ŠEST MAMOGRAFA I DRUGA MEDICINSKA OPREMA ZA ZDRAVSTVENE USTANOVE U SRBIJI! Grujičić: Mamograf će sada moći da ode i do najudaljenijih mesta!

Autor:

Vesti

28.11.2023

15:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Još 20 magnetnih rezonanci i razvoj softvera na osnovu kog će zaposleni imati uvid u slobodne termine zakazivanja magneta, najavila ministarka zdravlja.

ŠEST MAMOGRAFA I DRUGA MEDICINSKA OPREMA ZA ZDRAVSTVENE USTANOVE U SRBIJI! Grujičić: Mamograf će sada moći da ode i do najudaljenijih mesta!

Foto: FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Više zdravstvenih ustanova u Srbiji dobilo je danas šest mamografa i drugu medicinsku opremu koju je nabavilo Ministarstvo zdravlja.

Dodeli je prisustvovala ministarka zdravlja Danica Grujičić, koja je rekla da će mamografi biti upućeni bolnicama u Smederevskoj Palanci, Majdanpeku, Paraćinu, kao i domovima zdravlja u Kruševcu, Kuršumliji i Požarevcu.

- Ukupna vrednost opreme je 120 miliona. To je dokaz više da vredi centralizovano nabavljati opremu, jer tada dobijate povoljnije uslove. Zahvaljujem se Alfa imedžiningu što je u najkraćem mogućem roku dopremio mamografe - rekla je Grujičić.

Ministarka Grujičić izjavila je da će sada mamograf moći da ode i do najudaljenijih mesta u kojima žive žene u Nišu, a kako tvrdi, reč je o najnovijoj tehnologiji sa najmanjim zračenjem.

Prilikom uručivanja mamografa u Leskovcu, predsednik Aleksandar Vučić govorio je o pristizanju magnetnih rezonanci i rendgenskih aparata za bolnice u Srbiji, a ministarka je tada govorila i o značaju tih uređaja, i istakla je da će zadatak ministarstva biti da obezbedi lekare tako da "kao što svaki lekar ima stetoskop, svaki drugi lekar imaće ultrazvuk".

Grujičićeva je najavila dolazak još 20 magnetnih rezonanci i razvoj softvera na osnovu kog će zaposleni imati uvid u slobodne termine zakazivanja magneta, a očekivanja su da će se do polovine sledeće godine, najkasnije do septembra, liste čekanja za magnetnu rezonancu potpuno izgubiti.

Ministrka Grujičić istakla je da upravo ovakva moderna tehnologija omogućava da se dođe do pacijenata, ali i svih građana, apelujući da je prevencija najvažnija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (13)

Loading
Kika

28.11.2023 16:08

Svaka cast. Radujemo se tome

Danka

28.11.2023 16:20

Свака част!

Dragivoje

28.11.2023 16:35

Ovim država pokazuje sta joj je prioritet, a to je zdravlje i standard naroda

. Jasna

28.11.2023 18:44

@Dragivoje - Samo još da pošalju lekare na obuku da mogu da, čitaju snimke inače će rezonance propadati u nekom bolničkom podrumu.