Ministarka Grujičić: Obezbedili smo najbolje mamografe za žene u šest gradova u Srbiji

Autor:

Vesti

28.11.2023

16:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vrednost jednog mamografa je 19,8 miliona dinara, sa PDV-om.

Ministarka Grujičić: Obezbedili smo najbolje mamografe za žene u šest gradova u Srbiji

Foto: Ministarstvo zdravlja

Ministarka zdravlja Srbije prof. dr Danica Grujičić prisustvovala je isporuci najsavremenijih digitalnih mamografa koji su iz Japana dopremljeni u Srbiju. Ukupno šest uređaja, proizvođača Fujifilm, biće do kraja nedelje isporučeno bolnicama u Smederevskoj Palanci, Paraćinu i Majdanpeku, i domovima zdravlja u Kruševcu, Kuršumliji i Požarevcu.

Vrednost jednog mamografa je 19,8 miliona dinara, sa PDV-om.

Republika

Foto: Ministarstvo zdravlja

Mamografi će biti aktivirani u naredne dve do tri nedelje i da su prostori u zdravstvenim ustanovama već spremni

- Ukupna vrednost opreme je 120 miliona dinara. To je dokaz da je

centralizovana nabavka opreme najbolje rešenje, jer dobijemo povoljnije uslove kupovine. Zahvaljujem se firmi „Alfa imdžining“ što je u najkraćem mogućem roku dopremila mamografe - rekla je ministarka Grujičić.

Dodala je da će mamografi biti aktivirani u naredne dve do tri nedelje i da su prostori u zdravstvenim ustanovama već spremni.

- Potrebna nam je sada pomoć direktorata u merenju zračenja i davanju dozvole za korišćenje aparata kako bi žene mogle što pre da obave snimanje. Sada je najvažnije podizati svest kod žena o važnosti skrininga. Nije isto u gradskoj i seoskoj sredini, gde vi morate više kilometara da putujete, ali uz dobar plan skrininga mi ćemo organizovati da sve žene budu snimljene - rekla je ministraka zdravlja Danica Grujičić.

Republika

Foto: Ministarstvo zdravlja

Digitalni mamografski uređaji su proizvedeni uz korišćenje svih najsavremenijih rešenja

Nakon isporuke i inspekcije prostora za instalaciju, ekipe inženjera pristupiće instalaciji i puštanju u rad mamografa, a zatim će aplikacioni specijalista održati obuku kadrova.

Digitalni mamografski uređaji su proizvedeni uz korišćenje svih najsavremenijih hardverskih, softverskih i tehničko-tehnoloških rešenja, uz korišćenje višedecenijskog iskustva japanske kompanije Fujifilm u proizvodnji digitalne slike.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (13)

Loading
Borivoje

28.11.2023 17:13

Zdrastvo je veoma napredovalo u opremanju,modernizovanju uz savrsen kadar kakav imamo mozemo biti ponosni i zadovoljni nasim zdrastvenim sistemom.

Milenko

28.11.2023 17:14

I tu se neće stati. Tek će dolaziti novi mamografi i magnetne rezonance, kao i mnoga druga prateća zdravstvena oprema.

Radica

28.11.2023 17:18

Kada zene znaju da imaju mogucnost da bez cekanja i na brz i savremen nacin odrade preventivni pregled onda ce i sama svest o neophodnosti tog pregleda biti na najvisem mogucem nivou.

Stole

28.11.2023 17:27

Jako zdrastvo zdrava nacija a zdrava nacija jaka drzava.