KO GOD IMA OVAJ OBJEKAT DOBIĆE NOVAC OD DRŽAVE: Srbija sprema ozbiljna ulaganja u turizam, evo ko sve ima pravo na finansijsku stimulaciju

Autor:

Vesti

02.01.2024

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Vučić: Naći ćemo i dve milijarde evra za obnovu regionalnih i lokalnih puteva.

KO GOD IMA OVAJ OBJEKAT DOBIĆE NOVAC OD DRŽAVE: Srbija sprema ozbiljna ulaganja u turizam, evo ko sve ima pravo na finansijsku stimulaciju

Foto: Dragan Bosnić

Srbija obara rekorde i u turizmu, a državno rukovodstvo insistira na tome da se taj trend ne samo održi već i pojača. U tu svrhu planiraju se ozbiljna ulaganja u salaše širom Vojvodine, koji su pravo turističko blago, raritet i atrakcija, naročito za strance, ali i nastavak finansijske podrške vlasnicima etno-kuća u celoj državi. 

Cilj je da se i u narednom periodu podstiče rast poseta stranih gostiju, uz zadržavanje domaćih turista u okvirima koji su rekordni proteklih godina.

Važne brojke

2,5 milijardi evra bio prihod od turizma 2022.

3 milijarde evra iznosiće, prema nekim procenama, prihod od turizma 2023, čime će biti oboren rekord
2,8 miliona turista putovalo Srbijom lane, od kojih su polovina stranci
12,3 miliona noćenja turista bilo je 2022, od čega su gotovo pet miliona noćenja ostvarili stranci

PRAVA ATRAKCIJA

Republika

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Aleksandar Vučić

Na to je ukazao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i najavio izdvajanje novca iz državne kase za salaše i etno-kuće.

- Razmišljamo da idemo toliko duboko i pomognemo vlasnicima privatnih salaša. Ima ih mnogo. Oko 100 u Vojvodini. Hoćemo da pomognemo etno-kućama u centralnoj Srbiji. Hoćemo da uložimo mnogo para. Hoćemo da nađemo dve milijarde evra da bismo obnovili regionalne i lokalne puteve - kazao je juče Vučić prilikom obilaska radova na tunelu Iriški venac, koji se gradi u okviru budućeg Fruškogorskog koridora.

U razgovoru za Srpski telegraf ministar turizma Husein Memić tvrdi da je najava tih ulaganja izuzetno značajna za modeliranje Srbije kao turističke atrakcije u ovom delu sveta:

- Trend u svetu su neistražena područja, zdrava hrana, a Srbija je time izuzetno prirodno bogata. Konkurentni smo u regionu i sve popularniji među strancima. Njima su salaši i etno-kuće prava atrakcija. Otuda je najavljeno ulaganje izuzetno značajno i doprineće ekspanziji našeg turizma.

Paralelno s tim, kako navodi Memić, priprema se još jedan finansijski paket za razvoj ruralnog turizma: 

- Mi spremamo uredbu koja će biti završena krajem januara, početkom februara kao pomoć seoskom turizmu. Opredeljeno je ukupno 150 miliona dinara, a predviđeno da se izdvaja oko 2,9 miliona dinara po seoskom gazdinstvu.

Seničić: Veoma atraktivno za strance

Republika

Foto: Tanjug/T. VALIČ

Aleksandar Seničić

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija ("Juta"), kaže za Srpski telegraf da je svako ulaganje u turističku infrastrukturu, pogotovo u ruralni turizam, jako značajno, kako za lokal tako i za unapređenje ponude za strane goste:
- Seoska domaćinstva jesu veoma atraktivna i za domaće, ali i za strane turiste pošto omogućavaju u jedinstvenom ambijentu hedonistički pristup ekološkim proizvodima, ali i boravak u prirodi na najlepši mogući način. Najava ulaganja u salaše jako je značajna jer se radi o specifičnim mestima u ruralnim predelima Vojvodine. Pomoć će omogućiti da se dorade potrebni sadržaji i dodatni kapaciteti. To je šansa i za one manje salaše da unaprede i ponudu i kapacitete.

JASAN CILJ

Zato poziva sve, koji to do sada nisu učinili, da registruju svoja gazdinstva u centralni informacioni sistem u oblasti ugostiteljstva i turizma (e-turista) jer samo prijavljeni mogu da konkurišu za ovu subvenciju:

- Naš cilj je da za tri-četiri godine jedna od glavnih turističkih atrakcija bude upravo seoski turizam.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading