SUTRA JE POSLEDNJI DAN ZA UPLATU POREZA! Ukoliko ne platite, kazne su OGROMNE!

Autor:

Vesti

13.11.2023

21:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslednji dan za izmirivanje treće rate poreza na imovinu za 2023. godinu je sutra.

SUTRA JE POSLEDNJI DAN ZA UPLATU POREZA! Ukoliko ne platite, kazne su OGROMNE!

Foto: e-stock/K. CVIJOVIĆ

Građani koji su vlasnici stanova i kuća trude se da na vreme izmire svoje obaveze prema državi. Ukoliko su propuštene prethodne rate, kamata na dug iznosi 16,5% (referentna kamatna stopa NBS plus 10 procentnih poena).



Porezni dug i kamata



Ako ste zaboravili da platite prethodne rate ovogodišnjeg poreza, ili planirate da to obavite odjednom pri kraju godine, treba da znate da ste već u poreskom dugu. I ako platite ceo porez po rešenju odjednom sada u novembru, dug prema državi niste izmirili u potpunosti.



Primer poreskog duga



Za stan vrednosti 150.000 evra, izgrađen pre deset godina u prvoj zoni u Beogradu, poreski obveznik duguje oko 75.000 dinara. Ako je vlasnik propustio dosadašnje rate od prve februarske do novembarske, za kamate duguje oko 5.000 dinara.


Kazne za neplaćanje poreza


U teoriji, uz kamatu mogla bi da se plati i kazna za poreski prekršaj. Kazna za neplaćanje poreza je 50% utvrđenog poreza, ali ne manje od 5.000 dinara. U praksi, ovakva kazna se retko primenjuje, kao ni prinudna naplata poreskog duga.


Povećanje poreza za 2023. godinu



Većina lokalnih samouprava povećala je ovaj porez za 2023. godinu, kroz korekciju prosečnih cena nekretnina. Povećanje je bilo od simboličnih 5% u Beogradu, do maksimalnih 21% u nekim mestima.



Digitalizacija procesa plaćanja poreza



Zahvaljujući digitalizaciji, građani sada mogu brzo i lako proveriti svoje poreske obaveze putem Portala lokalne poreske administracije. Jedini uslov je da imaju kvalifikovani elektronski sertifikat kojim na internetu potvrđuju svoj identitet.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading