Udruženju sportskih ribolovaca „Kamenjar“.

Imajući u vidu prognoze RHMZ-a o tome da, nakon dostignutog vrha talasa 3. januara, Dunav kod Novog Sada u narednim danima počinje da opada, iz tog udruženja poručuju da ostala dva dela naselja Kamenjar nisu ugrožena, budući da ih štiti nasip koji su vikendaši izgradili još pre dve decenije, prenose Novosti.

- Ispred poplavljenog dela Kamenjara nije bilo moguće izgraditi taj zaštitni nasip, pošto se vikendice nalaze uz samu obalu - objašnjavaju ribolovci podsetivši da je taj deo bio poplavljen i 2019. godine, kao i ranije kad je voda bila uzrazito visoka.

Na kraju Kamenjara 3 preventivno su postavljeni džakovi s peskom, da bi vikend naselje bilo zaštićeno i sa te zapadne strane.

Inače, redovna odbrana od poplava uvedena je u Novom Sadu 25. decembra, jer je kod Sremske Kamenice, Petrovaradina i Sremskih Karlovaca, u zoni od 11,5 kilometara zabeležen vodostaj od 493 centimetra. Nivo vode Dunava je juče porastao za 20 centimetara u odnosu na onaj od 31. decembra a najviši je prethodnih dana bio na koti od 540 centimetara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading