AKO NE ZNATE ZA OVO, MOGLI BISTE DA ZAVRŠITE U ZATVORU: Evo šta vas čeka ako ne promenite adresu u ličnoj karti i pasošu!

Autor:

Vesti

28.11.2023

19:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada dođe do promene mesta prebivališta, građani Republike Srbije suočavaju se ne samo sa fizičkim selidbama, već i sa određenim pravnim obavezama.

AKO NE ZNATE ZA OVO, MOGLI BISTE DA ZAVRŠITE U ZATVORU:  Evo šta vas čeka ako ne promenite adresu u ličnoj karti i pasošu!

Foto: Tanjug/VLADA DZUVEROVIC

 Prema Zakonu o ličnoj karti, svako ko promeni mesto prebivališta dužan je da u roku od 15 dana podnese zahtev za izdavanje nove lične karte. Ukoliko je reč o nečipovanoj ličnoj karti, izdaje se potpuno nova karta, dok se za čipovanu kartu promene unose kompjuterski, bez potrebe za izdavanjem novog fizičkog dokumenta.


Proces promene podataka



Prema odeljku "najčešća pitanja" na sajtu MUP-a, nosioci biometrijskih ličnih karti sa ili bez čipa, čiji su podaci promenjeni, obavezni su da podnesu zahtev za izdavanje nove biometrijske lične karte.

Uz zahtev se prilaže prethodna lična karta i dokaz o uplaćenim naknadama za izdavanje nove karte. Nadležni organ će po službenoj dužnosti, uz saglasnost stranke, pribaviti potrebne podatke.



Proces promene podataka u pasošu



Članom 33 Zakona o putnim ispravama propisano je da građani koji poseduju pasoš čiji rok važenja nije istekao, moraju podneti zahtev za izdavanje nove putne isprave ukoliko dođe do promene podataka koje su upisane u pasošu.

Dakle, osim zahteva za promenu ličnih podataka u ličnoj karti, građani su dužni da podnesu zahtev za promenu podataka u važećem pasošu.



Pravne posledice neblagovremene promene podataka



Ukoliko se ne podnese zahtev za promenu mesta prebivališta u pasošu, prema Članu 50 Zakona o putnim ispravama, građanin Republike Srbije može biti kažnjen novčanom kaznom od 5.000 do 150.000 dinara ili kaznom zatvora do 30 dana za prekršaj davanja neistinitih podataka i korišćenje takve putne isprave.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading